Met deze 7 tips kan je meer zelfmotivatie verwerven

Met deze 7 tips kan je meer zelfmotivatie verwerven
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 09 juni, 2018

Waar komt zelfmotivatie vandaan? Het is zo’n indrukwekkende kracht. Het is de kracht die je nodig hebt om je doelstellingen en je dromen waar te maken. We denken dan aan Rafael Nadal en zijn beroemde “kom op!” wanneer hij de druk op het tennisveld voelt. Waar komt die zelfmotivatie vandaan en hoe kan je meer zelfmotivatie verwerven? De sleutel is onze innerlijke stem.

Deze stem van zelfmotivatie heeft ons de kracht om de dagelijkse handelingen te kunnen uitvoeren die we het moeilijkste vinden, zoals gaan werken, studeren en trainen. Het kan ook onze gedachten beïnvloeden. Want het maakt ze dan sterk genoeg om ons te stimuleren. Ze vervullen ons met passie terwijl we ons een weg banen richting onze doelstellingen.

Men schat dat onze geest gemiddeld 20 000 gedachten per dag verwerkt. Dat is gelijk aan ongeveer 40 gedachten per minuut. We denken en reageren geestelijk op omstandigheden of momenten die we doormaken. Dit hangt af van ontelbare emotionele varianten. Vele van deze gedachten merken we niet op. Maar er zijn andere die we proberen tegen te houden wanneer ze proberen te ontsnappen. En er zijn nog andere gedachten die zonder dat we het beseffen, een deel van onze werkelijkheid worden.

Meer zelfmotivatie verwerven

Vanaf een heel jonge leeftijd vormen we meningen over onszelf en over onze omgeving. Een mening kunnen we omschrijven als een idee, een oordeel of een begrip dat een persoon heeft of vormt over iets of iemand. We moeten de meningen van mensen respecteren. Want het feit dat er verschillende meningen bestaan, vindt zijn oorsprong in de diversiteit van de mensheid. Maar dat betekent niet dat elke mening waar is of standhoudt!

Objectief gezien is het onmogelijk dat elke van die 60.000 gedachten die we vermeld hebben, juist zijn. Want er bestaan gewoon persoonlijke beoordelingen die geen enkele zekerheid of geldigheid bezitten. Vele van deze gedachten en meningen helpen ons om na te denken en geïnspireerd te raken. Ze maken deel uit van onze zelfmotivatie. Maar andere meningen saboteren ons welzijn. Eigenlijk ontmoedigen ze ons. Maar jij kan meer zelfmotivatie verwerven door de tips toe te passen die we in dit artikel beschrijven.

Zelfmotivatie en motiverende factoren

Maar voor elke van deze ontmoedigende factoren zijn er andere die ons motiveren. Ze sporen ons aan en geven ons het gevoel dat we bekwaam zijn. Dit zal ons helpen om meer zelfmotivatie te verwerven. Maar hoe kunnen we een prikkel creëren die een positieve invloed op onze stemming zal hebben? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze “motiverende factoren” zwaarder wegen dan de ontmoedigende aspecten? En kunnen we aangemoedigd worden zonder dat we externe stemmen nodig hebben?

Met 7 tips meer zelfmotivatie verwerven

We stellen je hier zeven manieren voor hoe je jezelf kan aanmoedigen. Want op die manier creëer je de zelfmotivatie die je zo nodig hebt om de uitdagingen in het leven en de doelstellingen die je voor jezelf vooropstelt, aan te kunnen.

Je innerlijke dialoog

Als we geen enkele gedachte als de waarheid willen aanvaarden, dan moeten we een gezonde innerlijke dialoog creëren. We moeten een onderscheid maken tussen de gedachten die ons afremmen en de gedachten die ons met onze doelen zullen helpen. Dit is een heel moeilijke opdracht om mee te beginnen.

Eén manier om dit te doen is door een denkbeeldig personage te creëren. Geef het een naam en ga met dit personage in gesprek. Soms zal je grenzen moeten stellen aan dit personage. Op andere momenten zal je hem tot rust moeten brengen. Maar uiteindelijk zal je erin slagen een “vriendschap” op te bouwen die een leven lang duurt.

