Hoe kies je geschikte tv-programma's voor kinderen

Sommige kinderprogramma's kunnen hun cognitieve ontwikkeling, gedrag en emoties beïnvloeden. Ontdek hoe je de juiste opties selecteert.
Hoe kies je geschikte tv-programma's voor kinderen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 26 februari, 2023

Kinderen van nu zijn digital natives. Ze zijn geboren in een wereld waarin technologie de hoofdrol speelt, waar schermen en internet onderdeel van het leven zijn geworden. Hen weghouden van elektronische apparaten is daarom niet per se altijd mogelijk of gunstig. Aan de andere kant is het cruciaal om te weten hoe je geschikte programma’s voor kinderen kiest om naar te kijken.

Je moet niet vergeten dat de audiovisuele inhoud waaraan kinderen worden blootgesteld een grote invloed heeft op hun geest. Het vormt en beïnvloedt hun hersenverbindingen en zintuiglijke verwerking. Bovendien modelleert het bij deze kleintjes, die nog blanco canvassen zijn, hun waarden, houdingen en gedragingen

Dus, hoe kunnen we uitzoeken welke tv-programma’s het meest geschikt zijn voor kinderen? We leggen uit.

Kinderen kijken tv

Het belang van het kiezen van geschikte tv-programma’s voor kinderen

Je zou kunnen denken dat technologische schermen en apparaten niet bijzonder aan te bevelen zijn voor kinderen. De meeste jongeren komen echter al op jonge leeftijd in contact met technologie.

Sterker nog, voor sommige ouders die altijd haast hebben, met weinig tijd en verschillende verplichtingen te vervullen, kan een mobiel spel of een serie op de tablet een ware redder in nood zijn bij het vermaken van hun kinderen.

Bovendien zijn kinderen, als digital natives, uiterst comfortabel met schermen en genieten ze er echt van. Bovendien kunnen ze leren en hun vaardigheden verbeteren terwijl ze naar hun favoriete serie kijken. Er zijn echter bepaalde parameters waarmee we in dit verband rekening moeten houden. Dat komt omdat niet alle blootstelling aan multimedia-inhoud gunstig is.

Geen schermen voor twee jaar

Het eerste punt om te overwegen is je dat kinderen onder de twee jaar beter niet aan schermen bloot moet stellen. Het is een aanbeveling die door meerdere deskundigen en verenigingen wordt gesteund in het licht van bepaalde onderzoeken naar de effecten van blootstelling aan schermen op de ontwikkeling van een kind.

In deze vroege levensfasen zijn de hersenen van het kind extreem onderontwikkeld. Het maakt ook belangrijke veranderingen door in volume, structuur en neuronale connectiviteit.

Om deze veranderingen goed te laten verlopen en om deze kritieke periode te laten slagen, moet de zuigeling interactie hebben met zijn echte omgeving. Bijvoorbeeld om te bewegen, voorwerpen te manipuleren, en vooral om met hun verzorgers te communiceren en door hen gestimuleerd te worden.

Schermen belemmeren niet alleen de uitvoering van deze essentiële activiteiten door tijd in beslag te nemen, maar kunnen ook een reeks problemen en gevolgen op lange termijn genereren. Bijvoorbeeld:

  • Aandachtsproblemen en verhoogd risico op ADHD-symptomen.
  • Cognitieve en taalachterstand.
  • Toegenomen impulsiviteit en moeite met impulsbeheersing.
  • Slaapstoornissen.
  • Staten van permanente opwinding.
  • Moeilijkheden in de ontwikkeling van empathie en in het vermogen om non-verbale signalen op te vangen.

Daarom is het raadzaam om tijdens deze eerste levensjaren de blootstelling van kinderen aan schermen zo veel mogelijk te beperken.

Geschikte tv-programma’s kiezen voor kinderen

Na de leeftijd van twee jaar kan bepaalde audiovisuele entertainment in de routines van kinderen worden opgenomen. Dit moet echter op een beperkte manier. Voor kinderen onder de vijf jaar mag het hen bijvoorbeeld niet langer dan een uur per dag bezighouden. Bovendien moet de inhoud educatief en van goede kwaliteit zijn.

