Drie ideeën over hoe ongeduld te overwinnen

Je moet ongeduld overwinnen, want het is tamelijk nutteloos. Het put je uit, doet je pijn, en laat je vaak fouten maken.
Drie ideeën over hoe ongeduld te overwinnen

Laatste update: 10 augustus, 2022

Je moet leren ongeduld te overwinnen, want het is een gevaarlijke toestand die grenst aan angst. Het is geen geheim dat mensen ongeduldiger worden naarmate de tijd verstrijkt. Alles gaat sneller in het moderne leven en dus worden mensen steeds onverdraagzamer over het feit dat ze ergens op moeten wachten.

Dit is echt jammer, want het kost tijd om iets op te bouwen dat echt waardevol en zinvol is. In de regel zijn snelle resultaten ook vluchtiger en kan de klok niet vooruit in het aangezicht van realiteiten die hun eigen proces eisen. Onder die omstandigheden wordt ongeduld zelfvernietigend.

Uiteindelijk is ongeduld een gebrek aan emotionele synchronisatie met het ritme van de werkelijkheid. Het is niet een probleem dat de werkelijkheid niet snel genoeg gaat, maar een gevolg van gebrek aan aanpassing. Maar hoe ervaar je dan dat indringende gevoel van niet langer te kunnen wachten? Hier zijn drie sleutels om het te bereiken!

“Geduld is de kunst om je ongeduld te verbergen.”

Guy Kawasaki

Trieste man

Hoe ongeduld te overwinnen

1. Identificeer de echte behoefte

Mensen staan zelden stil bij het analyseren van wat er werkelijk achter hun ongeduld zit. In principe kan het gewoon een realiteit zijn die in een ander tempo verloopt dan waaraan ze gewend zijn. Als dit ritme vertraagt, merken ze dus het verschil en voelen zich ongemakkelijk. Het goede nieuws is dat ze het waarschijnlijk kort daarna zullen assimileren als dit de enige reden is.

Vaak zit er echter iets anders achter ongeduld. Moet er iets gebeuren of juist niet gebeuren? Het kan zijn dat je niet goed omgaat met het heden. Zo krijg je zin om weg te lopen en dit uit zich als ongeduld.

Het probleem zit hem in de meeste gevallen niet in wat niet afloopt of niet begint, maar in de moeilijkheid om je aan te passen aan een heden dat niet aangenaam is. Het heden is echter hier en nu. Je moet dus nadenken over hoe je een plaats kunt vinden binnen die werkelijkheid.

2. Deconstrueren van verlangen

Het is soms niet duidelijk wat het verlangen achter ongeduld is. Het kan gewoon het verlangen zijn om uit een situatie te komen die pijn of ongemak met zich meebrengt. Niemand wil erg lang in deze toestanden blijven, en wordt ongeduldig als er niets verandert.

Maar dat je je werkelijkheid niet wilt, betekent niet dat je ertegen verzetten of ze wegwensen je uitwegen zijn. Het slimste wat je kunt doen is werken aan het veranderen van die werkelijkheid, zoveel als je op elk gegeven moment kunt.

Zoals je ziet is het niet genoeg om te hopen dat de dingen zullen gebeuren. Het is ook niet genoeg je tegen iets te verzetten om het te laten verdwijnen. Beide zijn steriele inspanningen die energie vergen. Er zal altijd enige marge van actie zijn en daar moet je je aan vastklampen om met ongeduld om te gaan.

Bezorgde vrouw

.

Meditatie, een tegengif om ongeduld te overwinnen

De beoefening van meditatie helpt de geest tot rust te brengen. Als je zo’n toestand bereikt, is het ook gemakkelijker om te luisteren naar wat er in je omgaat en het beter te begrijpen. Zo is het gemakkelijker om bijvoorbeeld te weten of je echt wilt dat iets gebeurt of ophoudt te gebeuren. Misschien wil je liever ontsnappen aan dat deel van je dat nog geen manier gevonden heeft om ermee om te gaan.

Meditatie gaat niet over kalmte. Het is een hulpmiddel om controle te krijgen over je mentale snelheid en je aanpassingsprocessen te stimuleren. Daarentegen wordt alles moeilijker als je je laat meeslepen door ongeduld. Eigenlijk zal ongeduldig zijn alleen maar vertragen of blokkeren waar je naar verlangt.

Zoals zoveel andere deugden zit geduld niet in het pakket dat je bij je geboorte meebrengt naar de wereld. Het is een eigenschap die je met veel oefening moet cultiveren. Moeilijke situaties zijn het perfecte terrein om het op te krikken.

Kortom, meditatie-oefeningen zijn nuttig, evenals het je herinneren van de nutteloosheid van ongeduld. Wellicht ook interessant voor jou

Ongeduldige mensen willen alles en wel nu meteen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ongeduldige mensen willen alles en wel nu meteen

Ongeduldige mensen vind je overal. Je kent ze wel. Ze zijn constant gefrustreerd en niets bevredigt hen. Lees er hier meer over.  • Flores, J. (1990). La impaciencia de la razón. Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, 36(140), 37-43.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.