Hoe te stoppen met besluiteloos te zijn

We voelen ons allemaal wel eens geblokkeerd voordat we bepaalde beslissingen nemen. Sommige mensen hebben echter voortdurend last van dit soort problemen. Hier geven we enkele aanbevelingen om dit te voorkomen.
Hoe te stoppen met besluiteloos te zijn
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 24 september, 2022

Als je besluiteloos bent, merk je dat je geblokkeerd wordt door gevoelens van twijfel telkens als je voor een of meer opties staat. Verlamd zijn door de invloed van besluiteloosheid betekent in feite dat je niet in staat bent een standpunt in te nemen dat in overeenstemming is met je waarden, en met wat je op dat moment wilt en naar verlangt.

Het probleem met besluiteloosheid is dat het je verhindert te leven. Dat komt omdat het leven vol zit met beslissingen. Elke stap die je zet, elke keuze die je maakt, en elk plan dat je in werking zet houdt in dat je beslissingen moet nemen.

Dus, als beslissingen nemen een dagelijkse bezigheid is, waarom is het dan dat je het soms zo moeilijk vindt? Bovendien, wat kun je doen om te stoppen met besluiteloos te zijn?

Besluiteloze vrouw
Constante besluiteloosheid kan iemand ervan weerhouden actie te ondernemen.

De moeilijkheid van beslissingen nemen

Het nemen van belangrijke beslissingen is vaak moeilijk en ingewikkeld. Dat komt vaak omdat je niet over alle informatie beschikt die je zou willen hebben, of omdat de hoeveelheid zo groot is dat het echt moeilijk is die effectief te verwerken. Wanneer je dus geconfronteerd wordt met mogelijkheden die meerdere onzekere gevolgen hebben, wordt je besluitvormingsproces onderbroken.

Beslissen betekent ook, tot op zekere hoogte, opgeven. Immers, als je een alternatief kiest, geef je de andere mogelijkheden op. Maar misschien vind je het moeilijk om op te geven en los te laten, vandaar dat je een verlammende besluiteloosheid ervaart.

Dat komt omdat beslissingen soms gevolgen hebben die je niet wilt missen. Deze omstandigheden maken het kiezen van een optie moeilijk, en het kost tijd om dat te doen.

Redenen om besluiteloos te zijn

Er zijn ook andere belangrijke redenen die je besluiteloos kunnen maken. Bijvoorbeeld:

  • Onzekerheid. Je weet misschien wat je wilt doen, maar door geen vertrouwen in jezelf te hebben, te twijfelen aan je capaciteiten, en je onzeker te voelen over wie je bent, houd je jezelf uiteindelijk tegen om een beslissing te nemen.
  • Perfectionisme. Geobsedeerd zijn door het nemen van de perfecte beslissing kan je besluiteloos maken omdat je niet wilt falen of gezien wilt worden als onvolmaakt (Spaanse link). Dit komt meestal doordat je opgevoed bent in een gezin waar fouten niet getolereerd werden.
  • Angst voor verantwoordelijkheid. Soms vermijd je het om te beslissen omdat je niet verantwoordelijk wilt zijn als het misgaat. Bijgevolg laat je anderen voor je beslissen, zonder te beseffen dat je daarmee de controle over je eigen leven uit handen geeft.
  • Externe locus of control. Door je te verlaten op factoren om je in het leven te leiden, laat je ‘het lot’, de situatie, of anderen beslissen. Daardoor vermijd je te beslissen omdat je gelooft dat je geen controle hebt over je keuze omdat je die aan iets of iemand anders gedelegeerd hebt.
  • Extreem gevoelig zijn. Hooggevoelige mensen hebben de neiging last te hebben van grote veranderingen.

Hoe neem je beslissingen?

