Hoe stop je racende gedachten?
Door niet te willen denken, denk je al na. Dan wordt het ook meteen heel moeilijk om hiermee te stoppen. Medicatie kan je daarbij helpen. Omdat je je racende gedachten echter niet echt kunt stoppen (of in ieder geval niet zo makkelijk), kun je wel proberen te observeren en te controleren wat je denkt.
Als de geest wakker is, genereert hij gedachten en emoties. Ongeveer 90% of meer daarvan zijn onbedoeld. Soms als je vast komt te zitten in bepaalde gedachten of emoties, maak je ze per ongeluk je eigen gedachten en emoties. Twee of drie seconden nadat je je focus op een ander ding hebt verlegd, verdwijnt de gedachte echter meestal.
Het richten van je aandacht op een mentaal object leidt meestal tot piekeren en onbehagen, waardoor de kans op denkfouten, zoals voorkeur voor bevestiging, toeneemt. Denkfouten, of cognitieve fouten, zijn de neigingen om informatie die veronderstellingen, vooroordelen of hypothesen bevestigt te muggenziften, of het nu waar is of niet.
Hoe je het ook probeert, je kunt niet veranderen wat je ervaart. Je kunt echter wel stoppen met het te bestrijden. Mensen zijn tegenwoordig zo gewend om met bepaalde aspecten van het leven om te gaan dat het bijna een automatisme is geworden.
Weten hoe je gedachten in je geest opkomen, kan je helpen om van innerlijke conflicten af te komen en je relaties met anderen te verbeteren.
“Gevoelens komen en gaan als wolken in een winderige lucht… Bewust ademen is mijn anker.”
-Thich Nhat Hanh-
De Sushi-trein metafoor om je racende gedachten te stoppen
Stel je eens een zwarte hond voor. In werkelijkheid is het gewoon een zwarte hond. In je gedachten voeg je echter je eigen elementen toe. Misschien denk je dat deze hond op de hond van je ex lijkt. Zo begin je dingen te missen, zoals samen reizen, en je zou willen dat jullie weer samen waren.
Je kunt je gedachten niet tegenhouden, maar je kunt ze wel bekijken. Dit is synoniem met de gedachten loslaten. In principe moet je ernaar streven om ze te zien komen en gaan, zonder ze achterna te zitten of ze meer momentum te geven dan ze al hebben.
Hier is een Engelstalige video die de metafoor van de sushi-trein verklaart, die je kan helpen om jezelf los te maken van nutteloze en repetitieve gedachten.
Bovendien helpt meer compassie ook om de impact van negatieve gebeurtenissen te verminderen. Het gaat er niet om de negatieve emoties die gelinkt zijn aan een moeilijk moment uit te wissen. Het gaat om het verminderen van hun intensiteit.
“De primaire oorzaak van ongeluk is nooit de situatie, maar de gedachte aan de situatie.”
-Eckhart Tolle-
Gedachten zijn niets meer dan gewoon gedachten
Wat je denkt, is al van invloed is op jouw perceptie van de wereld. Als je probeert je gedachten niet te beoordelen, zul je zeker een vriendelijker wereldbeeld hebben. Dat zou je assertiever kunnen maken in het kiezen van je weg in het leven.
Denk hier maar eens even over na. Welke informatie stuur je naar je hersenen als je blijft nadenken over een onaangename situatie? Als je die informatie emotioneel verwerkt, kom je terecht op een delicate plek waar je gedachten vervormd raken.
Zoals we al eerder hebben gezegd, kun je je automatische negatieve gedachten dus niet stoppen, omdat ze vaak het gevolg zijn van verstoorde cognitie. Je kunt ze echter wel identificeren en begrijpen hoe ze werken om herhaling te verminderen.
“Het grootste deel van de menselijke pijn is niet nodig. Het is gecreëerd door de mens zelf, zolang de ongeobserveerde geest je leven leidt.”
-Eckhart Tolle-
Al je problemen zijn mentale illusies. Eigenlijk zijn er helemaal geen problemen, alleen situaties die je onder ogen moet zien of moet accepteren totdat ze veranderen, of totdat je in staat bent om ze aan te pakken. Je kunt je racende gedachten niet tegenhouden, maar je kunt ze wel het belang geven dat ze verdienen.
“Mijn ervaring is dat veel dingen niet zo erg zijn als ik dacht dat ze zouden zijn.”
-Mary Doria Russell-
Diverse situaties in het leven zullen je geest laten evolueren. Je kunt jezelf afvragen: “Hoe weet ik welke ervaring me zal laten groeien?” Het antwoord is eenvoudig: elke situatie laat je groeien.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Moix Queraltó, J. (2006). Las metáforas en la psicología cognitivo-conductual. Papeles del psicólogo, 27(2).