Hoe je je huidige psychologische behoeften kunt vaststellen

Het identificeren van je huidige psychologische behoeften is uiterst belangrijk als je je beslissingen wilt richten op de meest gevoelige of relevante aspecten voor jou. Hier vertellen we je hoe je het moet doen.
Hoe je je huidige psychologische behoeften kunt vaststellen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 22 april, 2023

De psychologische behoeften van het individu veranderen, afhankelijk van de tijd en hun omstandigheden. Hoewel de basisbehoeften het hele leven behouden blijven, krijgt elke persoon een andere intensiteit in verband met factoren als leeftijd, persoonlijke ervaringen, de specifieke context, enz.

De zelfbeschikkingstheorie die voorstelt dat er drie psychologische basisbehoeften zijn, wordt algemeen aanvaard. De drie behoeften zijn competentie, verwantschap en autonomie. Ter verdere verduidelijking kunnen deze behoeften als volgt worden onderverdeeld: de behoefte aan zekerheid en comfort, afwisseling, betekenis, verbinding en relatie, groei, en bijdrage.

In werkelijkheid zijn deze psychologische behoeften weliswaar altijd aanwezig, maar in elke specifieke levensfase worden ze op een andere manier ervaren. Op een bepaald moment kan bijvoorbeeld de behoefte aan verbinding en relatie het belangrijkst zijn. Later wordt echter de behoefte aan zingeving relevant. En zo verder.

Maar, hoe kun je vaststellen wat je behoeften zijn in het hier en nu? Er zijn vier vragen te beantwoorden die kunnen helpen.

“Velen van ons luisteren meestal niet naar onszelf, maar naar de geïnjecteerde stemmen van moeder, vader, het systeem, de ouderen, het gezag of de traditie.”

Abraham Maslow

.

Peinzende man

Woorden van aanmoediging

Psychologische basisbehoeften zijn altijd aanwezig. Dat gezegd hebbende, kan op een bepaald moment één ervan bijzonder belangrijk worden. Een van de manieren om dit vast te stellen is je af te vragen welke woorden van bemoediging je ziel het afgelopen jaar het meest hebben geraakt.

Door deze vraag te beantwoorden, maak je de weg vrij om aan twee specifieke aspecten te werken. Ten eerste waar je voor gevochten hebt en wat het je gekost heeft. Ten tweede de relevantie die je gaf aan de steun die je daarbij kreeg.

Het belangrijkste is dat je nadenkt over waarom die woorden voor jou zo belangrijk waren. Welke invloed hadden ze op jou? Als je zo’n aanmoediging niet hebt ontvangen, denk dan aan de situatie waarin je die graag had ontvangen.

Het compliment waar je naar hunkert

Je denkt zelden na over complimenten die je zou willen ontvangen. Althans, je doet het niet bewust. Maar diep van binnen heb je de neiging om je trots te voelen op iets wat je hebt gedaan of bereikt, waarvan je ook graag zou willen dat anderen het erkennen. Je hebt er misschien niet bewust bij stilgestaan, maar als je een beetje op onderzoek uitgaat, zul je het snel vinden.

In feite zul je, door het spoor te volgen van het compliment waarnaar je hunkert, uitkomen bij je meest hartelijke behoefte aan erkenning (Spaanse link). Dit zal je ook een idee geven van de manier waarop je jezelf projecteert en van de kwaliteit en wederkerigheid in je relaties met andere mensen.

Waarom denk je dat ze je niet opmerken? Wat veroorzaakt dit gebrek aan positieve feedback? Hoeveel invloed heeft dit gebrek aan erkenning op jou?

Opgenomen wijsheid

Op dit punt moet je je afvragen wat de belangrijkste les is die je het afgelopen jaar hebt geleerd, op basis van een fout die je hebt gemaakt. Probeer er niet te veel over na te denken. Blijf bij de eerste ervaring die in je opkomt. Het is duidelijk dat dit is wat je het meest is bijgebleven, ook al heb je meer geleerd van andere ervaringen.

Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat je huidige psychologische behoeften verband houden met die gebeurtenis. Probeer te onderzoeken wat je tot de fout heeft gebracht, en hoe je die hebt opgelost. In dit soort omstandigheden neem je meestal snel beslissingen en assimileer je niet altijd wat er gebeurd is. Als je echter wat dieper graaft, kun je meer vaste betekenis geven aan wat er gebeurd is.

Peinzende vrouw

Het gevoel van schaamte

Tot slot moet je je afvragen wanneer je je voor het laatst echt ergens voor hebt geschaamd. En vooral: waarom? Het gevoel van schaamte hangt nauw samen met de manier waarop je je prestaties in een situatie evalueert en het gewicht dat de mening van anderen in je leven heeft. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt voordat je antwoordt.

In termen van je psychologische behoeften verwijst schaamte naar de drie basisbehoeften: competentie, relatie en autonomie. Het helpt je de kwesties te lokaliseren die voor jou het gevoeligst liggen, in termen van je relatie met jezelf en met anderen, inclusief eventuele onevenwichtigheden of scheuren. Wat zou je nodig hebben gehad om je competent te voelen in de situatie waardoor je je schaamde?

Als je jezelf de vier basisvragen hebt gesteld, ga dan na welke gebeurtenis je het meest heeft beïnvloed of je meer heeft doen nadenken. Denk na over de betrokken psychologische behoeften en probeer aan te geven welke daarvan voor jou prioriteit hebben. Zorg er vervolgens voor dat je er rekening mee houdt als je de volgende keer een beslissing moet nemen. Wellicht ook interessant voor jou

We voldoen aan onze behoeften dankzij onze emoties
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
We voldoen aan onze behoeften dankzij onze emoties

Iedereen heeft verschillende soorten behoeften die te maken hebben met overleven als mens. We kunnen voldoen aan onze behoeften dankzij onze emotie...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García-Calvo, T., Marcos, F. M. L., Sánchez-Miguel, P. A., Alonso, D. A., & Sánchez-Oliva, D. (2012). Adaptación a la expresión corporal del cuestionario de Apoyo a las Necesidades Psicológicas Básicas. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 10(2), 867-884.
  • Gil, V. D. (2017). Necesidad de reconocimiento y síndrome de selfie: un análisis relacional basado en minería de datos. Ingenierías USBMed, 8(1), 71-76.
  • Red Educativa Mundial. (2020, 1 mayo). La pedagogía del error: ¿Cómo aprender de los errores? https://www.redem.org/la-pedagogia-del-error-como-aprender-de-los-errores/.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.