Maar wat betekent dit? In feite zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van geschikte tv-programma’s voor kinderen. Bijvoorbeeld de presentatie van de beelden, de keuze van de shots, het vertelritme en de achtergrondmuziek.

Er zijn bepaalde tv-programma’s voor kinderen (zoals het beroemde Cocomelon) die bijzonder verslavend zijn voor kinderen. Deze programma’s lijken hen bijna te hypnotiseren door hun aandacht volledig vast te houden. In feite laten ze hen urenlang naar het scherm staren. Dit komt door hyperstimulatie.

Deze kinderseries bevatten extreem korte scènes, snelle shotwisselingen en echt opvallende en gelijktijdige lichten en geluiden. Deze hebben een negatieve invloed op hun executieve vermogens. Dat komt omdat het vangen van de aandacht van kinderen verloopt via de sensorische cortex en niet via de prefrontale cortex.

Het is in feite bewezen (Engelse link) dat tien minuten blootstelling aan tv genoeg zijn om de verschillende effecten op te merken die veroorzaakt worden door een geschikt instructief programma en een snel programma.

Welke waarden wil je bijbrengen?

Het is ook belangrijk om na te denken over de inhoud van tv-programma’s voor kinderen, het taalgebruik en de waarden die ze overbrengen. Het is bijvoorbeeld essentieel dat kinderseries universeel aanvaarde waarden overbrengen. Denk aan zaken zoals het belang van familie, solidariteit, eerlijkheid, inspanning, of respect voor verschillen.

Maar het is ook belangrijk dat de vertelling zich niet beperkt tot de specifieke handelingen van de personages, maar ook de nadruk legt op de reflectie van ervoor en erna. Met andere woorden, het moet kinderen leren te anticiperen en consequenties onder ogen te zien.

Deze aanbevelingen komen voort uit een studie (link geblokkeerd) van het College van Pedagogen van Catalonië (Spanje), waarin enkele van de belangrijkste kinderseries en hun bijbehorende waarden werden geanalyseerd. Daarin staat dat, hoewel sommige programma’s zoals Maya de Bij en Paw Patrol altruïsme en kameraadschap aanmoedigen, andere niet zo positief zijn.

Bijvoorbeeld, in Pocoyo kan je de hoofdpersoon als nogal eenzaam vinden omdat zijn familie niet verschijnt. Terwijl in Peppa Pig de hoofdpersoon een nogal labiel personage is met een koppige houding en weinig emotionele controle.

Voor kinderen zijn hun favoriete tekenfilms vaak een voorbeeld om na te volgen. Als het dus niet de beste rolmodellen zijn, kan dat problematisch zijn en hun vermogen om met leeftijdsgenoten en leraren om te gaan beïnvloeden.

Gezin kijkt tv

Kies geschikte tv-programma’s voor kinderen en kijk als gezin

Een laatste aanbeveling is het belang van tv-kijken met je kinderen. Als je aanwezig bent, kun je een gesprek op gang brengen over waar ze naar kijken en sturing geven, vragen stellen en ze uitnodigen om na te denken en kritisch na te denken.

Dit zal niet alleen de band tussen jullie versterken. Het zal ook de kijkervaring van je kind veel leerzamer en verrijkender maken. Het is ook een manier om te voorkomen dat ze ongepaste gedragingen of houdingen die op het scherm voorbij komen overnemen.

Kortom, het kiezen van geschikte tv-programma’s is voor kinderen bepalend voor hun hersenen en emotionele en sociale ontwikkeling. Daarom is het een uiterst belangrijke keuze.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gómez Serés, M. V. (2017). Series infantiles. Una aproximación de análisis pedagógico. Colegio Oficial de Pedagogía de Catalunya. https://www.pedagogs.cat/reg/es/3244
  • Soni, A., & Srivastava, S. Growing Cartoon Trends Pose as Hyper-stimulant to Adolescents that Cultivates Addiction, Impair Creativity, and Inhibits Arithmetic Efficiency. https://doi.org/10.31234/osf.io/zpfs5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.