Nieuw onderzoek naar meervoudige orgasmen bij vrouwen

Meerdere orgasmen zijn opeenvolgende orgasmen. Ze komen veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Maar wat zegt de wetenschap hierover? We praten over de meest recente bevindingen.
Nieuw onderzoek naar meervoudige orgasmen bij vrouwen
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 09 maart, 2023

Welk deel van de vrouwen kan meerdere orgasmen bereiken? Hoe worden ze bereikt? Hoe heeft seks invloed als het gaat om het bereiken van dit soort orgasmen? Hieronder bespreken we enkele nieuwe wetenschappelijke bevindingen met betrekking tot meervoudige orgasmen bij vrouwen.

Orgasme

Orgasme wordt gedefinieerd als ‘het hoogste of meest bevredigende punt van seksuele opwinding in de erogene of seksuele zones’. Het is het punt dat bereikt wordt na maximale seksuele opwinding.

Wanneer zowel mannen als vrouwen een orgasme ervaren, stijgt de seksuele spanning tot het hoogste punt. Al die seksuele spanning komt vrij uit het lichaam en de geslachtsorganen. Het gevolg in de hersenen is een biochemische afgifte van hormonen en neurotransmitters die te maken hebben met genot en welzijn.

Vrouw in bed

Meervoudige orgasmen

Zoals de naam al doet vermoeden, treden meervoudige orgasmen (of multi-orgasmen) op wanneer iemand veel orgasmen achter elkaar ervaart. Volgens een onderzoek (Engelse link) van Dunn (1989) ervaren vrouwen ze vaker dan mannen, omdat vrouwen geen refractaire periode hebben.

Daarom kunnen vrouwen na het eerste een volgend orgasme ervaren, enzovoort (tot op zekere hoogte). In het algemeen zijn volgende orgasmes intenser en aangenamer, als gevolg van opeenstapeling van genitale stimulatie.

Twee erogene zones, uiterst gevoelig na het hoogtepunt, zijn de clitoris en de tepels. Om deze reden kan extra seksuele stimulatie na het eerste (of volgende) orgasme aanvankelijk nogal pijnlijk zijn in deze gebieden.

Onderzoek naar meervoudige orgasmen

Zoals we al eerder opmerkten, komen meervoudige orgasmen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. De huidige wetenschappelijke literatuur suggereert dat meervoudige orgasmen in het algemeen, hoewel niet bijzonder frequent, ook niet zo zeldzaam zijn.

Het eerste onderzoek (Engelse link) dat over dit type orgasme werd uitgevoerd was in 1929. Het was gebaseerd op interviews met meer dan 2.200 vrouwen. Velen van hen beweerden meerdere orgasmes te hebben ervaren.

Later, in 1953, verklaarde Alfred Kinsey, een onderzoeker aan de Universiteit van Indiana, dat 14 procent van enkele duizenden vrouwen die hij interviewde, beweerde meervoudige orgasmen te hebben gehad.

In een andere studie ondervroegen onderzoekers van de Florida State University (VS) 805 universiteitsstudenten en ontdekten dat 43 procent van hen meervoudige orgasmen had ervaren.

Ten slotte meldden studies gedurende de laatste 30 jaar dat 25 procent van de onderzochte vrouwen meervoudige orgasmen ervoer. Zoals je ziet zijn deze drie cijfers nogal verschillend. Eén ding is echter duidelijk. Deze soorten orgasmes bestaan en er zijn meer vrouwen die dit ervaren dan we misschien dachten. Maar, wat zegt het laatste onderzoek over dit onderwerp?

Een nieuw onderzoek naar meervoudige orgasmen bij vrouwen

Het meest recente onderzoek naar meervoudige orgasmen bij vrouwen werd uitgevoerd door onderzoekers van de McGill Universiteit en de Universiteit van Montreal (Canada). Zij plaatsten advertenties op websites over seks en psychologie en wierven vrouwen boven de 18 jaar aan die meervoudige orgasmen hadden ervaren en bereid waren zich te laten onderzoeken.

De onderzoekers begonnen met het definiëren van een orgasme. Ze identificeerden het als seriële spiersamentrekkingen van de bekkenbodem, terwijl meervoudige orgasmen bestonden uit twee of meer sets van deze samentrekkingen. Ze onderzochten 419 vrouwen tussen de 18 en 69 jaar (met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar) en kwamen tot verschillende conclusies.

Conclusies

Enkele van de meest relevante conclusies van het onderzoek naar meervoudige orgasmen waren de volgende. We moeten vermelden dat het onderzoek zich niet alleen richtte op meervoudige orgasmen, maar ook op enkelvoudige orgasmen en het genot van seks in het algemeen.

 • 74 procent van de vrouwen beweerde hun eerste meervoudige orgasmes te hebben ervaren tijdens masturbatie.
 • Het kostte vrouwen tussen de 6 en 14 minuten om hun eerste solo-orgasme te krijgen. Dit duurde 30 tot 60 minuten om er een te krijgen met een partner.
 • Hoe groter het seksuele repertoire, hoe groter de kans dat ze meerdere orgasmes beleefden.
 • Meervoudige orgasmen komen minder vaak voor bij alleen vaginale geslachtsgemeenschap.
 • Vrouwen die zeggen meerdere orgasmes te hebben, genieten bijna altijd van een breed repertoire aan seksuele en affectieve gedragingen. Bijvoorbeeld zoenen, knuffelen, gebruik van seksspeeltjes, enz.
 • 64 procent van de vrouwen beweerde hun meest recente meervoudige orgasmen met hun partner te hebben beleefd, dankzij een combinatie van genitale handmassage en cunnilingus (vooral van de laatste).
 • De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste (enkelvoudige) orgasme krijgen is 19, terwijl dat voor meervoudige orgasmen rond de 20 ligt.
 • Een derde van de vrouwen in het onderzoek verstond onder meervoudige orgasmen twee orgasmes achter elkaar. De andere tweederde dacht dat meervoudige orgasmen tussen de drie en meer dan honderd achter elkaar waren.
 • Vrouwen die meer dan twee orgasmes achter elkaar hadden, hadden de neiging tussen de vijf (12 procent van hen) en tien (ook 12 procent).
Stel heeft seks

Andere conclusies

Het onderzoek concludeerde ook dat de meerderheid van de vrouwen, meer bepaald 58 procent, tussen de orgasmen door continue stimulatie in hun vulva of clitoris handhaafde. Hetzij door henzelf, hetzij door hun partner.

Daarentegen gaf één op de vijf er de voorkeur aan om tussen de orgasmen ongeveer één minuut te stoppen met elke vorm van stimulatie. Eén op de acht stopte twee of drie minuten. Ten slotte meldden enkele deelnemers aan het onderzoek pauzes tussen orgasmen van vijf minuten of meer.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bohlen, JG et al. “The Female Orgasm: Pelvic Contractions,” Archives of Sexual Behavior (1982) 11:367. doi: 10.1007/BF01541570.
 • Darling, CA et al. “The Female Sexual Response Revisited: Understanding The Multi-Orgasmic Experience in Women,” Archives of Sexual Behavior (1991) 20:527. doi: 10.1007/BF01550952.
 • Davis, KB. (1929). Factors in the Sex Life of 2,200 Women. Harper & Brothers, NY.
 • Dunn ME, Trost JE (octubre de 1989). «Multiorgasmos Masculinos: estudio descriptivo». Archives of Sexual Behavior 18(5): 377-87. PMID 2818169doi:10.1007/BF01541970.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.