Hoe je volgens Zen je veerkracht activeert
Veerkracht is tegenwoordig een soort modewoord. Dat komt vooral omdat het een kwaliteit is die buitengewoon boeiend is in de verhalen die we zien in films of lezen in boeken. Er zijn inderdaad verhalen in overvloed waarin mensen die vanuit schijnbaar onmogelijke situaties zijn begonnen het onmogelijke bereiken.
Maar achter de aura rond deze term gaat het feit schuil dat er grote individuele verschillen zijn in de manier waarop mensen met moeilijkheden omgaan. Veerkracht is een van de variabelen die deze individuele verschillen verklaren.
Essentiële vragen
In dit artikel gaan we kijken naar drie Zen-vragen die ons uitnodigen om niet op te geven wanneer het geluk ons niet toelacht of wanneer de prijs die we voor onze fouten moeten betalen extreem hoog is.
Zen gaat ervan uit dat veerkracht in ons allemaal aanwezig is. Dat gezegd hebbende, kan het in moeilijke tijden geremd worden. Maar we kunnen het activeren. Om dat te doen is het eerste wat leraren ons aanraden een moment te nemen om te wandelen, bij voorkeur op blote voeten.
Het contact van onze voeten met de aarde werkt als een natuurlijke stimulans die ons uitnodigt ons te verbinden met onszelf. Tegelijkertijd helpt het lopen onze interne krachten te mobiliseren.
Als je eenmaal op blote voeten loopt, moet je jezelf drie vragen stellen om je veerkracht te activeren. Dit zijn essentiële vragen die in eerste instantie misschien wat abstract lijken, maar wanneer ze naar het hier en nu worden gebracht, zinvol zijn. De drie vragen zijn: Wie ben je? Waar ben je? Wat wil je? Laten we eens kijken hoe we ze kunnen formuleren.
“Je zult het pad moeten creëren door zelf te lopen; het pad is niet kant-en-klaar, ligt daar en wacht op je. Het is net als de lucht: de vogels vliegen, maar ze laten geen voetafdrukken achter. Je kunt ze niet volgen; er worden geen voetsporen achtergelaten.”
–Osho–
3 vragen waarmee je volgens Zen je veerkracht activeert
1. Wie ben jij?
De eerste van de drie vragen om je veerkracht te activeren is: “Wie ben jij?” Het is geen vraag die een definitief antwoord zoekt om de kwestie af te sluiten. Het betekent veeleer het ontdekken van jou in het hier en nu. Hoe ben je? Wat is er bijzonder opmerkelijk aan je? Waaraan ontbreekt het je? En ten slotte, wat heb je nodig?
De vraag vereist geen intellectueel antwoord. Je hoeft geen lijst te maken van je persoonlijke kenmerken om te bepalen wie je bent. In feite is de oefening gekoppeld aan het voelen van jezelf en het waarnemen van de essentie van wie je bent, op dit moment.
Het maakt niet uit of je vroeger anders was of dat je later anders zult zijn. Wat telt is hoe je op dit moment bent. Ben je bang? Geërgerd? Onzeker? Uitgeput?
Zen vestigt de aandacht op het belang om te begrijpen dat je niet alleen een individu bent, maar de vrucht van een familie, een omgeving, een evolutie en een universum. Pas op dat je dit feit niet weglaat als je je afvraagt wie je bent in het hier en nu.
Je antwoord hoeft niet duidelijk omschreven te zijn. Alleen een algemeen antwoord is voldoende. Het is wel een noodzakelijk uitgangspunt om je kracht te concentreren en zo je veerkracht te activeren.
2. Waar ben je?
De tweede van de drie vragen om je veerkracht te activeren is: waar ben je? Net als in het vorige geval is het geen vraag die een rationeel antwoord zoekt. Waar het naar verwijst is te weten of je op dit specifieke moment hier bent. Zo niet, waar ben je dan?
Waar je bent is waar je gedachten en emoties zijn, zelfs als je lichaam elders is. Het komt vaak voor dat je geest in moeilijke momenten naar het verleden reist, bang dat een of andere onaangename gebeurtenis zich zal herhalen. Of naar de toekomst, waar je bang bent voor wat er kan gebeuren.
In het verleden of in de toekomst zitten helpt niet om je veerkracht te activeren. In feite is het een mentale oefening gedicteerd door angst. Als je op zoek bent naar actie op je moeilijkheden en ze wilt omzetten in kansen, moet je hier terugkeren, naar het heden. Alleen dan zul je beginnen te zien welke kant je op moet.
3. Wat wil je?
De derde vraag om veerkracht te activeren hangt samen met verlangen: wat wil je? Het is geen abstracte vraag. Het verwijst naar wat je vanuit je hart zoekt in de huidige situatie. Je moet het antwoord op deze vraag vergezeld laten gaan van een diepe ademhaling. Adem in en adem intens uit.
Luister naar je lichaam en let op de boodschappen die het je geeft. Hoe manifesteert het lijden zich in je lichaam? Voel je spanning of pijn? Zo ja, waarom? Veerkracht wordt geactiveerd als je in staat bent voldoende levensenergie te concentreren om vervolgens je obstakels met sereniteit en hoop te overwinnen. Die energie wordt ofwel geproduceerd door je verlangen, ofwel erdoor uitgeput.
Zen geeft aan dat je veerkracht niet altijd in één keer kunt activeren. Het kan nodig zijn de oefening te herhalen om je te verbinden met jezelf en met je interne kracht. Die hebben we allemaal. Als je het eenmaal gedaan hebt, zul je je steviger en tegelijkertijd lichter voelen. Probeer het eens.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Ruiz Corbella, M., Bernal Guerrero, A., Gil Cantero, F., & Escámez Sánchez, J. (2012). Ser uno mismo: repensando la autonomía y la responsabilidad como coordenadas de la educación actual. Ser uno mismo: repensando la autonomía y la responsabilidad como coordenadas de la educación actual, 59-81.
- Sánchez García, J. D., & Torres Beltrán, C. A. (2018). Experiencias cumbre, cuatro nobles verdades y resiliencia, una exploración desde la psicología.
- Sellés, J. F. (2010). Quién es el hombre. Metafísica y persona, (4).