Hoe ons concept van seksualiteit is geëvolueerd

De ontwikkeling van de seksualiteit wordt gekenmerkt door talloze factoren die ervoor hebben gezorgd dat de seksualiteit de ene of de andere kant op is gegaan. In dit artikel presenteren we enkele van deze factoren en leggen we hun impact op seksualiteit uit.
Hoe ons concept van seksualiteit is geëvolueerd

Laatste update: 17 december, 2023

Veel factoren hebben invloed gehad op de onderdrukking van de menselijke seksualiteit. De ontwikkeling ervan is niet willekeurig. Dat geldt ook voor ons sociale en morele concept van seksualiteit. Bovendien kunnen we conservatieve factoren in de conceptualisering ervan terugvoeren tot de neolithische periode.

In dit tijdperk begon het patriarchaat zich te ontwikkelen als een van de belangrijkste fundamenten van de menselijke seksualiteit en seksuele ervaring. Later ontstonden er ook conservatieve concepten van seksualiteit door wetenschappelijk Victorianisme en vrouwenhaat.

Seksueel gedrag varieert afhankelijk van elke individuele samenleving en haar geschiedenis. Sommige praktijken die mensen vandaag de dag als normaal beschouwen, zouden in vroegere tijden bijvoorbeeld als afschuwelijk of onfatsoenlijk zijn beschouwd. Daarom kunnen we seksueel gedrag niet definiëren als iets aangeboren of verstoken van enige historische of sociale invloed.

In dit artikel gaan we in op de elementen binnen het concept die hebben bijgedragen aan de onderdrukking van de menselijke seksualiteit en die een essentiële rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het concept van menselijke seksualiteit tot op de dag van vandaag.

Stel in bed

Patriarchaat

Patriarchaat is de dominantie van de man over de vrouw. Dit idee ontstond voor het eerst in de landbouwrevolutie van het neolithicum. In die tijd begon de ideologie van de ondergeschiktheid van de vrouw.

Vanuit seksueel oogpunt gebeurde hetzelfde. Met andere woorden, de seksuele hoofdrolspeler en onderwerp van zowel actief als passief genot was de man. Dit patriarchaat zorgde voor discriminatie van vrouwen en hun seksuele rollen.

Wetenschappelijk Victorianisme, de samensmelting van wetenschap en religie

Deze gedachtegang begon in de 19e eeuw. Het was toen de wetenschap de beperkende ideeën van religie en moraal begon over te nemen .

Daarom creëerden ze, gesteund door de legitimiteit van de wetenschap, taboes. In feite begonnen ze standpunten in te nemen die voorheen alleen met religie werden geassocieerd. Er waren hier twee hoekstenen. De concepten van kuise vrouwen en schadelijke masturbatie.

De uitvinding van de kuise vrouw

Tijdens de Middeleeuwen hadden vrouwen een leidende rol in seks. Het ging niet zozeer om hun plezier, maar ze leken kennis te hebben van alle seksuele processen. Dit blijkt uit het verhaal La Celestina.

In 1857 stelde Willam Acton, een Engelse arts, echter dat vrouwen geen seksuele gevoelens hadden. Bovendien zochten ze geen seks en genoten ze er niet van.

Vanaf dat moment beschouwde de maatschappij vrouwen van nature als frigide en kuis. Daarom beschouwden ze seksuele verlangens als iets exclusiefs voor mannen. In feite beschouwden ze elke vrouw die seks zocht als abnormaal. Werden vrouwen eeuwen eerder nog gezien als onverzadigbaar, nu werden ze geremd.

De kuise vrouw werd gezien als alleen nuttig voor de voortplanting. Mannen zochten hun seksuele bevrediging namelijk elders. Daarom werden de seksuele verlangens van de vrouw genegeerd.

Masturbatie was schadelijk

In de 18e eeuw schreef Tissot, een belangrijke Zwitserse arts, Diseases Caused by Masturbation. In dit boek beweerde hij dat seksuele opwinding gevaarlijk was. Bovendien beweerde hij dat het blindheid, epilepsie en vele andere ziekten kon veroorzaken.

Vanaf dat moment in de 19e eeuw werd er jacht gemaakt op de masturbeerder. Het werd een activiteit die verboden werd om medische redenen, maar ook vanwege de gebruikelijke religieuze redenen.

Met wetenschappelijke suggesties dat masturbatie tot de dood kon leiden, begonnen mensen onmenselijke praktijken om het te voorkomen. In sommige westerse landen werd bijvoorbeeld tot 1940 vrouwenbesnijdenis toegepast. Er waren ook penisringen met spijkers, naast andere afschrikmiddelen.

Verkeerde overtuigingen over seksualiteit

Misogynie gebaseerd op wetenschap en bewijs

Misogynie is een van de conservatieve factoren in het concept van seksualiteit. Het was extreem wijdverbreid in de 19e eeuw. Toch vond het zijn oorsprong in vroegere tijden.

