Hoe je pijnloos je slechte gewoonten kunt veranderen

Het veranderen van je slechte gewoonten kan een mooi, vloeiend proces zijn waar je van kunt genieten. Wil je weten hoe?
Hoe je pijnloos je slechte gewoonten kunt veranderen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 28 juli, 2023

Aan het begin van elk jaar maak je waarschijnlijk, net als iedereen in de wereld, goede voornemens. De meeste hebben betrekking op het veranderen van bepaalde slechte gewoonten. Bijvoorbeeld het cultiveren van een positievere mentaliteit of betere organisatorische vaardigheden. Het is echter meer dan waarschijnlijk dat je deze voornemens bijna meteen na het begin weer opgeeft. Dat komt omdat je niet weet hoe je je slechte gewoonten kunt veranderen zonder jezelf te laten lijden.

Als je denkt aan het moment waarop je aan deze transformaties begint, komen woorden als inspanning, opoffering, luiheid, strijd en verplichting waarschijnlijk in je op. Op deze manier wordt een proces dat aangenaam en opwindend zou moeten zijn, een verplichting die je verstikt en je uiteindelijk haat. Hoe kun je dingen veranderen? Hier zijn enkele richtlijnen.

1. Zoek een goede reden om slechte gewoonten te veranderen

Als je succesvol wilt zijn, moet je een geldige en dwingende reden vinden voor de veranderingen die je wilt doorvoeren. Het zal datgene zijn waartoe je je wendt als je twijfelt of wilt opgeven.

Deze reden moet echt uit jezelf komen (Spaanse link). Het moet te maken hebben met zelfliefde, zelfzorg en zelfrealisatie. Hij moet niet gebaseerd zijn op de meningen of eisen van anderen.

Als je bijvoorbeeld wilt afvallen om sociale afwijzing te voorkomen en om aan bepaalde ‘normen’ te voldoen, zal het proces aanvoelen als een eindeloze last (Spaanse link) en zul je er tegenop zien met gevoelens van wrok, schaamte of schuld. Als het daarentegen je doel is om je goed te voelen, je gezondheid te verbeteren en leniger te worden, zul je je veel meer verbonden voelen met je doel.

Op dezelfde manier, als je je sociale kring wilt uitbreiden, zal het makkelijker voor je zijn om dit te bereiken als je echt andere mensen wilt ontmoeten en met hen in contact wilt komen. Als je dat echter niet echt wilt en alleen de stap waagt omdat iedereen om je heen een actief sociaal leven heeft en jij je anders voelt, zullen je pogingen geforceerd en ongemakkelijk aanvoelen.

Nadenkende vrouw

2. Kies het juiste moment

Normaal gesproken maak je voornemens op bepaalde specifieke data. Bijvoorbeeld aan het begin van de week, de maand of het jaar. Toch zijn deze momenten misschien niet het meest geschikt voor jou.

In feite moet je dit soort uitdagingen aanpakken op een moment in je leven waarop je je rustig, zelfverzekerd en gemotiveerd voelt. Als je je verdrietig, angstig of overmatig gefrustreerd voelt , ga dan eerst met deze emoties aan de slag. Ze zijn niet het beste uitgangspunt voor een project.

3. Let op je woorden

De taal die je gebruikt heeft meer kracht dan je denkt. Zorg er daarom voor dat je op je woorden let. Allereerst, stop met jezelf te definiëren. Als je in een bepaald aspect van je leven lange tijd op een bepaalde manier bent geweest, ben je eraan gewend om jezelf op die manier te benoemen en zul je dat, bijna onbewust, blijven doen.

“Ik ben gewoon zo lui”, “Ik laat altijd alles op het laatste moment liggen,” “Ik heb gewoon geen idee,” “Ik heb echt een slecht humeur,” “Ik eet echt slecht”… Klinken dit soort uitdrukkingen je bekend in de oren? Zo ja, zorg er dan voor dat je ze laat varen.

Zeg ze niet meer en denk er niet meer aan, want daarmee bestendig je het beeld van jezelf dat je achter je wilt laten. Begin jezelf te zien, te denken en over jezelf te praten als de persoon die je wilt worden.

Aan de andere kant, gooi uitdrukkingen als “ik moet” of “ik moet” weg als je het hebt over de nieuwe gewoonten die je wilt implementeren. Vervang ze in plaats daarvan door andere uitdrukkingen die duiden op verlangen of willen, niet op verplichting.

Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Ik moet gaan hardlopen” zeg je “Ik zal gaan hardlopen.” In plaats van te zeggen “Ik moet grenzen leren stellen” zeg je “Ik wil grenzen leren stellen.” Deze kleine nuances maken een groot verschil.

4. Stel kleine gemakkelijke doelen

Zorg ervoor dat je realistische doelen stelt die je gemakkelijk kunt bereiken en waarmee je je prestaties progressief kunt belonen en erkennen. In korte tijd een radicale verandering nastreven leidt alleen maar tot gevoelens van frustratie, wanhoop en ontmoediging.

Het zal er uiteindelijk voor zorgen dat je afhaakt. Verdeel je doelen daarom in kleine doelen die fungeren als sporten op je ladder naar de nieuwe versie van jezelf.

Probeer elke vooruitgang te erkennen en te waarderen. Zie ze niet over het hoofd en onderschat ze niet. Op deze manier zul je van je proces kunnen genieten en er niet onder lijden, zodat je je elke dag trotser op jezelf voelt. Neem hiervoor elke avond je dag door en schrijf de doelen op die je hebt gehaald.

Notitieblok

5. Wees flexibel

Deze laatste aanbeveling is zonder twijfel een van de belangrijkste. Dat komt omdat starheid en buitensporige zelfeisen het veranderen van slechte gewoonten tot een onplezierige ervaring maken.

Flexibel zijn betekent echter dat je jezelf onderweg pauzes en zelfs tegenslagen toestaat. Sterker nog, je moet weten dat deze zullen gebeuren en op bepaalde momenten zelfs nodig kunnen zijn. Ze staan niet gelijk aan falen.

Als je niet hebt kunnen sporten, is dat niet het einde van de wereld. Als je weer eens je humeur hebt verloren en je stem hebt verheven tijdens een ruzie, heb dan medelijden met jezelf. Het maakt niet kapot wat je al hebt bereikt.

Je zult niet altijd perfect handelen. Het leven gebeurt en je moet je aanpassen. Onthoud dat een gewoonteverandering voor het leven is en dat je ruimte moet laten voor onvoorziene gebeurtenissen, wijzigingen in plannen en uitzonderlijke omstandigheden.

Tot slot moet een gewoonteverandering voortkomen uit een diepe overtuiging, gebaseerd zijn op persoonlijke redenen en op het juiste moment plaatsvinden, rustig en flexibel. Haasten, te veeleisend zijn voor jezelf en je verplicht voelen zijn de ergste vijanden van dit proces. Daardoor wordt het een daad van opoffering in plaats van zelfliefde.

Let daarom op het perspectief van waaruit je aan het pad begint. Dit kan een echt keerpunt blijken te zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aspano, M. I., Lobato, S., Leyton, M., Batista, M., & Jiménez, R. (2016). Predicción de la motivación en las etapas de cambio de ejercicio más activos. Retos. Nuevas tendencias en Educación Física, Deporte y Recreación, (30), 87-91.
  • Hernández, N., Alves, D., Arroyo, M., & Basabe, N. (2012). Del miedo a la obesidad a la obsesión por la delgadez: actitudes y dieta. Nutrición hospitalaria27(4), 1148-1155.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.