Apathie overwinnen vereist meer dan alleen wilskracht

Apathie overwinnen vereist meer dan alleen wilskracht

Laatste update: 19 augustus, 2018

Apathie overwinnen vereist meer dan alleen maar wilskracht. Het is moeilijk om de ​​motivatie te vinden om dingen te doen als er achter deze dingen nog veel grotere dingen verborgen zitten. Dingen zoals angst, spijt, gebrek aan emotionele steun of zelfs een ziekte, om er maar een paar te noemen. Stoornissen zoals depressie en schildklierproblemen kunnen er ook vaak voor zorgen dat je in een apathische gemoedstoestand terechtkomt.

Wanneer je apathisch wordt en verveeld raakt, verandert je wereld volledig. Het eerste dat je zult merken, is dat je niet eens meer genoeg energie hebt om jezelf eruit te sleuren. Het is onmogelijk om altijd genoeg energie te hebben om je weer fit en gemotiveerd te voelen. Het punt is echter dat dat juist precies is wat je moet doen om weer enthousiast te raken en je hoop terug te krijgen.

“Het tegenovergestelde van liefde is geen haat, het is onverschilligheid.”

-Elie Wiesel-

Vanuit medisch oogpunt is het vaak beter om de aard van de put waarin je bent gevallen te begrijpen dan om onmiddellijk te gaan zoeken naar manieren om jezelf eruit te krijgen. Je moet weten wat er echt achter je apathische houding, vermoeidheid en gebrek aan interesse zit. Het heeft niet veel zin om iemand een heleboel middelen te geven om hem te helpen als hij de oorzaak van zijn probleem niet eens begrijpt.

Daarom worden er elk jaar steeds meer studies en onderzoeken gedaan over dit onderwerp. We weten bijvoorbeeld dat een gebrek aan motivatie niet altijd een weerspiegeling is van malaise. Het houdt niet alleen in dat je simpelweg passief in het leven staat, omdat je eigenlijk gewoon geen interesse hebt. Apathie en een gebrek aan motivatie zijn in feite verbonden aan specifieke neurologische circuits die in sommige gevallen een teken kunnen zijn van stoornissen.

Dit zijn absoluut belangrijke dingen om in gedachten te houden wanneer je probeert om de beste therapeutische benadering voor jezelf te vinden.

Uitgeputte man, want apathie overwinnen vereist veel inspanning

De schaduwen die ten grondslag liggen aan een gebrek aan motivatie en vermoeidheid

Verveling en apathie overwinnen vereist meer dan alleen goed advies. Wanneer deze gemoedstoestanden langdurig en uiteindelijk chronisch worden, moet jij (en degenen om je heen) erkennen dat je een verandering nodig hebt. Om dit te kunnen doen, moet je in eerste instantie de juiste diagnose krijgen. Op die manier kun je beginnen met het maken van kleine aanpassingen in je routine en je persoonlijke instelling. Dit is de beste manier om uit die put te komen waar we het zo vaak over hebben gehad.

Iets dat je absoluut achterwege moet zien te laten in dit soort situaties, is beledigende uitspraken doen. Veel patiënten die te maken hebben met apathie en verveling zijn helemaal niet lui omdat ze dat willen zijn. Probeer ervoor te zorgen dat je inactiviteit en gebrek aan interesse niet ziet als een fout in iemands karakter. Dit heeft namelijk helemaal geen zin, en het is bovendien ook niet waar. In plaats daarvan zou het veel nuttiger zijn om naar de realiteit achter deze gemoedstoestand te kijken.

Dingen die kunnen leiden tot apathie en verveling

  • Zich niet zelfvoorzienend voelen. Het kan om een ​​aantal redenen gebeuren, maar soms verliezen mensen het geloof dat ze goed genoeg zijn om bepaalde dingen te bereiken. Ze hebben niet het gevoel dat ze succes kunnen behalen of nuttig kunnen zijn in hun dagelijkse taken. Het kan zeer verwoestend zijn om je zo te voelen.
  • Geen emotionele steun hebben. In sommige gevallen is het omdat de mensen om je heen niet emotioneel beschikbaar zijn. In andere gevallen is het omdat je omringd bent door kilheid en gebrek aan interesse. Hoe dan ook, dit kan gemakkelijk leiden tot apathie en een gebrek aan motivatie.
  • Angst: faalangst, de angst om nieuwe dingen te proberen en de angst om steeds weer dezelfde fouten te maken. Angst om je comfortzone te verlaten, angst om je gewoontes te veranderen, je zorgen maken over nieuwe, onbekende dingen… Dit zijn allemaal dingen die in een mum van tijd al je energie en wilskracht kunnen ondermijnen.
Bedroefde man die zijn apathie overwinnen wil