Ook dit concept werd verdedigd door de wetenschap. De wetenschap beschouwde vrouwen namelijk als minderwaardig aan mannen. Daarom werden ze verbannen naar het gezins- en huiselijke leven. Hun seksleven werd verwaarloosd omwille van het genot van de man. Hun seksuele genot was dus volkomen irrelevant.

Dit was niet zomaar een mening. In feite bevestigde de wetenschap het idee dat vrouwen minderwaardig waren aan mannen. Je hoeft maar een paar citaten van enkele illustere geleerden uit die tijd te lezen om dit te bevestigen.

  • Auguste Comte was bijvoorbeeld een Franse filosoof die zei dat het leven van vrouwen uitsluitend gericht moest zijn op het gezin en thuis.
  • Charles Darwin was een eminent Engels natuuronderzoeker. Hij beweerde dat de hersenen van een man superieur, creatiever en onverschrokkener waren.
  • Otto Weininger was een Oostenrijks filosoof. In zijn boek Seks en karakter stelde hij dat vrouwen oppervlakkig waren en geen sociale doelen hadden.
  • Paul Möbius was een Duitse neuroloog. Hij schreef een pamflet met de titel On the Physiological Mental Deficiency of Women.

In Spanje wordt vrouwenhaat ook gemotiveerd door belangrijke wetenschappelijke figuren, zoals:

  • Ramón y Cajal zei: “De positie van vrouwen in het gezin is tweeledig: de keuken en de slaapkamer.”
  • Gregorio Marañón bevestigde dat het libido van vrouwen niet erg intens was en dat hun erotiek afgestompt was, omdat het moederschap dit verhinderde.

Botella Lluvia, vader van de gynaecologie in Spanje, is de eerste die twijfelt aan de fysiologische frigiditeit van vrouwen.

Seksuele bevrijding

Deze wetenschappelijk onderbouwde ideeën gaven aanleiding tot het soort vrouwenhaat dat extreem moeilijk te doorbreken was. In feite maakte het vrouwen onzeker. Bovendien werden ze volledig onderdrukt op alle gebieden van hun leven, ook op seksueel gebied.

Naarmate de wetenschap echter voortschreed, meer in het bijzonder de psychologie, kwamen er nieuwe stemmen op. Zij wilden moraliteit en seksualiteit scheiden.

In het begin van de 20e eeuw nam Havelock Ellis, een sociaal psycholoog, een liberaal standpunt in. Hij stelde dat seks een noodzakelijk element is voor het geluk van zowel mannen als vrouwen.

Ellis had een positieve kijk op seksualiteit. Hij begon zelfs te spreken over bescheidenheid als een beperkend element van seksueel gedrag. Bovendien concludeerde hij dat er niet slechts één seksuele norm is, maar eerder een verscheidenheid ervan.

Freuds bijdragen aan de ontwikkeling van seksualiteit zijn zowel positief als negatief beoordeeld. Hij was de eerste die sprak over het vrouwelijk orgasme. Hij beweerde echter dat er twee soorten waren, het clitorale en het vaginale. We weten nu dat dit niet waar is.

Vrouw wordt onderdrukt

Kinsey: Sexual Behavior in the Human Female

Kinsey voerde een onderzoek uit waarbij hij een kwantitatieve benadering gebruikte met gedragsenquêtes. Hij probeerde het idee te elimineren dat het uiteindelijke doel van seksuele respons slechts het voortplantingsproces is.

Daarnaast probeerde hij het morele gewicht van masturbatie af te halen. Hij beweerde zelfs dat jonge mannen die niet masturberen later in hun leven seksuele problemen kunnen krijgen.

Kinsey ontdekte dat 90 procent van de mannen masturbeerde. Hij beweerde ook dat seksualiteit zich op vele manieren manifesteert en dat het voortplantingselement er slechts één van is. Bovendien is het niet het belangrijkste.

Kinsey schreef Sexual Behavior in the Human Female in 1953. In dit boek stelde hij dat de seksualiteit van een vrouw onder andere afhangt van interne factoren. Verder dat vrouwen hun maximale seksuele verlangen bereiken op 30-jarige leeftijd. Tot slot bevestigde hij dat er geen “frigide” vrouwen bestaan en schreef hij uitgebreid over het vrouwelijk orgasme.

Zoals we hebben gezien, hebben veel conservatieve factoren de ontwikkeling van het begrip seksualiteit beïnvloed. Tegenwoordig heeft seksuele bevrijding zich in veel delen van de wereld ontwikkeld. Het is echter moeilijk om te ontsnappen aan de rol die wetenschappelijk Victorianisme en vrouwenhaat door de jaren heen hebben gespeeld in het concept van mannelijke en vrouwelijke seksualiteit.

Veel van de morele opvattingen over seks die vandaag de dag nog steeds heersen, zijn geworteld in deze vroegere ideeën. Maar gelukkig verdedigt de wetenschap ze niet langer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.