Hoe om te gaan met antagonisten, mensen die niet willen meewerken

Werk je samen met iemand die niet meewerkt en altijd klaagt? Sommige persoonlijkheden zijn onmogelijk om mee te werken of zelfs maar mee te leven. Ontdek hoe je met dit soort individuen kunt omgaan.
Hoe om te gaan met antagonisten, mensen die niet willen meewerken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 31 december, 2022

Antagonisten vormen een belemmering. Het zijn het soort mensen dat overal problemen en gebreken in ziet en met wie het onmogelijk is het eens te zijn. In feite ondermijnt hun houding onze geest en ons verlangen om welke taak dan ook met hen te ondernemen. Als je partner antagonistisch is of je moet samenwerken met een collega met dit persoonlijkheidsprofiel, dan weet je waar we het over hebben.

Veel organisatieleiders komen dit soort problemen tegen. Ze willen hun projecten zo leiden dat elk teamlid zijn eigen toegewezen taken en verantwoordelijkheden op zich neemt. Erzijn echter vaak individuen die zo klagen dat ze projecten saboteren en de harmonie in het team ondermijnen.

Wanneer een bedrijf een werknemer in dienst neemt, doet het dat vanwege zijn of haar kennelijke waarde en kennis. Maar werkgevers worden vaak gedwongen om om te gaan met vijandig gedrag waar ze niet altijd op voorbereid zijn. Natuurlijk zouden ze hen kunnen ontslaan, maar antagonistisch gedrag komt maar al te vaak voor en kan overweldigend zijn.

Kan er in deze gevallen iets gedaan worden? Of moeten we gewoon accepteren dat degenen die weigeren mee te werken gewoon geboren antagonisten zijn en gewoon niet kunnen veranderen?

Het succes van een bedrijf en van een relatie, ongeacht het type, begint altijd bij het vermogen om te weten hoe je moet samenwerken en afspraken moet maken.

Collega's maken ruzie
Stonewalling is een soort agressief gedrag dat afstand en confrontatie creëert.

Verschillende soorten antagonisten

Je weet hoe prettig het is om met anderen om te gaan. Als dit gebeurt, stroomt alles. Bovendien kom je op nieuwe ideeën, bereik je doelen, heb je verrijkende gesprekken en kan je zelfs je productiviteit verhogen.

Dit kan gebeuren, niet alleen op de werkplek, maar in elke sociale setting, zoals familie of romantische relaties. Een positieve omgeving begint altijd bij het magische en cruciale element van samenwerking. Sommige mensen werken echter niet samen.

Om deze individuen te begrijpen, is het de moeite waard te denken aan de interpersoonlijke theorie van de Duitse psychoanalytica, Karen Horney. Volgens haar model kan neuroticisme zich op drie manieren uiten: meegaand en afhankelijk zijn van anderen, onthechting tonen of weglopen van mensen, of agressief zijn.

De Universiteit van Utah (VS) deed een onderzoek (Engelse link) om een inventaris op te stellen voor het opsporen van deze persoonlijkheidspatronen.

Dr. Horney’s inzicht was dat achter degenen die alles hinderen meestal een jeugd schuilgaat die gekenmerkt wordt door verlating, een uiterst kritische opvoeding en een gebrek aan warmte. Er zijn specifieke typologieën van dit soort persoonlijkheid. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat je enkele van hun gedragingen herkent:

De allesweter

Antagonistische mensen spreken zich uit tegen anderen omdat ze volgens hen meer weten dan een ander. Het zijn personen die van zichzelf vinden dat ze betere vaardigheden en kennis bezitten dan de gemiddelde persoon. Dit niveau van superioriteit zorgt ervoor dat ze ideeën of voorstellen van anderen voor het uitvoeren van taken verachten.

De drama koning of koningin

Deze individuen geloven dat alles fout zal gaan. Hun antagonisme uit zich ook in slachtofferschap(Engelse link). Het komt inderdaad vaak voor dat deze mensen spaken in elk wiel steken en hun klachten gebruiken als blokkeermechanismen. Ze gebruiken bijvoorbeeld vaak zinnen als “Je houdt nooit rekening met me in je plannen”, “Je luistert nooit naar me” of “Je plan wordt een ramp”.

Het explosieve individu

Antagonistische individuen vertonen soms ook een wat problematischer trekje. Dit is een explosieve en onvoorspelbare impulsiviteit die omslaat in agressieve reacties. Ze gaan in enkele seconden van kalm naar boos. Het ene moment denk je bijvoorbeeld dat ze het met je eens zijn en het volgende moment gaan ze volledig tegen je in.

