Hoe je je manier om anderen te bedanken kunt verbeteren

Dankbaar zijn verbetert je gevoel van welzijn. Daarom laten we je in dit artikel zien hoe je op een oprechte en oprechte manier anderen kunt bedanken.
Hoe je je manier om anderen te bedanken kunt verbeteren

Laatste update: 23 januari, 2022

Zou je de mensen om je heen een cadeau willen geven dat je leven volledig zou veranderen? Een cadeau dat je geeft met een oprechte glimlach. Sterker nog, het kost je niets. Het is de gave om anderen te bedanken.

“Bedank de vlam voor zijn licht, maar vergeet niet de lamphouder die met het volhardende geduld in de schaduw staat.”

Rabindranath Tagore

De beste manier om anderen te bedanken

Handen met bloemen om anderen te bedanken

Denk je dat je een dankbaar persoon bent? Denk nog eens na. Eigenlijk zouden we allemaal een beetje dankbaarder kunnen zijn in ons leven. Hier zijn zes tips om je te helpen.

  • Wees specifiek. Zeg niet alleen “Dank je.” Leg uit waarom je het zegt. In plaats van bijvoorbeeld ‘Bedankt voor je werk’ te zeggen, zou het effectiever zijn om iets te zeggen als ‘Bedankt dat je zo lang bent gebleven om je werk af te maken’ of ‘Bedankt dat je die resultaten zo grondig hebt gecontroleerd’.
  • Wees persoonlijk. Als het gaat om het werken in een team, zorg er dan voor dat je elk lid afzonderlijk bedankt.
  • Luister. Het is waarschijnlijk dat degene die je bedankt ook wil vertellen hoe ze je hebben geholpen. Ze willen bijvoorbeeld uitleggen wat het moeilijkste was en wat het gemakkelijkste voor hen was om voor jou te doen.
  • Als je kunt, maak het dan openbaar. Ze kunnen waarschijnlijk niet op hun cv zetten hoe ze je hebben geholpen, maar als je het openbaar maakt, zullen ze zich erkend voelen. Sterker nog, ze zullen zich verantwoordelijk voelen en zichzelf beschouwen als iemand waarop kan worden gerekend.
  • Het opent de mogelijkheid van wederkerigheid. Je bent ze een gunst verschuldigd en zelfs als ze de schuld niet gaan invorderen, moet je het feit erkennen.
  • Gebruik non-verbale taal. Neem een rustig moment en kijk ze in de ogen om je te bedanken. Berichten, e-mails of telefoontjes zijn gewoon niet persoonlijk genoeg.

Het verschil tussen bedanken en dankbaar zijn

Het is belangrijk om te benadrukken dat bedanken niet noodzakelijkerwijs betekent dat je dankbaar bent. Bedanken is in feite een sociale conventie. Het kan zich vaak manifesteren als een spontane en automatische reactie.

Veel dankbetuigingen klinken inderdaad hypocriet. Zodra je ze hoort, weet je dat er geen echte dankbaarheid is. Natuurlijk moet je ten koste van alles voorkomen dat je dat doet.

“Alles wat je niet gratis en overvloedig geeft, gaat voor jou verloren.”

-Seneca-

Waardering tonen gaat verder dan woorden. Dankbaar zijn houdt onder andere in dat je anderen laat zien dat je echt waardeert en waardeert wat ze voor je hebben gedaan, of wat ze je hebben gegeven. In deze gevallen helpen conventionele methoden vaak niet.

In feite, met de veelgebruikte uitdrukking van ‘dank je’, zult u misschien nooit echt veel bereiken. Dat komt omdat het automatische gebruik het van zijn ware betekenis heeft beroofd. Daarom moet je nieuwe manieren vinden om je gevoelens van oprechte dankbaarheid te tonen.

Wanneer je je dankbaarheid aan anderen toont, zijn het de kleine details die ertoe doen. Maar wat is de beste manier om je gevoelens van dankbaarheid te tonen?

In feite zou je kunnen merken dat je de hele tijd “dank je” zegt zonder het echt te menen. Denk daarom aan iemand die onlangs iets heel belangrijks voor je heeft gedaan. Zoek dan een creatieve manier om ze te laten zien hoe dankbaar je bent. Doe het voor hen, maar ook voor jou. Omdat anderen bedanken vaak net zo lonend is als bedankt worden.

Waarom dankbaar zijn?

