Hoe kun je jezelf laten gelden?

We willen allemaal gerespecteerd, gewaardeerd en erkend worden in de sociale sfeer. Waarom is het dan soms zo ingewikkeld? We bieden je enkele antwoorden.
Hoe kun je jezelf laten gelden?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Je sociale relaties hebben een enorme invloed op je welzijn. Elke dag ga je om met vrienden, familie, bazen, collega’s, en vreemden. Al deze interacties hebben invloed op je stemming. Daarom kun je, als je problemen hebt om voor jezelf op te komen, schade oplopen aan je gevoel van eigenwaarde en uiteindelijk meer leed dan voldoening halen uit je relaties met anderen.

Idealiter zouden we allemaal respectvol, empathisch en vriendelijk moeten zijn voor de mensen om ons heen. Niemand verdient het gekleineerd, genegeerd of emotioneel gekwetst te worden. Het lijdt echter geen twijfel dat je houding invloed heeft op de behandeling die je van anderen krijgt.

Daarom is het je verantwoordelijkheid om jezelf te beschermen tegen opmerkingen of handelingen van anderen die schadelijk kunnen zijn. Dus hoe kun je die grenzen van jou verdedigen die niemand mag overschrijden?

Twee verkeerde houdingen die je gebruikt om je te laten gelden

Er zijn twee typische houdingen die je kunt tegenkomen bij je pogingen je te laten gelden en die niet de resultaten geven die je hoopt. De eerste is het aannemen van een agressieve en kwetsende houding, waarbij je respect verwart met angst.

Door andere mensen zo te behandelen voorkom je misschien dat ze misbruik van je maken, maar het zal uiteindelijk relatieproblemen en ongemak voor jullie beiden veroorzaken.

Anderzijds probeer je misschien je waarde in de ogen van anderen te verhogen door hen voortdurend te behagen. Het is zeker waar dat altruïstische mensen die bereid zijn te helpen meestal positief gewaardeerd worden.

Toch is er een belangrijk verschil (Engelse link) tussen vrijwillig geven en geven om niet afgewezen te worden. In het tweede geval bestaat het risico dat anderen je niet waarderen om wie je bent, maar om wat je hen kunt geven.

Blij stel

Hoe je te laten gelden

Met in het achterhoofd dat geen van deze twee standpunten goed is, hoe kun je je dan laten gelden? Hier zijn enkele richtlijnen.

1. Vergroot je zelfvertrouwen

Het zal moeilijk voor je zijn om je te laten gelden als je je niet bewust bent van je eigen waarde. Een laag zelfvertrouwen en onzekerheid leiden er vaak toe dat je mishandeling toelaat of dat je voortdurend probeert anderen te behagen.

Een toename van je zelfvertrouwen stelt je in staat assertief te zijn in je interacties. Dit uit zich ook in passender non-verbaal taalgebruik. Bijvoorbeeld een meer rechte houding, een hogere stemtoon, of beter oogcontact.

2. Stel grenzen

Hoewel het ideaal zou zijn dat iedereen met respect en vriendelijkheid behandeld wordt, is de realiteit dat jij anderen laat zien hoe ze jou moeten behandelen. Daarom moet je grenzen stellen en ervoor zorgen dat die niet overschreden worden.

Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat het onaanvaardbaar is dat een ander zijn stem tegen je verheft of kwetsende of plagende opmerkingen maakt. In dat geval moet je hem of haar dat op een assertieve manier (Spaanse link) zeggen. Misschien wil je je zelfs zo nodig uit de relatie verwijderen om zulk gedrag te verbieden.

3. Waardeer jezelf

Als je wilt dat andere mensen je waarderen en respecteren, moet je je zelf ook zo gaan gedragen. Dit houdt in dat je prioriteit geeft aan jezelf, voor jezelf zorgt, en jezelf respecteert in je dagelijks leven.

Bijvoorbeeld, als je jezelf waardevol vindt, zul je proberen jezelf goede relaties, goede gewoonten en gezonde routines te gunnen. Je zult ook zorg dragen voor alle informatie die je consumeert en voor de activiteiten waarin je je tijd investeert.

Als je je eigen prioriteit wordt, nemen anderen dat waar en is de kans groter dat je relaties in overeenstemming zijn met deze nieuwe opvatting die je van jezelf hebt. In feite zul je alleen toestaan dat degenen die je met hetzelfde respect en aandacht behandelen als jij jezelf biedt in je leven blijven.

