Zelfliefde is de balsem die alle wonden heelt

Zelfliefde heeft de kracht om wonden te helen en gebroken harten te repareren. Het is het tegengif tegen luiheid, apathie en zelfverachting. Hoe kan het gecultiveerd worden?
Zelfliefde is de balsem die alle wonden heelt
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 22 november, 2022

Hoeveel hou je van jezelf? Denk er eens over na. Misschien heb je jezelf die vraag niet gesteld of heb je er niet eens over nagedacht. Het is oké en normaler dan je denkt. De meeste mensen hebben de slechte gewoonte om hun eigen behoeften te negeren. Het is alsof ze er niet toe doen, alsof ze onzichtbaar zijn voor hun eigen ogen. Verder is het alsof voor zichzelf zorgen geen prioriteit heeft. Alsof ze geen plaats hebben voor zelfliefde, ook al is dat de balsem die alle wonden kan helen.

Hoe behandel jij jezelf? Heb je er ooit bij stilgestaan? Je weet het misschien niet, maar de manier waarop mensen tegen zichzelf spreken is belangrijk. Dat komt omdat je opvatting over wie je bent, en uiteindelijk de waarde die je aan jezelf toekent, absoluut van invloed is op hoe je je voelt. Het probleem is dat mensen hier zelden bij stilstaan.

Je zelfbeeld

Als je bent zoals de meeste mensen, loop je waarschijnlijk meestal op je tenen. Misschien verdiep je je niet al te diep in hoe wat er om je heen gebeurt jou beïnvloedt. Het is alsof je geen belang hecht aan je persoonlijke welzijn.

Het punt is dat het gewicht van de dagelijkse routine toeneemt naarmate de tijd verstrijkt. Zo kun je terechtkomen in een grijze mist die je langzaam kwelt als je geneigd bent jezelf te verwaarlozen.

Leven zonder je te verbinden met je innerlijke zelf heeft gevolgen, zelfs als je je daar niet van bewust bent. Je ziet er een voorbeeld van in het filmpje aan het eind van het artikel. Wat kun je nu doen om jezelf te bevrijden van het automatiseringsweb? Hoe kun je voorkomen dat de etiketten en negatieve boodschappen die je hebt ontvangen in je blijven groeien? Lees verder om je erin te verdiepen.

Het gewicht van boodschappen van buitenaf

Mensen groeien van jongs af aan op met allerlei boodschappen over wie ze zijn. Alles variërend van wat ze moeten voelen tot hoe ze zich moeten gedragen. Ouders, familie, leraren, vrienden, levenspartners… iedereen heeft je altijd wel iets te zeggen. Hun bedoelingen zijn natuurlijk goed. Tenminste, dat zijn ze meestal. Maar zulke “feedback” is niet altijd gunstig of geschikt voor jouw behoeften.

Van “Dat kun je niet, stop met dromen” tot “Stop met het verspillen van je tijd en concentreer je op wat echt belangrijk is” tot “Het zal je niet lukken” tot gewoon “Je bent zo’n dromer.”

Het punt is dat alle boodschappen die je ontvangt je op de een of andere manier beïnvloeden, vooral tijdens je jeugd. In feite vormen sommige ervan je identiteit, terwijl andere de vorm aannemen van mandaten waaraan je je moet houden. Natuurlijk voel je je schuldig als je dat niet doet.

In sommige gevallen veroorzaakt aangeleerd schuldgevoel de emotionele wond van afwijzing. Het is een diep pijnlijk gevoel dat zich vertaalt in een dieper gevoel van zelfverachting.

Het resulteert dus in je zelfonderwaardering en daarmee in een enorme leegte in je zelfliefde die de balsem is die dit soort wonden heelt. Zoals je ziet, verandert groeien met deze wond in een nogal pijnlijke werkelijkheid.

“Het heeft me veel tijd gekost om te leren mezelf niet te beoordelen door de ogen van een ander.”

Sally Field

Trieste vrouw

De oordelen van je interne criticus

Je afgewezen voelen door anderen en, uiteindelijk, door jezelf, creëert een mentale val die door je interne criticus wordt gebouwd. Het is die stem die van binnenuit komt; degene die toegewijd is aan het beoordelen van hoe je denkt, voelt en handelt. Daarbij zal hij elke strategie gebruiken: vergelijkingen, destructieve kritiek, en allerlei diskwalificaties.

Zinnen als “Ik had het niet moeten zeggen,” “Ik had het anders moeten doen,” “Niets gaat ooit op mijn manier,” of “Ik ben een ramp” zijn slechts enkele voorbeelden van dialogen die je interne criticus voert. Het probleem is dat je die zelden in twijfel trekt en in feite waarschijnlijk het tegenovergestelde doet.

De meeste mensen hebben boodschappen die zo ingesleten zijn dat ze die verwarren met absolute waarheden. In feite bevestigt alles wat je doet het. Want als je jezelf niet beschouwt als een goede kandidaat voor een baan, een goede leider, of een goede schrijver, dan zul je het waarschijnlijk niet eens proberen. Ook zou je zelfs je inspanningen kunnen boycotten of gewoon de hoop helemaal verliezen.

De invloed van sociale netwerken

Een van de problemen die vergelijkingen en negatieve zelfkritiek tegenwoordig sterk doen toenemen zijn de sociale netwerken. Dit komt omdat ze alternatieve werkelijkheden creëren die je kunnen pakken als je niet oplet. Het doorbrengen van vele uren ondergedompeld in een scenario van gesimuleerde verschijningen en gevoelens kan je doen geloven dat dit het enige is dat telt.

De waarheid is dat dit platform slechts een etalage is. Een plaats waar elke persoon het beeld presenteert dat hij wil dat anderen zien.