De obstructieve narcist

Veel profielen met antagonistisch gedrag vertonen duidelijk narcistische persoonlijkheden. Het zijn personen die uiterst bedreven zijn in het boycotten van elke vooruitgang en elke poging om een doel te bereiken of de vereniging van een werkgroep te begunstigen.

Op de een of andere manier stelt hun vijandige en blokkerende gedrag hen in staat om een zekere dominantie over anderen te bereiken. In feite zijn ze in elk scenario als een virus, dat alles ziek maakt. Ze schakelen ieders motivatie en hoop op het bereiken van enig doel uit.

Wanneer een werkgever een antognistisch individu in een organisatie herkent, kan hij ervoor kiezen hem routinematige en simplistische taken te geven. Daarom kan hun gedrag het werk van anderen niet beïnvloeden en mogen ze zich alleen bezighouden met echt algemene taken.

Overleg
Geen enkel werkteam zal een doel kunnen bereiken als het een of meer antagonisten bevat.

Hoe om te gaan met antagonisten?

In elke omgeving vernietigen deze profielen de harmonie en de productiviteit. Wat kun je er dan aan doen?

Het antwoord is eenvoudig. Wacht niet tot ze veranderen. De enige uitweg is ze zo te behandelen dat hun aanwezigheid je zo min mogelijk beïnvloedt.

Als een antagonist in een werkomgeving wordt ontdekt, moet hij geen leidinggevende functie krijgen. Ze moeten gedegradeerd worden tot routinematige en sterk gestandaardiseerde taken waarvoor geen afspraken met andere figuren gemaakt hoeven te worden. Hier volgen enkele nuttige benaderingen om met antagonistische personen om te gaan:

Luister naar hen, maar ga niet in discussie

Argumenteren met een antagonist of een narcist is zinloos. Het is een verloren strijd. Bovendien verzwakt het je energie en geest. In plaats daarvan moet je je beperken tot luisteren naar hun klachten en redeneringen zonder te reageren. Ze proberen alleen hun macht op te leggen door afstanden en problemen te creëren. Je moet dus niet met hen meespelen of in hun valstrikken trappen.

Het is genoeg om gewoon naar hen te luisteren en dan te doen wat jij gepast acht zonder je kalmte te verliezen.

Kom zelfverzekerd en zeker van jezelf over

Vermijd wankelen, aan jezelf te twijfelen of je te laten meeslepen door het wangedrag van een antagonistisch persoon. Laat hen zien dat je vertrouwt op je capaciteiten en dat hun kritiek, bedreigingen of twijfels je niet zullen ondermijnen.

Vertrouwen op jezelf betekent het negeren van degenen die alleen maar loze geluiden maken. Een effectief en besluitvaardig persoon zijn betekent het doof houden van degenen die je alleen maar willen zien falen.

Laat ze zien dat antagonisme gevolgen heeft

Vroeg of laat moeten antagonistische personen de prijs betalen voor hun gedrag en houding. Inderdaad, zoals altijd gebeurt met narcisten of andere probleemfiguren, worden ze uiteindelijk geconfronteerd met isolatie en sociale afwijzing.

Om elke organisatie, team of relatie te laten werken, moeten we weten hoe we samen kunnen leven, afspraken maken en samenwerken. Dit vereist intentionaliteit en emotionele openheid, een stevige inzet voor anderen, en een positieve instelling.

Antagonisten die het gewicht van hun eigen frustraties meedragen, willen alleen maar dezelfde onevenwichtigheid en chaos naar anderen brengen. In deze gevallen kun je ze het beste laten inzien dat ze met hun houding maar twee opties hebben: veranderen of weglopen. Immers, wie tegenwerkt, vernietigt. Het is de moeite waard om in gedachten te houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carlson, S. E., Smith, T. W., Parkhurst, K. A., Tinajero, R., Grove, J. L., Goans, C., Hirai, M., & Ruiz, J. M. (2022). Moving toward, moving against, and moving away: An interpersonal approach to construct validation of the Horney–Coolidge Type Inventory. Journal of Personality Assessment, 104(5), 650–659. https://doi.org//10.1080/00223891.2021.1991358
  • Sleep, C. E., Lynam, D. R., & Miller, J. D. (2022). Understanding individuals’ desire for change, perceptions of impairment, benefits, and barriers of change for pathological personality traits. Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment, 13(3), 245–253.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.