Hoe je je partner vertelt wat je irriteert zonder hem te kwetsen

Communicatie in een relatie is een kunst. Het helpt je de bruggen te bouwen die jullie verenigen, de medeplichtigheid die intimiteit tussen jullie tot stand brengt, en de plannen voor jullie leven samen. Het is ook hoe je je partner vertelt wat je dwars zit. Maar hoe doe je dat zonder conflicten te veroorzaken? Ontdek het hier.
Hoe je je partner vertelt wat je irriteert zonder hem te kwetsen
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 26 mei, 2023

Ongetwijfeld is communicatie een belangrijke indicator voor het welzijn in een relatie. Dit is vooral het geval als het erom gaat je partner te vertellen over wat je dwars zit zonder hem of haar te kwetsen. In feite kan het aanspreken van bepaalde kwesties de oorzaak zijn van extreem intense negatieve gevoelens waardoor je vaak de controle verliest. Bijvoorbeeld angst en woede.

Emotionele verantwoordelijkheid is een prioriteit bij communicatie. Het is echter gemakkelijk om ten prooi te vallen aan valse overtuigingen. Bijvoorbeeld de overtuiging dat oprechtheid betekent dat je alles zegt wat in je opkomt, of je er nu over nagedacht hebt of niet. In dit artikel vind je enkele strategieën om je communicatievaardigheden te verbeteren.

Het belang van communicatie in een relatie

Communicatie in je relatie houdt in wat jij je partner vertelt en wat hij jou vertelt. Dat gezegd hebbende, het is ook wat jij niet vertelt en wat zij jou niet vertellen. Bovendien is het wat jullie beiden uiten en niet uiten, met of zonder woorden.

Dit proces is, verre van alleen maar een uitwisseling van boodschappen, een manier om conflicten op te lossen, bijzondere momenten te delen, voor jezelf te zorgen en, uiteindelijk, een gezonde relatie in stand te houden.

Volgens een publicatie (Spaanse link) in het Iztacala Electronic Journal of Psychology is de communicatiestijl van invloed op de tevredenheid van de partner. Stellen die moeite doen om elkaar te begrijpen, problemen constructief oplossen en empathie voorop stellen, ervaren meer tevredenheid.

Aan de andere kant ervaren degenen die een vermijdende, kwetsende of roddelende gedragsstijl vertonen, het tegenovergestelde effect.

Boos stel
Reageren met boosheid geeft geen goede resultaten. Daarom is het raadzaam om te wachten tot de emoties tot rust zijn gekomen voordat je praat.

Hoe je je partner vertelt wat je irriteert zonder zijn of haar gevoelens te kwetsen

Het opbouwen van goede communicatie als stel vergt tijd, inspanning en toewijding. Dat gezegd hebbende, ligt het binnen het bereik van iedereen. Het enige wat je moet doen is het besluit nemen om te werken aan jezelf en hoe je met anderen omgaat. Hier volgen enkele tips om je daarbij te helpen.

1. Maak ruimte voor het verwerken van je emoties

Het is normaal dat je elk ongemak snel en instinctief wilt wegwerken. Maar je partner bekritiseren of je gevoelens op een impulsieve manier uiten leidt meestal niet tot een goede afloop. Onder deze omstandigheden verlies je gemakkelijk elke vorm van redenering (als die al bestond) en veroorzaak je uiteindelijk onbedoeld schade.

Daarom moet je jezelf de tijd geven om te kalmeren, je gedachten te reorganiseren en een empathische manier te vinden om je te uiten. Emotionele regulatie houdt rechtstreeks verband met de hechtingsstijl van een stel. In feite, zoals bevestigd door dit onderzoek (Spaanse link) van de Pontificale Universiteit van Comillas (Spanje) maakt het een relatie tot een veilige plek.