Je moet ook rekening houden met de fysieke en/of neurologische factoren die erbij betrokken zijn. Aandoeningen zoals fibromyalgie, hyperthyreoïdie of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen leiden tot dit permanente gevoel dat je geen energie hebt. Het komt vaak voor dat ze tot apathie en een gebrek aan motivatie leiden. Dit geldt ook voor depressieve stoornissen. Depressieve stoornissen zullen waarschijnlijk, net als de bovenstaande ziektes, ook leiden tot verveling en een gebrek aan interesse.

Verveling en apathie overwinnen

Als je verveling en apathie wilt overwinnen, dan heb je beslist hulp nodig. We hebben het in dit geval over de hulp van gespecialiseerde mensen, maar ook van de mensen om je heen. Bovendien moet je het gevoel hebben dat ze je echt begrijpen en dat ze je nooit opzettelijk onderuit proberen te halen. Helaas kan je gebrek aan verlangen, enthousiasme en motivatie alleen maar erger worden als je alleen maar kritiek en minachting ontvangt.

Er is een belangrijk detail dat je moet onthouden als je een idee wilt krijgen van hoe je deze gemoedstoestanden kunt oplossen. Vaak denken we dat we om meer gemotiveerd te raken, alleen onze manier van denken hoeven te veranderen. De regel dat een positieve instelling leidt tot een positief leven, is helaas echter niet altijd 100% waar.

Tenminste, niet als het niet goed met je gaat. Niet als je hersenen niet genoeg serotonine aanmaken of als je lichaam ziek is. William James zei lang geleden dat gedachten niet altijd tot handelingen leiden. En als het gaat om motivatie, gaan handelingen en gevoelens altijd hand in hand.

Je hersenen, geest en lichaam moeten samenwerken om je dat zetje te geven dat je nodig hebt. Dit is hoe je die innerlijke energie zult vinden om jezelf weer overeind te krijgen. We gaan een paar dingen samenvatten die je kunnen helpen om verveling en apathie te overwinnen.

Vrouw die naar een zonsondergang kijkt

Apathie overwinnen: zes sleutels

  • Het eerste wat je moet doen, is er zeker van zijn dat je probleem niet medisch is.
  • Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het geen hormonaal of lichamelijk probleem is, moet je erachter zien te komen wat er dan wel achter deze stemming zit.
  • Daarna kun je een overgangsperiode invoeren. Je hebt in deze periode maar één taak: problemen oplossen. Denk na over manieren om met je ontevredenheid, angst en teleurstelling om te gaan. Begin een proces waarbij je jezelf losmaakt van alles dat jou verlamt.
  • Geleidelijke veranderingen. Je kunt apathie overwinnen door allereerst kleine wijzigingen in je routines te maken. Je kunt bijvoorbeeld je dieet wijzigen of jezelf een nieuw schema geven. Later, als je eenmaal een paar kleinere wijzigingen hebt aangebracht, kun je een aantal grotere veranderingen maken. Dit zijn de veranderingen die je werkelijk weer een gevoel van welzijn zullen geven. De veranderingen die je zullen helpen alle dingen te bereiken die je uit het leven wilt halen.
  • Richt je aandacht op concrete doelen. Concentreer je op dingen die je kunt bereiken in je dagelijks leven, dingen die je plezier brengen.
  • Daag je apathie uit. Zodra je nieuwe routines hebt ontwikkeld en je dagelijkse doelen hebt overwonnen, moet je leren om deze ongemakkelijke sfeer te trotseren. Wanneer je merkt dat deze gevoelens opkomen, moet je proberen om er een alternatief voor te vinden. Denk bijvoorbeeld aan iets nieuws, iets dat je motiveert. Dit is de beste manier om ze te laten verdwijnen.

Verveling en apathie overwinnen is niet eenvoudig, maar het is ook niet onmogelijk. Vergeet echter niet dat verveling en apathie zijn als loerende schaduwen die zich altijd een weg in je leven proberen te banen. Wanneer ze dat doen, moet je voorbereid zijn. Wees paraat om ze weg te duwen en je nieuwe gedachten en projecten door je emotionele ruimtes te laten waaien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.