Wees je bewust van je gemoedsstemming

We leven met onze vele gemoedstoestanden. Sommige zijn productiever en opbouwender dan andere. Zelfmededogen zal je helpen om met moeilijke perioden om te gaan. Je zal ook meer zelfmotivatie verwerven. Want je zal weten dat wanneer je dingen beslist, je de middelen zal hebben om ze te veranderen. Beoefen technieken die je geest en je lichaam verbinden, zoals yoga of mindfulness.

Meer zelfmotivatie verwerven

Neem beslissingen in plaats van je te laten leiden door verplichtingen

Hoeveel gedachten die jij hebt, beginnen met “ik moet…?” Het is tijd dat je beslissingen neemt en jouw gedachten verandert in “ik zal.” Als je een lijst maakt van die “ik moet…”-gedachten, dan zal je zien dat veel van die gedachten afkomstig zijn van gewoonten die jij zelf geschapen hebt. Het zijn gebruiken die je geërfd hebt of regels die je in je dagelijks leven niet echt nodig hebt. Hoeveel “ik moet…”-gedachten zijn er echt jouw eigen persoonlijke keuzes?

Ga na wat  jouw persoonlijke waarden zijn

Persoonlijke waarden zijn diepgaande overtuigingen die je manier van leven bepalen en je gedrag sturen. Wanneer ze jou tot actie bewegen, dan zijn ze erg krachtig. Voor elke “ontmoedigende factor” is er een persoonlijke waarde die je leven in evenwicht houdt en jou kracht geeft.

Schep een positieve leerhouding

Je bent menselijk. Als je zelfmotivatie wilt, dan helpt een dwangmatig streven naar perfectie op lange termijn niet echt. Maar als je een positieve houding hebt ten aanzien van leren, dan zal je je fouten als onderdeel van het proces zien. Je leert en je past je aan. Het moment waarop je aanvaardt dat je niet volmaakt bent, neem je de eerste stap naar uitmuntendheid en kan je meer zelfmotivatie verwerven.

Werk in functie van uitmuntendheid

Wanneer je in functie van uitmuntendheid werkt, zal je de voldoening ontdekken dat je erin slaagt te bereiken wat jij wil, zonder vergelijkingen te hoeven maken. Je hoeft dus met niemand te wedijveren. Want uitmuntendheid zal je helpen om elke dag beter te worden. Het is veeleisend maar ook leerzaam.

Meer zelfmotivatie verwerven

Vertrouw en geloof in jezelf

Begin met stap voor stap vertrouwen in jezelf te hebben. Want het betekent niet dat, omdat je in het verleden iets geprobeerd hebt en er niet in geslaagd bent, het je nu niet zal lukken. Heb vertrouwen en weet dat je de dingen altijd doet op de beste manier die jij kent. Je zal op die manier beetje bij beetje meer zelfmotivatie verwerven. Geloof in jezelf. Je hoeft geen Rafael Nadal te zijn. Maar denk aan die beroemde kreet van hem en … KOM OP !

Onthoud dat zelfmotivatie van binnenuit komt. Het bouwt de krachten en de deugden op die we al hebben. Geef niet op bij de eerste poging, of bij de tweede, of bij de derde. Bewijs jezelf dat je bij elke stap onderweg kan beter worden.

Onderschat jezelf niet. Je zal altijd fouten maken. Maar je moet ervoor zorgen dat je ze tot hulpmiddelen om te leren omvormt. Zolang als je de wilskracht hebt om ze in krachten om te zetten, zal je nooit echt falen.

Zelfmotivatie wordt in het heden geboren. Het geloof in je vermogens zal dit citaat van Abraham Lincoln tot een onderdeel van je leven maken:

Ik doe mijn uiterste best op de manier waarop ik weet hoe – het beste wat ik kan, en ik wil tot het einde blijven doen.

– Abraham Lincoln-

 Share


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.