Mensen zijn gemaakt van moed en hoop

Je bestaat niet alleen uit dromen en eindeloze vragen. Zo komt er een tijd dat je het beseft. Je moet vaak je moed en hoop tonen, want je moet nog veel grote dingen meemaken.
Mensen zijn gemaakt van moed en hoop
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 09 november, 2022

Wetenschappers zeggen dat het menselijk lichaam voor 99% bestaat uit vier chemische elementen: koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. Ook wijzen ze erop dat 73% van de atomen in het menselijk lichaam afkomstig is van de explosie van zware sterren. Ze zijn echter geneigd twee belangrijke componenten te vergeten. Want als er iets is wat je in je leven leert, is dat je gemaakt bent van moed en hoop.

Mensen hebben het potentieel om buitengewoon te zijn. Zoals Stephen Hawking het zei: we bewonen slechts een kleine planeet in een gemiddelde ster. Toch kan onze soort het universum begrijpen en zeer moedige en ingenieuze verhalen schrijven. Zelfs als we onze psychologische krachten vergeten en verwaarlozen en de oorspronkelijke glans verliezen die de sterren in ons DNA hebben achtergelaten.

Dit is echter normaal en zelfs toelaatbaar, omdat men niet elke dag een held kan zijn. Het is dus onmogelijk om onder alle omstandigheden sterk te zijn. Iedereen heeft het recht om te falen en zich een tijdje op te krullen en te schuilen in de afgronden van zijn verliezen. Dit komt omdat bepaalde ervaringen een periode van winterslaap vereisen.

De beste helden zijn immers niet degenen die felle harnassen en rode laarzen en capes dragen. De ware helden zijn van vlees en bloed, gemaakt van littekens, droevige verhalen en een gebruinde huid na duizend ervaringen. Mensen zijn koppige wezens die zelden stoppen met het voeden van hoop. Daarom zijn we uniek.

Man kijkt naar de zonsondergang

Mensen zijn gemaakt van moed en hoop

Laat deze uitspraak niet in de vergetelheid raken, want mensen zijn echt gemaakt van moed en hoop. Stukjes moed afgewisseld met hoeken die illusies en dromen bevatten.

Je mag vaak protesteren omdat de wereld niet voldoet aan je wensen en verwachtingen. En je kunt ook hardnekkig zijn als het gaat om je doelen en soms zelfs vergeetachtig. Voornamelijk wanneer je jezelf verwaarloost te midden van je taken en plichten.

Howard Gardner, een psycholoog en professor aan de Harvard Universiteit, wijst erop dat een van de grootste gebreken van de mens de moeilijkheid is om met verandering om te gaan. Dat zijn de momenten waarop je jezelf misschien wel het meest onderschat.

Mensen zijn intelligente wezens, maar vinden het moeilijk om bepaalde omstandigheden op te geven. Voornamelijk aan stabiliteit, die routines waarin bepaalde activiteiten, bezigheden en mensen je dagen vullen.

Misschien vergeet je dat elke levenscyclus niets anders is dan een voortdurend transformatieproces (Engelse link). Er zijn verliezen en winsten, evenals deuren die sluiten en ramen die opengaan.

Een verandering roept angst op en je kunt jezelf steeds weer vertellen dat je niet klaar bent voor zoiets. Maar, zoals Kakuzo Okakura, een 19e-eeuwse Japanse filosoof, opmerkte, is de kunst van het leven niets anders dan een voortdurende aanpassing aan een veranderende omgeving.

Moed bij enge veranderingen

Twee jaar geleden voerde de Universiteit van Alabama een interessant onderzoek uit om beter te begrijpen wat moed was. De verantwoordelijken voor dit werk, Dr. Mark Howell en Elaine Coshgell, analyseerden een grote groep mensen die gedurende hun leven te maken kregen met complexe situaties en traumatische veranderingen.

Zo konden ze vaststellen dat de persoonlijkheid die begiftigd is met dit type moed de volgende kenmerken heeft:

  • Moedige mensen leren besluitvaardig en proactief te zijn.
  • Ze hebben vitale doelen en onthouden die dagelijks.
  • Ze lopen niet vast als ze een probleem hebben. In plaats daarvan zoeken ze naar strategieën om die op te lossen.
  • Ook zijn het gepassioneerde mannen en vrouwen.
  • Ze weten hoe ze om hulp moeten vragen en hoe ze hun angsten en zorgen aan anderen kunnen overbrengen voor steun. Bovendien zijn ze ruimdenkend en respecteren ze andere perspectieven.

Zoals je ziet is moed een interne kwaliteit. Het houdt verband met veerkracht en is tenslotte een reactie van je hersenen om het overleven te bevorderen.

Vrouw aan een meer

Moed en hoop is een mechanisme dat je moet activeren in stormachtige dagen

Het kan je inspireren om te ontdekken dat moed een intern mechanisme is in ieder mens. Mensen zijn zo goed als hun moed en hoop, want we komen vooruit dankzij deze benaderingen en versnellingen. Deze psychologische krachten garanderen de menselijke overleving, het overwinnen van obstakels, de kin omhoog houden, het activeren van de geest en het hart en de wil om niet bang te zijn voor verandering.

Het is niet gemakkelijk maar wel waar. En zoals aan het begin van dit artikel staat, heb je misschien niet altijd de energie die nodig is om je dagelijkse angsten te overwinnen. Het menselijk brein heeft echter fascinerende vermogens die het begeleiden bij deze broodnodige oefening om bepaalde dingen te overwinnen.

Intelligentie en creativiteit helpen de mens om problemen op de meest originele manier op te lossen. Doorzettingsvermogen is een motor waarin geen plaats is voor overgave.

Emoties zijn niet gemakkelijk te vergeten. Zoals Antonio Damasio opmerkt, proberen ze je homeostase te begunstigen zodat je kunt handelen, overleven, je aanpassen en reageren. Mensen zijn hun moed, hoop en dromen. Vergeet dat niet! Mensen hebben de materie van die sterren die leven gaven aan ons DNA en dus ontworpen zijn om te schitteren in de donkerste dagen. Wellicht ook interessant voor jou

Ik hou van de geur van gelukkige mensen, ze ruiken naar hoop
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ik hou van de geur van gelukkige mensen, ze ruiken naar hoop

Zulke gelukkige, oprechte mensen met goede bedoelingen waar we zoveel van houden, want dankzij hen zijn we besmet met een goed humeur.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.