Hoe kun je motivatie bij thuiswerken bevorderen?

De mogelijkheid om vanuit huis te werken brengt veel voordelen met zich mee. De uitdagingen ervan moeten echter ook worden aangepakt om persoonlijke en professionele tevredenheid te garanderen.
Hoe kun je motivatie bij thuiswerken bevorderen?
José Padilla

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog José Padilla.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 21 maart, 2024

In het huidige tijdperk, dat gekenmerkt wordt door technologische vooruitgang en noodsituaties op het gebied van gezondheid, is het bevorderen van de motivatie voor thuiswerken essentieel voor de productiviteit van bedrijven en de tevredenheid van werknemers. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze manier van werken zowel werkefficiënt als lonend is voor degenen die er gebruik van maken?

Als het gaat om thuiswerken, kunnen autonomie en flexibiliteit zowel een zegen als een uitdaging zijn. Naarmate veel werknemers zich onderdompelen in deze virtuele wereld, ontstaan er obstakels zoals sociaal isolement en gebrek aan direct toezicht.

De sleutels tot gemotiveerd blijven tijdens thuiswerken

Motivatie is niet alleen een drijvende kracht achter het bereiken van werkdoelen. Het is ook een belangrijk element in het behouden van de emotionele binding en inzet van werknemers voor hun verantwoordelijkheden en voor hun bedrijf. Als je het gevoel hebt dat je je interesse in thuiswerken verliest, kunnen de volgende strategieën helpen.

1. Stel duidelijke en motiverende doelen

Telewerkers moeten niet alleen begrijpen wat er van hen verwacht wordt, maar ook hoe hun bijdragen van invloed zijn op het algehele succes van het team en hun bedrijf. Het definiëren van doelen en doelstellingen moet daarom persoonlijke relevantie hebben. Ze moeten aansluiten bij individuele interesses en waarden om de dagelijkse verantwoordelijkheden te kunnen vervullen.

Sommige onderzoeken suggereren dat we slechts een derde op afstand werken (Spaanse link). Dit is iets wat onvermijdelijk invloed heeft op de productiviteit. Een van de redenen hiervoor is dat zonder direct toezicht werktijd verspild kan worden aan andere zaken.

Denk bijvoorbeeld aan het checken van persoonlijke e-mail, online winkelen, surfen op sociale media, het spelen van games of het kijken naar inhoud voor volwassenen.

Daarom moet je een balans zoeken tussen dagelijkse uitdagingen en prestaties om de motivatie bij thuiswerken te bevorderen. Probeer al te eenvoudige doelen die tot verveling leiden of onbereikbare doelen die tot stagnatie of angst leiden, te vermijden.

2. Gebruik strategieën om stress te verminderen

Vermoeide vrouw
Als je het gevoel hebt dat alles uit de hand loopt, neem dan een paar minuten de tijd. Tijd om adem te halen en prioriteiten te stellen voor je verantwoordelijkheden.

Thuiswerken betekent niet dat taken tot een minimum beperkt of makkelijker gemaakt worden. Soms kan het vermoeiend zijn om al je gezins- en werkverantwoordelijkheden bij te houden, waardoor stress en cortisolniveaus stijgen. In deze gevallen is het belangrijk om te leren omgaan met de situatie en prioriteiten te stellen voor de belangrijkste taken.

Volgens onderzoek (Engelse link)  gepubliceerd in het International Journal of Information Management kan het aanmoedigen van strategieën binnen bedrijven om werkstress te beheersen van groot voordeel zijn voor de geestelijke gezondheid van hun werknemers.

Zo kunnen erkenning van culturele waarden, mindfulness en meditatiepraktijken, prestatiebeloning, participerende besluitvorming en bevordering van autonomie helpen om stress te verminderen. Ook kan dit meer motivatie genereren bij thuiswerken.

3. Bevorder je autonomie

Autonomie bij thuiswerken gaat niet alleen over flexibiliteit in tijdbeheer. Het gaat erom dat werknemers zelf kunnen beslissen over de aanpak en methoden die zij het meest effectief vinden om hun verantwoordelijkheden uit te voeren. Deze mate van vrijheid kan een gevoel van eigenaarschap over het werk bevorderen, waardoor creativiteit en innovatie worden gestimuleerd.

Door autonomie te bevorderen, worden de individuele vaardigheden van telewerkers ook erkend en gewaardeerd. Dat kan bijdragen aan een groter gevoel van eigenwaarde en werktevredenheid. Daarnaast kan deze aanpak een positief effect hebben op stressmanagement. Dit omdat werknemers zich beter in staat voelen om hun werklast effectief te beheren.

4. Streef naar professionele ontwikkeling

Door duidelijke professionele doelen te stellen, kunnen werknemers een doel vinden dat zeer relevant wordt in de geïsoleerde omgeving van thuiswerken. Deze actieve toewijding aan persoonlijke groei bevordert individuele verantwoordelijkheid. Daarnaast genereert het ook een constant gevoel van voldoening als ontwikkelingsdoelen worden bereikt.

De mogelijkheid om het eigen carrièrepad te bepalen draagt bij aan intrinsieke motivatie en biedt telewerkers een voortdurende bron van voldoening en richting. Op zijn beurt stimuleert het prioriteit geven aan professionele ontwikkeling de nieuwsgierigheid en het voortdurend leren, essentiële elementen om de interesse levend te houden in een externe omgeving.

5. Omarm flexibiliteit en vier je prestaties

Man kijkt lachend naar zijn dochter
Als je kinderen of andere persoonlijke verantwoordelijkheden hebt, is het het beste om je realiteit te omarmen en te weten hoe je prioriteiten kunt stellen.

Hoewel thuiswerken veel voordelen heeft, kan het soms betekenen dat werkverantwoordelijkheden en privéverantwoordelijkheden door elkaar gaan lopen – vooral voor vrouwen. Hoewel veel ouders graag thuiswerken omdat ze dan bij hun kinderen kunnen zijn, moeten we erkennen dat het soms nodig is om flexibel te zijn .

Volgens recent onderzoek gepubliceerd (Engelse link) in de Revista Brasileira de Gestão de Negócios is thuiswerken een keuze die voor veel vrouwen grote uitdagingen met zich mee kan brengen. Zoals een zwaardere huishoudelijke werklast, minder beschikbaarheid voor rust en mogelijke conflicten tussen gezins- en beroepseisen.

Daarom moet je leren om belang te hechten aan de meest dringende taken en flexibel zijn met timemanagement. En vergeet niet je prestaties te vieren, hoe klein ze ook lijken. Ook al zit je niet in een kantoor met collega’s, je werk is belangrijk en verdient erkenning.

Blijf gemotiveerd om te thuiswerken met deze tips

Het herkennen van de voordelen en uitdagingen van thuiswerken laat een complex en vaak genuanceerd beeld zien van contextuele en genderspecifieke factoren. Dus als je het gevoel hebt dat je je motivatie verliest, probeer dan de bovenstaande strategieën toe te passen. Zo kun je je tijd beter benutten, je autonomie bevorderen en succes kunt boeken op je werk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.