Hoe kun je een meningsverschil hebben zonder ruzie te maken?
Is het mogelijk om van mening te verschillen zonder ruzie te maken? Voor sommige mensen is dit simpelweg onmogelijk. Maar het is echter wel mogelijk. Hoewel het ingewikkeld kan zijn als het meningsverschil met iemand is van wie je houdt, is de waarheid dat redetwisten zonder ruzie te maken niet alleen mogelijk is, maar ook gezond. Voor jou net zo goed als voor de ander, waar het meningsverschil ook over gaat.
Het oplossen van conflicten is belangrijk en, als het resultaat positief is, zal het de relatie verrijken. Maar veel mensen weten niet hoe ze op een redelijke manier om moeten gaan met meningen die afwijken van hun eigen mening, zonder boos te worden. Op andere momenten kan het niet zien van je eigen tekortkomingen of fouten het meningsverschil onmogelijk maken.
“Je vasthouden aan woede is net als het vastpakken van een brandend stuk kool met de intentie het naar iemand te gooien: jij zal zelf de brandwonden krijgen.”
-Buddha-
Een meningsverschil betekent niet strijden tot er een winnaar is
Een van de belangrijkste problemen waar mensen ruzie over maken als ze een meningsverschil hebben is dat ze meningsverschillen als een wedstrijd zien. Een wedstrijd die een winnaar en een verliezer zal hebben. Veel mensen vatten meningsverschillen heel persoonlijk op, alsof niet winnen een vernedering is.
Met meningsverschillen worden situaties gecreëerd die het concurrentievermogen naar het extreme tillen. Veel mensen provoceren gewelddadige discussies alleen met het doel om ze te winnen, om te slagen, om zich machtig te voelen.
Dat is waarom het belangrijk is om meningsverschillen vanuit een gezond oogpunt te bekijken. Een dynamiek waarin mensen ondanks hun woede op een harmonieuze manier communiceren, zonder dat ze zichzelf opdringen. Ontvankelijk zijn wanneer de ander de behoefte heeft om zich uit te drukken.
“In een meningsverschil, op het moment dat we haat voelen, zijn we gestopt met vechten voor de waarheid en hebben we voor onszelf gestreden.”
-Buddha-
Suggesties om te redetwisten op een beschaafde manier
Het is een populair gezegde dat twee mensen geen ruzie kunnen maken als één van hen dit niet wil. Maar de situatie kan absurd worden. Veel mensen maken misbruik van de weinige mensen die kalm blijven. In ieder geval moet ieder meningsverschil zich richten op het oplossen van het conflict of het bereiken van een bepaalde vorm van overeenkomst. Al het andere zou een verspilling zijn van tijd en energie.
Maar hoe kunnen we dit doen? We zullen een aantal strategieën met je delen die gewelddadige discussies kunnen veranderen in constructieve conversaties. Je zal veel geduld en zelfcontrole moeten hebben. Niemand zegt dat het makkelijk zal worden.
- Reflecteer voordat je de discussie opzoekt. Vraag jezelf af of je echt op zoek bent naar een oplossing of dat je de ander alleen maar wilt kwetsen.
- Plan het meningsverschil van te voren. Je kunt niet op ieder willekeurig moment een meningsverschil hebben. Je moet een moment uitkiezen dat goed voor jou is, en ook voor de ander. Als jullie beiden goed in je vel zitten.
- Druk je intenties duidelijk uit. Draai er niet omheen, en beschuldig de ander niet. Richt je niet op de feiten, maar op de oplossing.
- Maak duidelijk wat je verwacht van de ander. Wees duidelijk over de veranderingen die je voorstelt en hoe je verwacht dat de ander zich gedraagt.
Wat doe je als je in een gewelddadige discussie terechtkomt
Het voorgaande advies geldt wanneer je zelf de persoon bent die de discussie begint. Maar wat gebeurt er als iemand een verhitte discussie met jou begint? Vaak reageren we net zo gewelddadig als de ander, waarbij we dingen kunnen zeggen waar we later spijt van krijgen. En we weten niet eens hoe we op dat punt terecht zijn gekomen.
Er is geen twijfel over mogelijk dat het heel moeilijk is om op een kalme en diplomatieke manier te reageren als er allerlei beschuldigingen je kant op komen. Of als er naar je wordt geschreeuwd en je wordt geprovoceerd. Als je niet over deze eerste hindernis heen kunt komt, maak je geen zorgen. Er zijn nog steeds manieren om het recht te zetten.
- Stop met praten en haal diep adem. Neem de tijd om het op je in te laten werken, en begin opnieuw.
- Vraag de ander om rustig uit te leggen wat hij wil of wat er gebeurt. Sta niet toe dat hij naar je blijft schreeuwen. Vraag hem of uit kunnen leggen wat er aan de hand is.
- Luister naar de ander zonder diegene te onderbreken. Probeer zijn standpunt te begrijpen. Om dit te doen moet je alles weten. Als hij klaar is, kun je vragen of hij nog twijfels heeft.
- Vraag hem om je te vertellen wat hij wil en wat hij voorstelt dat jij moet doet (en hoe).
Wat als de ander erop staat dat er wordt geschreeuwd en geprovoceerd?
Zie het als een spelletje waarbij de winnaar niet degene is die het hardste schreeuwt, maar degene die kalm kan blijven. Onder deze omstandigheden zal je nooit ergens komen. En als de ander oorlog wil, zal hij alleen de oorlog vinden die hij voor zichzelf veroorzaakt doordat jij kalm blijft.
Het beste dat je kunt doen is om het gesprek zo snel mogelijk te beëindigen. Zeg tegen de ander dat je verder wil praten als hij gekalmeerd is. Je hebt alle recht om respect te eisen. Door dit te doen respecteer je jezelf. Dat betekent niet dat je arrogant bent, maar dat je voldoende zelfvertrouwen hebt. Je kunt niet van iemand vragen dat hij jou respecteert, als jij jezelf niet respecteert.
“Woede is een zeer intense emotie die de hersenen overneemt. Wanneer de boosheid ons verstrikt, reorganiseren onze herinneringen zichzelf. Tot het punt waar men tijdens een meningsverschil kan vergeten waarom het überhaupt begon.”
-Daniel Goleman-