4. Werk aan assertiviteit

Assertiviteit is het vermogen om je gevoelens, meningen en behoeften duidelijk en eerlijk uit te drukken, zonder agressief of passief te zijn. Het betekent anderen respecteren, maar vooral ook je eigen behoeften.

Een belangrijke factor om in gedachten te houden is dat er niets mis is als je ideeën of meningen niet samenvallen met die van anderen. In feite is dat volkomen normaal.

5. Probeer niet iedereen je aardig te laten vinden

Zoals je weet is het onmogelijk om iedereen tevreden te stellen. Maar veel mensen, vooral die met een laag gevoel van eigenwaarde, hebben een overweldigende behoefte om door iedereen aardig gevonden te worden. Alleen dan voelen ze zich gevalideerd en erkend.

Helaas brengt dit niets dan frustratie. Achter het feit dat je te meegaand bent, gaat namelijk meestal de verwachting schuil dat je van de ander iets terug zult krijgen (erkenning of genegenheid). Helaas wordt daar zelden op de gewenste manier op gereageerd.

Jij leeft niet om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, en ik ook niet. Het is niet nodig om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.”

-Ichiro Kishimi-

6. Geloof wat je zegt en zeg wat je gelooft

Zoals we al eerder zeiden, is het belangrijk dat je weet hoe je je wensen, meningen en gevoelens kunt overbrengen. Er zijn echter momenten waarop je even moet stilstaan bij wat je gaat zeggen, om de juiste woorden te kiezen, objectiever te zijn, of je emoties opzij te zetten.

Dit is om niet kwetsend te zijn of dingen te zeggen waar je later spijt van kunt krijgen. Op de lange duur straalt het op anderen af dat je consequent bent en zo goed als je woord.

Twee mensen in gesprek


7. Projecteer vertrouwen in jezelf

Je lichaamstaal zegt veel meer dan duizend woorden. Daarom brengen je gebaren en non-verbale uitdrukkingen zekerheid en vertrouwen in jezelf over. Hier zijn enkele sleutels om dat te bereiken:

  • Houd oogcontact met degene tegen wie je praat.
  • Ontspan je spieren en beweeg je armen vrij, terwijl je spreekt.
  • Houd je hoofd en rug recht.
  • Handhaaf een gematigde toon, in overeenstemming met de situatie.

Naarmate je deze uitdrukkingen verandert, zal ook je persoonlijkheid zich aanpassen aan je lichaamstaal, waardoor je je zelfverzekerder gaat voelen.

8. Leer van respectabele mensen

Respectabele mensen als referentie nemen kan veel helpen. Je kunt analyseren hoe ze zich uitdrukken, welke gewoonten ze hebben, en welke strategieën ze toepasten om te komen waar ze zijn.

Het ideaal is dat je jezelf modelleert naar de mensen die de manier uitstralen waarop jij wilt zijn.

9. Vermijd je humeur te verliezen

Jezelf laten gelden betekent niet dat je agressief bent en door anderen gevreesd wordt, zoals we eerder zeiden. In feite is het belangrijk dat je leert je emoties zo goed mogelijk te kanaliseren om te voorkomen dat je anderen respectloos behandelt.

Dit betekent niet dat je moet zwijgen of onderdrukken wat je voelt. In plaats daarvan moet je effectieve strategieën toepassen om je emotionele toestanden te verwerken zonder anderen of jezelf te schaden.

Als je weet hoe je je kunt laten gelden, voel je je goed

In eerste instantie lijkt het misschien dat het feit dat anderen je accepteren en erkennen je geluk en welzijn brengt. maar de relatie werkt eigenlijk omgekeerd. Waarde komt altijd van binnenuit en wordt dan aan de buitenkant weerspiegeld; niet andersom.

Daarom moet je beginnen je goed over jezelf te voelen, jezelf te empoweren, en je zelfbeeld te versterken. Als je dit doet, zullen je houding en gedrag automatisch veranderen. Het zijn deze veranderingen die je relaties met anderen zullen veranderen. Begin dus met aan jezelf te werken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Grant, A. (2013). In the company of givers and takers. Harvard Business Review91(4), 90-97.
  • Pereira, M. L. N. (2008). Relaciones interpersonales adecuadas mediante una comunicación y conducta asertivas/Adequate human relationships through an assertive conducts and communication. Actualidades investigativas en educación8(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.