Hoe kan een beetje geluk je vernietigen?

Hoe kan een beetje geluk je vernietigen?

Laatste update: 14 april, 2019

Hoe kan een beetje geluk je vernietigen? Elke maand winnen mensen bij onder andere de Nationale Postcodeloterij honderden duizenden euro’s. Ook andere vormen zoals de VriendenLoterij en de Lotto geven ons de kans om in één keer schatrijk te worden. In ruil voor slechts enkele euro’s, kun je wellicht miljoenen winnen.

Aan het einde van het jaar valt ook nog eens de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij, waar tientallen miljoenen euro’s uitgeloot worden, alsook dure dingen zoals volledig uitgeruste auto’s. Veel mensen hopen op een beetje geluk dat hen deze geweldige prijzen kan opleveren.

Sommige mensen doen al heel hun leven mee aan deze loterijen, al wachtende op een overwinning die nooit zal komen. Ze vertrouwen goedwillig op hun geluk en geloven niet dat er een andere manier bestaat om rijk te worden. Wat gebeurt er nou met deze mensen die op deze onverwachte manier mazzel hebben?

Stel de moeilijke vragen over een beetje geluk

Voordat je besluit dat het winnen van de loterij de enige manier is om een gelukkig, zorgeloos leven te leiden, moet je even nadenken. Hoe reageert het brein op banale dingen?

Bijvoorbeeld: draag je niet de hele tijd hetzelfde setje kleding ondanks het feit dat je een kast vol ongedragen truien en broeken hebt hangen? Waarom wil je altijd een betere auto dan de auto die je nu hebt? Of waarom wil je per se een groter huis?

Deze vragen kun je op allerlei onderdelen van je leven toepassen. Hoe dan ook komt het hierop neer: is dat wat je nu al hebt niet genoeg?

Vrouw verlangt naar een beetje geluk

Je zit vast in een tegenstrijdige redenatie: als je 1 miljoen euro wint, zou je een paar dagen later meer willen. Bovendien zou je ontevreden zijn met het feit dat hier ook nog een flinke belasting over betaald zou moeten worden!

Het maakt niet uit of je het extra geld nodig zou hebben. Het maakt voor velen deel uit van de menselijke aard om altijd maar meer te willen. We blijven dingen tot ons nemen om kunstmatige behoeften die de maatschappij opgesteld heeft te bevredigen.

Het brein en de loterij

We zoeken de aanvankelijke opwinding op die we voelen wanneer we iets krijgen wat we nog nooit eerder hebben gehad. Het maakt hierbij niet uit of dit beter is dan wat we voorheen hadden of symbolisch is voor bijvoorbeeld een superieure sociale groep of klasse.

Dit soort geluk is krachtig maar tijdelijk. Het laat ons gelukkig voelen omdat we iets gekregen hebben waar we naar verlangd hebben. Deze reacties en gevoelens komen voort uit het beloningssysteem in het breinDe stimulus (de loterij) wordt iets waar we naar verlangen door middel van gecombineerd gedrag en geloof.

Desalniettemin blijft de vraag: als we eenmaal hebben wat we wilden, wat heeft het brein dan nodig om dit gevoel weer te genereren en ervaren? Het volgende: nogmaals een winnend lot van de loterij, of simpelweg meer geld.

“70% van de mensen die snel rijk worden, zijn minder dan 5 jaar later weer blut.”

-Francisco Isidro-

Wanneer een beetje geluk giftig is

Je ziet de mensen die de loterij gewonnen hebben altijd lachen in de foto’s uit de krant. Ze kunnen namelijk gaan reizen en elke wens die ze hebben vervullen zonder zich zorgen te maken over de toestand van hun bankrekening. Ze zien er zorgeloos en gelukkig uit.

Dit is ook wat we verwachten van deze mensen. Als consequentie hiervan proberen de mensen die ook daadwerkelijk gewonnen hebben, aan deze verwachting te voldoen. Anders voelen ze zich wellicht slecht dat omdat ze niet het intense genot ervaren die deze winst ze beloofd had.

Enkele voorbeelden

Neem bijvoorbeeld Jack Whittaker. Whittaker doneerde veel geld aan goede doelen en aan vrienden en familie. Hij verscheen op televisie als loterijwinnaar en werd al gauw slachtoffer van diefstal. Diverse keren werden grote hoeveelheden contant geld uit zijn auto gestolen. Waarom had hij zoveel contant geld bij zich? “Omdat ik het kan.”

Whittaker is ook een keer gedrogeerd en vervolgens beroofd. Sinds hij de loterij heeft gewonnen, wordt Whittaker bovendien achtervolgd door rechtszaken. Na alles wat er is gebeurd heeft Jack Whittaker aangegeven dat hij het winnende lot liever had verscheurd.

Roger Griffith won in 2005 van de Nationale Loterij van het Verenigd Koninkrijk 2,3 miljoen pond. Nadat hij ogenschijnlijk eindelijk een beetje geluk had gehad en dit had gewonnen, namen hij en zijn vrouw ontslag. Ze leefden hierna een luxueus leventje onder de veronderstelling dat hun geld nooit op zou raken. 

Dat bleek echter niet het geval te zijn. Er kwam een einde aan hun luxueuze levensstijl, en ook aan hun huwelijk. Ze moesten uiteindelijk alles verkopen om hun schulden af te betalen. Vandaag de dag woont Roger in een klein huisje in West Yorkshire.

“Het was te veel geld voor iemand van die leeftijd. Ook al vertel je jezelf dat je leven er niet door verandert, dat doet het toch, en niet eens per se op een positieve manier. Het vernietigde me bijna. Gelukkig ben ik vandaag de dag veel sterker.”

-Callie Rogers (winnaar van een loterij in 2003 op 16-jarige leeftijd)-

Callie Rogers

Geld maakt niet gelukkig

We willen allemaal een beetje geluk hebben. Veel mensen worden echter vernietigd door het geld, komen zelfs in de gevangenis terecht of raken verslaafd aan iets waar ze in hun voorgaande financiële situatie nooit aan gedacht zouden hebben. 

Plotseling rijk worden verandert je leven op radicale wijze, en niet per se op een goede manier. De realiteit is vaak juist heel anders.

Veel geld garandeert niet dat je gelukkig wordt. Wat wel geluk garandeert, is weten wat je met je huidige geluk kunt of moet doen. Uiteindelijk ervaren we namelijk allemaal wel een beetje geluk in ons leven, in ieder geval tot op zekere hoogte. Dus let goed op, want anders kan een beetje geluk juist een straf worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.