Je ervaart besluiteloosheidsproblemen als het proces tot stilstand komt, en je vast komt te zitten in een van de volgende fasen:

  • Situatiebewustzijn. Je staat voor een situatie waarin je een beslissing moet nemen.
  • Doelstellingen vaststellen. Je probeert uit te leggen wat je met je beslissing hoopt te bereiken en hoe belangrijk het doel voor je is.
  • Verzamelen van informatie: Je bent bezig met een onderzoek om meer informatie te achterhalen.
  • Opties identificeren. Je probeert de alternatieven te herkennen die je ter beschikking staan.
  • De opties evalueren. Je weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af, rekening houdend met je eigen doelstellingen.
  • De voorkeursoptie kiezen. Je probeert de beste optie te kiezen op basis van je eigen evaluatie.

Dit proces kan uiterst veeleisend en uitputtend worden, waardoor het steeds moeilijker voor je wordt om een beslissing te nemen. Daarom probeer je het misschien uit te stellen of zoveel mogelijk te vermijden.

Tips om te stoppen met besluiteloos te zijn

Hier zijn wat tips om je te helpen te stoppen met besluiteloos te zijn.

1. Stel duidelijke doelen

Je kunt besluiteloos zijn omdat je niet weet waar je heen gaat, wat je wilt, of wat je doelen zijn. Maar als je niet weet wat je uiteindelijk wilt, zul je ook niet weten welk medium voor jou zal werken en welk niet, en welke beslissing de meest geschikte is en welke niet. Daarom moet je je doelen verhelderen, zodat je weet welke beslissing je op welk moment moet nemen.

2. Schuldgevoelens loslaten

Als je wilt stoppen met besluiteloos te zijn, moet je leren je niet schuldig te voelen over de gevolgen van je vroegere beslissingen. Dat komt omdat de angst om te falen en je opnieuw schuldig te voelen je ertoe kan brengen beslissingen uit de weg te gaan.

Bedenk dat je het verleden niet kunt veranderen. Richt je in plaats daarvan op wat je wel kunt beheersen en breng nu verandering met je beslissingen.

3. Hou op je onzeker te voelen

Je besluiteloosheid kan een duidelijk teken zijn van je onzekerheid. Daarom moet je aan je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde werken (Engelse link).

Probeer je gebreken en zwakheden te observeren, zodat je herkent welke ervan je onzeker doen voelen bij het nemen van een beslissing.

4. Reguleer je perfectionisme

Als je een perfectionist bent, is de kans groot dat je uiteindelijk besluiteloos wordt. Een overdosis perfectionisme kan je inderdaad aan het twijfelen brengen of je beslissingen doen wantrouwen.

Om deze houding te overwinnen, probeer je je situatie vanuit een ander perspectief te zien en doe je een stapje terug van wat je aan het doen bent.

5. Geloof in jezelf

Voed je zelfvertrouwen. Gebrek aan zelfvertrouwen gaat hand in hand met de irrationele overtuiging dat je niet genoeg bent of dat je niet hebt wat nodig is om succesvol te zijn in een bepaalde taak. Leer jezelf te accepteren en in je mogelijkheden te geloven.

Vrouw kijkt in de spiegel
Geloven in jezelf is een grote beschermer tegen onzekerheid.

6. Blijf uit de buurt van giftige mensen

Als je omgeving je beslissingen ondermijnt, kun je wel eens eindigen als een besluiteloos persoon. Dat geldt nog meer als de mening van anderen belangrijk voor je is. Bedenk echter dat veel mensen om je heen giftig kunnen zijn, dus je moet maatregelen nemen om hun invloed te beperken.

7. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf

Om te stoppen met besluiteloos te zijn, moet je jezelf de kans geven fouten te maken. Bedenk dat het niet altijd mogelijk is de beste optie te kiezen. Sterker nog, na verloop van tijd zul je inzien dat je soms de slechtste beslissing neemt. In feite zullen er altijd bepaalde gebeurtenissen zijn die je moet aanvaarden voor je ze kunt uitzoeken.

Het is niet gemakkelijk om te stoppen besluiteloos te zijn. Het goede nieuws is echter dat het mogelijk is. Naar een psycholoog gaan zal je helpen de oorsprong van je besluiteloosheid te achterhalen.

Dit is van het grootste belang. Dat gezegd hebbende, bedenk dat alle verandering tijd en doorzettingsvermogen vergt, dus word niet ongeduldig als de verandering die je verwacht even op zich laat wachten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.