7 Lao Tse-citaten om je te helpen evolueren

Deze Lao Tse-citaten hebben te maken met 'de stroom van het leven'. Het beste pad is de weg die leidt naar innerlijke vrede en om op dit pad terecht te kunnen komen, moeten we bepaalde waarden cultiveren en balans bereiken.
7 Lao Tse-citaten om je te helpen evolueren

Laatste update: 29 januari, 2019

De meeste Lao Tse-citaten dienen om ons de weg naar een goed leven te leiden. Dit is ook de reden waarom de mensen die hun leven hierop en op het Taoïsme baseren, vaak een vol leven leiden, dat ook nog eens gunstig is voor de mensen om hen heen.

Dat is eigenlijk waar het Taoïsme voor staat. Een verzameling van lessen die onze weg door de wereld belangrijker en waardevoller kunnen maken.

Het woord ‘Tao’ kan worden vertaald als ‘manier’, ‘doctrine’ of ‘methode’. Het komt naar voren in verschillende oosterse stromingen, zoals het confucianisme, boeddhisme en zen. Het probeert de ‘natuurlijke orde’ van dingen en het harmonieuze functioneren van het universum te illustreren.

Veel van de citaten van Lao Tse kunnen enigszins moeilijk te begrijpen zijn. Er zijn er echter ook een paar die vrij direct zijn. Bovendien zitten ze allemaal vol wijsheid. In dit artikel delen we daarom enkele van de beste Lao Tse-citaten!

Opeenstapeling

Dit is een van die Lao Tse-citaten die ons aanstuurt om nergens aan gehecht te raken en niet afhankelijk te zijn van materiële zaken. Het gaat als volgt: “De Meester heeft geen bezittingen. Hoe meer hij doet voor anderen, hoe gelukkiger hij is. Hoe meer hij anderen geeft, hoe rijker hij is.”

Dit citaat zegt dat de neiging die sommige mensen hebben om dingen zelfzuchtig te accumuleren, slechts tot één ding leidt: verarming. We kunnen veel dingen hebben. Wat een persoon echter werkelijk verrijkt, is om die dingen te kunnen delen met anderen en te gebruiken om de groei van anderen te ondersteunen.

Een steentje in de vorm van een hartje

Een van de meest populaire Lao Tse-citaten

Dit volgende citaat is een van de meest populaire. Het luidt: “Geef een man een vis en hij heeft eten voor één ​​dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven”.

Het betekent dat het vullen van de leegten van mensen in nood niet het meest ideale is. Het belangrijkste is namelijk om ze te leren hoe ze zelf kunnen krijgen of bereiken wat ze nodig hebben om te overleven.

Water en natuur

Er zijn veel Lao Tse-citaten die een vergelijking maken tussen de belangrijkste waarden in het leven en de leringen van de natuur. Taoïsten zijn er namelijk van overtuigd dat de natuur een perfecte balans vertoont waar we allemaal van kunnen leren.

Het volgende citaat drukt dit duidelijk uit: “Water is vloeibaar, zacht en meegaand. Water laat rots echter slijten, wat rigide en onbuigbaar is. In de regel zal alles wat vloeiend, zacht en meegaand is, alles overwinnen wat rigide en moeilijk is.”

Met andere woorden, die dingen die misschien het meest kwetsbaar lijken, kunnen in feite veel sterker zijn dan andere dingen.

Druppel die in het water valt

De drie schatten

Er is nog een mooi Lao Tse citaat dat luidt: “Ik heb slechts drie dingen om te onderwijzen: eenvoud, geduld, mededogen. Deze drie zijn je grootste schatten.”

In dit citaat maakt Lao Tse gebruik van het woord ‘mededogen’ om te verwijzen naar genade. Dit betekent dat mededogend, genereus en bescheiden zijn, de drie grootste deugden zijn.

Over gematigdheid

Balans gaat hand in hand met gematigdheid. Het gaat niet om het vermijden van dingen. Het gaat juist om weten hoe je er de waarde aan kunt geven die ze verdienen, evenals hoe je ze de plek kunt geven die ze verdienen. Als iets je ontzien wordt, of als je juist ergens te veel van hebt, dan wordt de balans verbroken die uiteindelijk tot harmonie leidt.

Lao Tse geeft aan: “Door middel van gematigdheid kan men genereus zijn.” Wat dit citaat uitdrukt, is dat overdaad leidt tot het verlies van innerlijke vrede. Het laat ons ook zien dat we ergens helemaal niet veel van hoeven te hebben om er een deel van weg te geven aan anderen.

Man loopt over verlaten weg

Nutteloze gehechtheid

Dit is een van voornaamste leringen van Lao Tse. “Als je je realiseert dat alle dingen veranderen, is er niets dat je vast probeert te houden.” Het taoïsme leert ons dat we ons zouden moeten losmaken van alle materiële dingen om een ​​leven te leiden dat vrij is van ellende en zelfmedelijden.

Dit citaat verwijst ook naar de manier waarop mensen blinde volgers worden van hun objecten van afhankelijkheid, of het nu gaat om werkelijke objecten, mensen of omstandigheden. We zijn namelijk zo geconditioneerd door de dingen waar we afhankelijk van zijn dat we er uiteindelijk een diepe angst voor verlies ontwikkelen.

Man mediteert bij zonsondergang

Jezelf overwinnen

Ook dit laatste citaat is erg populair. Het gaat als volgt: “Anderen overwinnen is machtig zijn. Jezelf overwinnen is de weg kennen”.

Het houdt in dat de voornaamste problemen waar we ons op moeten richten, de problemen zijn die we in ons dragen. Sterk zijn betekent namelijk niet noodzakelijkerwijs anderen verslaan. Het betekent dat we in staat zijn om de moeilijkheden en obstakels die ons in het leven beperken, op te lossen.

Lao Tse’s leringen hebben filosofieën en religies van over de hele wereld beïnvloed. Zelfs vandaag de dag zijn er nog veel mensen die zijn leringen aanhangen. Velen laten zich er dan ook door begeleiden naar het pad van wijsheid en balans.  Wellicht ook interessant voor jou

De drie kwaliteiten van water volgens het taoïsme
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De drie kwaliteiten van water volgens het taoïsme

De kwaliteiten van water volgens het taoïsme zijn kwaliteiten die wij in het dagelijks leven aan zouden moeten nemen om met veranderingen om te gaa...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chun-Tao Cheng, S. (2004). El tao de la voz. La vía de la experiencia verbal, Guía Ediciones.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.