Hoe je in balans kunt blijven in onstabiele tijden
In tijden van instabiliteit heb je geduld nodig. Te midden van chaos heb je rust nodig. In moeilijke tijden is het namelijk meer dan ooit nodig om te leren in balans te blijven.
Om in balans te blijven, is een adequate mentale training vereist, zodat je vooruit kunt gaan, niet achteruit. Het is niet gemakkelijk. Je kunt echter altijd leren een goede koorddanser te worden.
Als je in staat bent om in balans te blijven, betekent dit dat je hebt geleerd om je zenuwen te kalmeren en een hoge mentale concentratie hebt ontwikkeld. Je hebt misschien een stok nodig om jezelf op de highwire te balanceren. Aan de andere kant kun je volledig vertrouwen op je eigen vermogen om vol vertrouwen in de lucht te blijven hangen.
Marcus Aurelius beweerde in zijn Meditaties dat niets hem meer verbaasde dan koorddansers. Tijdens zijn regeerperiode was het gebruikelijk dat er shows werden gegeven met dit soort artiesten.
De beroemde keizer, bekend om zijn wijsheid, was de eerste die netten en matrassen onder de touwen plaatste. Toen de bescherming van de kunstenaars eenmaal verzekerd was, wilde hij weten hoe ze het deden, hoe ze trainden.
Het gaat gewoon om zelfvertrouwen en een kalme geest, zeiden ze tegen hem. Je moet geloven dat niets je aan de grond bindt. Je stelt je gewoon voor dat je een wezen van de lucht bent, vandaar dat je ziel gewichtloos wordt…
Hoe blijf je in balans in moeilijke tijden
Je bent echter geen koorddanser of trapezeartiest. Misschien heb je zelfs hoogtevrees. Toch is één ding duidelijk: je hele leven probeer je altijd je evenwicht te bewaren.
Je doet het bijvoorbeeld wanneer je te maken krijgt met een onvoorziene gebeurtenis, of wanneer je iets verliest wat je voorheen vanzelfsprekend vond. In feite, wanneer je zich veel zorgen maakt of merkt dat je door hoepels moet springen om je werk en gezinsleven te combineren.
Er zijn momenten dat je hele leven beeft en je het gevoel hebt dat je aan een draad hangt. Je hebt het gevoel dat je op zijn minst in de leegte valt en je kalmte en stabiliteit verliest.
In balans blijven is niet makkelijk, want alles onder je voeten is altijd in beweging. Er is altijd iets dat je van je kostbare stabiliteit berooft. Wat kun je doen in dit soort situaties? Hoe moet je reageren als je moeilijke tijden doormaakt?
Het belang van mentaal evenwicht
In de psychologie is er een benadering die BSOM (balanced states of mind) wordt genoemd. Het is het model van evenwichtige mentale toestanden, ontwikkeld op basis van een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door verschillende universiteiten en geleid door Dr. Shyh Wong.
Volgens deze studie is het op momenten van complexiteit of tegenslag meer dan ooit nodig om aandacht te besteden aan je mentale kalmte waarmee je beter kunt reageren.
In balans blijven houdt onder andere in dat je weet hoe je met moeilijkheden moet omgaan, copingstrategieën ontwikkelt, problemen oplost en bemiddelt bij je emoties. Om deze reden beveelt het BSOM-model aan om aan de volgende dimensies te werken.
- Beheers je dagelijkse stress. Als je je spanningen en zorgen chronisch laat worden, zul je merken dat je in een voortdurende staat van angst verkeert. Daarom moet je pas morgen vertrekken wat je vandaag zorgen baart.
- Je moet je negatieve automatische gedachten beheersen. Degenen die je met angst vervullen, maken je ongeldig en verergeren je ongemak.
- Je moet die meer ongunstige emoties zoals angst, frustratie, woede of apathie beheersen. Dat komt omdat ze je laten beven, bang maken en met negativiteit naar de toekomst kijken.
Het geheim van in balans blijven ligt in vooruitkijken
Zoals je kunt zien, is het geheim van in balans blijven het trainen van je geest. Bovendien betekent het je angsten en zorgen verlichten en je interne dialoog beheersen. Je moet ook omgaan met stress die je blik en je gedachten vertroebelt.
In tijden van instabiliteit moet je vooruit kijken. Als goede trapezeartiest in de lucht heb je niets aan terugkijken. Nog minder nuttig zal zijn om in de afgrond onder je te kijken. In balans blijven houdt in dat je uitkijkt naar morgen en alle kansen die er zijn om van te profiteren.
Het maakt niet uit hoe dun de draad is waarop je loopt. Ook je omgeving doet er niet toe, of de wind die je van tijd tot tijd probeert neer te halen. Wat belangrijk is, is je overtuiging dat wat je voor je hebt hoop en stabiliteit biedt.
Vind wat je balans biedt
Niet alle koorddansers zijn hetzelfde. Er zijn er die zichzelf helpen met een stok om hun evenwicht te bewaren, anderen vertrouwen op hun eigen lichaam. Sommigen dansen op het touw, terwijl anderen dromen van het verbreken van het langeafstandsrecord voor koorddansen.
In werkelijkheid ben je geen trapezeartiest. Je bent iemand die probeert te overleven, soms balancerend op een metaforisch koord. Op deze momenten moet je vinden wat je balans biedt. Het kan je gezin zijn of een hobby. Alles wat je mentale rust, motivatie en een positieve en bemoedigende gemoedstoestand geeft. Als je dit soort middelen bij de hand hebt, voel je je lichter en hoef je niet naar beneden te kijken.
Daarom is het in tijden van instabiliteit belangrijker dan ooit om aan je innerlijke balans te werken. Op deze manier kun je met meer rust en evenwicht verder gaan. Je kunt het.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Wong, S. S. (2010). Balanced states of mind in psychopathology and psychological well-being. International Journal of Psychology, 45(4), 269–277. https://doi.org/10.1080/00207591003683090