Dankbaar zijn zorgt ervoor dat jij en de mensen om je heen zich beter voelen. Het is een klein gebaar, maar het helpt om de band tussen jullie te versterken.

1. Jij kunt het verschil maken

Maak er een gewoonte van om het leven langzamer aan te gaan en waardeer hoe verschillende mensen om je heen positieve dingen in je leven brengen. Dit is de beste manier om sterke banden te creëren. Door hun steun te erkennen, druk je inderdaad je oprechte dankbaarheid uit.

Relaties zijn de meest verrijkende manier om persoonlijke groei te bereiken. Je waardeert degenen die jou waarderen. Dit maakt het makkelijker voor je om je hart voor hen te openen.

2. Stel je open voor nieuwe ervaringen

Begrijp en wees je ervan bewust dat dankbaar zijn je leven zal verbeteren. Want door anderen te bedanken, erken je en laat je ze zien dat je waardeert wat ze je hebben gegeven. Daarom zullen ze begrijpen dat wat ze deden, hoe klein het ook lijkt, belangrijk en positief was.

Dit gebeurt omdat de berichten die je naar hen verzendt over hun acties, hen laten weten wat je van hen vindt. Een bedankje lijkt dus op het zeggen van “Goed gedaan!”

“Laten we de mensen dankbaar zijn die ons gelukkig maken, het zijn de charmante tuinmannen die onze zielen laten bloeien.”

-Marcel Proust-

Met een eenvoudig gebaar heb je de mogelijkheid om het gevoel van eigenwaarde te versterken van de persoon die je een gunst heeft bewezen. Aan de andere kant, vanuit een wat egoïstischer oogpunt, wanneer je een ander bedankt, vergroten ze meestal hun bereidheid om de gunst in de toekomst opnieuw te herhalen of je op een andere manier te helpen.

3. Creëer een positief domino-effect en beloon jezelf

Hand met een vlinder die dankbaarheid symboliseert

Praat met je familie, vrienden en collega’s om hen te laten weten hoe belangrijk ze voor jou zijn. Hierdoor ontstaat er een domino-effect waarmee je jouw positieve instelling naar anderen kunt uitdragen.

Beloon jezelf. Geef jezelf een traktatie omdat je je ‘huiswerk’ goed hebt gedaan. Bedank jezelf voor wat je hebt gedaan en hoe het met je gaat. Dit zal je geluk brengen.

Wat denk je dat je zou kunnen doen om jezelf en je dierbaren te eren? Denk je dat je zelfvoorzienend genoeg zou kunnen zijn om je eigen geluk te creëren?

Nu je weet wat zo’n eenvoudig gebaar inhoudt en hoeveel voordelen het heeft, is er geen reden om anderen niet te bedanken voor wat ze voor je hebben gedaan.

Onthoud dat er altijd iemand is die je een plezier wil doen zonder er iets voor terug te vragen. Ze verdienen het ongetwijfeld om gewaardeerd te worden. Wees daarom dankbaar en geef het goede voorbeeld door hen het universele geschenk van oprechte dank te geven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Algoe, S. B., Fredrickson, B. L., & Gable, S. L. (2013). The social functions of the emotion of gratitude via expression. Emotion13(4), 605.
  • Algoe, S. B., Gable, S. L., & Maisel, N. C. (2010). It’s the little things: Everyday gratitude as a booster shot for romantic relationships. Personal relationships17(2), 217-233.
  • Bartlett, M. Y., & DeSteno, D. (2006). Gratitude and prosocial behavior: Helping when it costs you. Psychological science17(4), 319-325.
  • Kelly, J. D. (2016). Your best life: breaking the cycle: the power of gratitude. Clinical Orthopaedics and Related Research474(12), 2594-2597. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5085955/
  • Sansone, R. A., & Sansone, L. A. (2010). Gratitude and well being: the benefits of appreciation. Psychiatry (Edgmont)7(11), 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3010965/
  • Seligman, M. E. (2016). Florecer: La nueva psicología positiva y la búsqueda del bienestar. Océano exprés.
  • Sun, P., Sun, Y., Jiang, H., Jia, R., & Li, Z. (2020). Gratitude as a protective factor against anxiety and depression among Chinese adolescents: The mediating role of coping flexibility. Asian Journal of Social Psychology23(4), 447-456.
  • Wood, A. M., Joseph, S., Lloyd, J., & Atkins, S. (2009). Gratitude influences sleep through the mechanism of pre-sleep cognitions. Journal of psychosomatic research66(1), 43-48.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.