2. Probeer communicatietechnieken

Hier tellen de kleinste details. Zoek dus naar strategieën die het communicatieproces tussen jullie vergemakkelijken. Bijvoorbeeld:

  • Vraag, eis niet. Een verzoek geeft je partner de kans om te laten zien hoe graag hij betrokken wil worden bij het oplossen van het probleem. Aan de andere kant dwingt eisen hem of haar om toe te geven of tegen je te vechten.
  • Vermijd het zeggen van “altijd” en “nooit.” Deze twee bijwoorden van tijd overdrijven je uitspraken en maken ze inflexibel. Dus, in plaats van te zeggen “Je doet nooit de afwas,” zeg je “Ik wou dat je vaker de afwas deed.”
  • Bekritiseer ze niet om wat ze zijn. Het is beter om te verwijzen naar specifieke handelingen die je storen in plaats van ze te koppelen aan de persoonlijkheidskenmerken van je partner. Zeg bijvoorbeeld, in plaats van ze saai te noemen, dat je graag meer dingen samen zou willen doen.
  • Vraag in plaats van te bevestigen. Dit lijkt misschien slechts een verandering van intonatie. Maar, hoewel het een kleine actie is, bevordert het de stroom van een gesprek enorm. In feite is je partner de gelegenheid geven om zich te uiten veel constructiever dan iets voor lief nemen zonder hem de gelegenheid te geven om te antwoorden.

3. Kies een goed moment om te spreken en zorg voor je non-verbale taal

Vermijd een gesprek als je je allebei boos of verdrietig voelt, je weinig tijd hebt, of geen duidelijk idee hebt van wat je wilt zeggen. Deel je verlangen om te praten door duidelijk te maken dat uitstel geen vermijding betekent, maar een gevoel van verantwoordelijkheid toont. Spreek vervolgens een tijdstip af om het gesprek te voeren.

Onthoud dat je helemaal niet geloofwaardig overkomt als je lichaamstaal niet overeenkomt met je woorden. Dit betekent niet verbloemen dat je blij of boos bent over wat je partner heeft gedaan, maar het reguleren van je expressie met behoud van samenhang. Dat gezegd hebbende, het is een subtiel proces en het vergt oefening.

4. Verwar assertiviteit niet met agressiviteit

Grenzen zijn nodig. Soms moet je ze markeren of verdedigen. Bovendien moet je dat doen tegen de stroom in. Daardoor voel je je ongemakkelijk omdat de wind niet in jouw voordeel waait. Assertiviteit is in deze gevallen waardevol.

Het is gebaseerd op oprechtheid, empathie en het nemen van beslissingen. Het betekent dat je geen agressiviteit nodig hebt om je grenzen af te dwingen en dat je in staat bent uit te drukken wat je dwars zit zonder je partner te kwetsen.

Stel in therapie
Professionele hulp zoeken zal altijd nuttig zijn om te leren hoe je kunt uiten wat je dwars zit in je relatie.

Het is goed om een psycholoog te bezoeken

Conflicten in een stel zijn uiterst heterogeen, zowel qua verloop als qua oorsprong. Gevallen van jaloezie, middelenmisbruik, schoonfamilie en misbruik kunnen de tussenkomst van een professional vereisen.

Onderzoek (Spaanse link) uitgevoerd door de Konrad Lorenz University Foundation (Colombia), stelt dat relatietherapie partners helpt communicatie-instrumenten te verwerven. Daardoor zijn ze in staat problemen aan te pakken via geleide en gestructureerde oplossingen.

Integratieve gedragstherapie voor paren (IPCT) is nuttig gebleken voor het verminderen van gewelddadig gedrag in een relatie en het verhogen van de tevredenheid binnen de relatie.

Onthoud dat een gezonde relatie wordt opgebouwd op een dagelijkse basis, waarbij de persoonlijke ontwikkeling van zowel jou als je partner wordt gestimuleerd. Je bent tenslotte bij elkaar omdat je van elkaar houdt. Verlies dit feit niet uit het oog.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bustos Solorio, S. D. M., Téllez Girón Sicars, G., Obregon Velasco, N., & Pádros Blázquez, F. (2016). Estilos de comunicación y niveles de satisfacción en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala19(4).
  • Echevarría Carrión, A. I. (2020). El apego adulto, y su influencia en la regulación emocional y la asertividad en pareja.
  • Sánchez Rodríguez, M. L. (2021). Efecto de la terapia conductual integrativa de pareja sobre la violencia de pareja situacional y la satisfacción marital (Doctoral dissertation, Bogotá DC: Fundación Universitaria Konrad Lorenz, 2021).
  • Bravo, C. S., Meléndez, J. C., & González, C. M. (2021). Indicadores psicológicos y de pareja relacionados con la insatisfacción marital: estrategias de intervención. Psicología y Salud31(1), 81-92.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.