Volgens psychotherapeute Sherrie Campbell creëren sociale netwerken een valse illusie van saamhorigheid en verbondenheid met anderen. In feite moedigen ze mensen aan om te veel gewicht te geven aan een denkbeeldige online wereld.

Het punt is dat, als je jezelf veracht en afwijst, dat wil zeggen, als je een negatief beeld van jezelf hebt, dan zullen sociale netwerken dit beeld versterken. In feite zijn het de valse tests die zullen bevestigen hoe saai jij en je leven zijn en zelfs hoe eenzaam je misschien bent.

Zelfliefde is de balsem die wonden heelt

Het is niet gemakkelijk om de levensstijl te volgen die je “vrienden” op sociale netwerken laten zien. Een studie van de Universiteit van Pittsburgh in Pennsylvania bevestigt dat het te vaak checken van sociale media leidt tot afgunst. Het creëert ook de vertekende overtuiging dat anderen een veel origineler, gelukkiger en interessanter leven hebben.

Zoals je ziet, ben je een expert in het mishandelen van jezelf. Vooral als je jouw leven vergelijkt met dat van anderen en dat niet absurd vindt. Waarom zou je je tijd verspillen aan het vergelijken van de omstandigheden, kenmerken, perspectieven en ervaringen van mensen? Ze zijn allemaal anders.

Zo is de hoofdpersoon van de korte film Overcomer een voorbeeld van hoe sociale netwerken een tweesnijdend zwaard kunnen zijn. Voornamelijk als er wonden uit het verleden zijn die niet geheeld zijn. Waarschijnlijk omdat degene die het gewicht van een wond draagt er meestal de werkelijkheid doorheen filtert.

Zoals je ziet werkt je geest vaak vanuit cognitieve vervormingen (verkeerde manieren om informatie te verwerken of verkeerde voorstellingen). Het kunnen dingen zijn als selectieve abstractie, personalisatie, etikettering en emotioneel redeneren. Realiseer je je hoe sociale media dit soort mechanismen aanmoedigen?

Vrouw kijkt naar haar telefoon

Zelfliefde is de balsem die wonden heelt – hereniging met jezelf

Wat te doen om je interne rechter te stoppen? Hoe kun je je gebroken delen weer opbouwen? Is het mogelijk om te stoppen met het mentale doolhof dat je gevangen houdt in zelfverachting? Het lijkt erop dat de hoofdpersoon van onderstaande korte film uiteindelijk het geheime ingrediënt ontdekt. Ze beseft dat zelfliefde de balsem is die alle wonden heelt.

Nu is het niet gemakkelijk om je met jezelf te verzoenen. Veel minder als je een tijdje niet al te aardig voor jezelf bent geweest. Je hebt misschien jarenlang je kritiek, eisen en diskwalificaties getraind. Het goede nieuws is dat je plotseling, bijna bij toverslag, weer van jezelf gaat houden. Het vergt echter veel geduld, inspanning, acceptatie en, natuurlijk, zelftoezegging.

Vaak zal het omarmen van je gebroken delen in het begin pijnlijk zijn, maar het zal ook moed inboezemen en het vermogen om jezelf en anderen te vergeven. Van jezelf kunnen houden terwijl je dat juist het meest nodig hebt, en het niet wist, vergt veel kracht en inspanning.

Dingen om rekening mee te houden

Wees je bewust van je waarde

Je bent veel meer dan je fouten en mislukkingen; veel meer dan je resultaten. Je bent een beperkte oplage en niemand kan je dat afnemen. Misschien ben je opgegroeid zonder het te beseffen, en het is misschien moeilijk te geloven, maar het is nooit te laat om in de spiegel te kijken. Om jezelf te zien zoals je werkelijk bent en je volledige potentieel te realiseren.

Beoefen zelfcompassie

Je fouten en beperkingen respectvol aanpakken en accepteren is essentieel om verder te komen. Je moet leren dat verwarring een kans is om te leren en dat zelfveroordeling een gewoonte is die je niet zal helpen je perspectief te veranderen.

In feite, volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Social Psychology, maakt zelfcompassie het gemakkelijker om persoonlijke vervulling te bereiken.

Vergeving

Dit is een bevrijdende daad die je bevrijdt van het verleden. Vergeven is een gelegenheid om eventuele wrok te helen. Die je ooit zo beschadigd hebben. Nu moet je niet alleen anderen vergeven, maar ook jezelf voor elke slechte behandeling die je jezelf hebt gegeven.

Wees intentioneel

Je bewust zijn van het huidige moment is een manier om het verleden los te laten en te voorkomen dat toekomstige zorgen je overweldigen. Geniet van elke dag en geniet van elk moment. Zet je in om voor jezelf te zorgen, en dien je als beschermingsmechanisme.

Verbreek de verbinding om te verbinden

Ondanks dat we in het tijdperk van digitale verbinding zijn, is het raadzaam je los te koppelen van die ongrijpbare wereld. Vooral om je te verbinden met wat voor je ligt en natuurlijk met de mensen om je heen. Dit is een manier om te voorkomen dat het handhaven van de schijn je leven beheerst.

Conclusie over zelfliefde is de balsem die alle wonden heelt

Zoals je ziet wordt zelfliefde, de balsem die alle wonden heelt, beetje bij beetje opgebouwd. Het is delicaat geweven en je moet het elke dag onderhouden. Het is het licht dat iedereen in zich draagt, maar dat soms zoveel kost om met intensiteit te laden. Van jezelf houden is de steun van je welzijn, de knuffel die je beschut, en de balsem die je wonden heelt.

Tot slot is hier de prachtige korte film die we hierboven noemden:


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.