Hoe ga je om met stress voor de bruiloft?

Huwelijkszenuwen ontstaan ​​niet alleen als je naar het altaar loopt, ze moeten vooraf onder controle worden gehouden. Wil je ervoor zorgen dat het voorgaande seizoen geen kwelling is? Wij helpen je.
Hoe ga je om met stress voor de bruiloft?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 10 februari, 2024

Het is normaal en gebruikelijk om stress te voelen voor de bruiloft. Het plannen van details zoals menu’s, tafelindeling, gastenlijst, muziekkeuze en andere aspecten zorgen voor een zekere spanning. En naarmate de dag dichterbij komt, is het logisch dat de zenuwen toenemen en de aanvankelijke euforie dreigt te verdampen.

Zou het niet logischer zijn dat, in plaats van dat de spanning toeneemt, de opwinding zijn hoogtepunt bereikt naarmate de viering nadert?

Je huwelijk is een gebeurtenis waarin jij en je partner de hoofdrolspelers zijn. Dit betekent dat jullie de eersten zijn die een leuke tijd hebben en de beste herinneringen creëren. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, is het belangrijk om je angst tijdens het hele proces onder controle te houden.

Je bruiloft komt eraan: hoe om te gaan met stress voor de grote dag

Voordat je door het gangpad loopt, moet je veel plannen. Bovendien sta je op het punt om een grote verbintenis met een persoon te bezegelen, dus het is normaal dat er twijfels ontstaan door de drukte.

Welnu, het eerste wat je moet weten is dat stress, zoals aangegeven in Avances en Psicología Latinoamericana (Spaanse link), de besluitvorming belemmert en het moeilijk maakt om informatie te verwerken, zodat het nog moeilijker zal zijn om de problemen die onderweg ontstaan op te lossen.

Daarom, en denkend aan je eigen welzijn, is het cruciaal om deze tips in overweging te nemen om van het feest te genieten zonder onnodige stress.

1. Train in ademhalingstechnieken

De eenvoudigste oefening om angst te verminderen (Spaanse link) is middenrifademhaling. Het is bewezen effectief, maar het is belangrijk dat je er vroeg mee begint, want het vereist training voordat het volledig effectief is .

Als je voorhuwelijkse stress verergert door het gebruik van deze techniek of als je fysiek ongemak voelt, stop dan met de oefening. Idealiter word je door een professional uit de geestelijke gezondheidszorg door dit proces begeleid.

2. Zorg voor je zelfzorg

Voldoende slapen, tijd nemen om je geest tot rust te brengen, goed eten en je favoriete sport beoefenen zullen je helpen om je emoties goed te reguleren. Ook al is er nog veel te doen voor de viering, verwaarloos deze aspecten van je dagelijks leven niet. Je lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen eronder lijden.

Op zoek gaan naar momenten van ontkoppeling is ook een goede manier om met stress om te gaan. Een uitje, een dagje weg of een vrijetijdsbesteding kan helpen.

3. Vraag hulp bij de voorbereidingen

Jij en je partner hoeven niet alles te doen; dit kalmeert latente stress voor de bruiloft. Als er iemand is die je vertrouwt die je om een gunst kunt vragen, doe dat dan. Veel kleine taken en beslissingen kan iedereen doen, dus neem niet te veel hooi op je vork en je zult zien dat de angst vanzelf afneemt.

4. Beoefen meditatie

Als je nog niet bent begonnen met mediteren, is dit een goed moment om te beginnen. Er zijn veel manieren om die staat van kalmte en introspectie te bereiken, dus kies de manier die het beste past bij jouw emotionele en denkstijl om je pre-wedding kriebels te verlichten.

Een van de populairste van de afgelopen jaren is mindfulness. In feite laten overzichtsstudies (Engelse link) positieve resultaten  zien bij het verminderen van stress bij gezonde mensen, dus aarzel niet om het eens te proberen.

5. Beheers je verwachtingen

Het is normaal om de meest spectaculaire en bijzondere bruiloft ter wereld te willen. Onvoorziene gebeurtenissen kunnen echter niet uitblijven, omdat het een complexe en lange organisatie is. Probeer ze te relativeren en richt je op de oplossingen; misschien heb je niet het beste feest, maar wel een van de beste herinneringen van je leven.

6. Pas op voor de behoefte om het iedereen naar de zin te maken

Het iedereen naar de zin willen maken is ook een natuurlijk verlangen dat voortkomt uit genegenheid. Het is echter wel iets dat onder controle moet worden gehouden. Vergeet niet dat de bruiloft van jou is en dat het onmogelijk is dat 100% van de aanwezigen je een 10/10 geeft. Breng je besluitvorming in evenwicht tussen realisme en je verlangens.

7. Schrijf alles op wat nog moet gebeuren en stel prioriteiten

Het organiseren van een bruiloft bestaat uit zoveel stappen, keuzes, telefoontjes en gebeurtenissen dat je werkgeheugen gemakkelijk verzadigd raakt. Daardoor kun je, voordat je klaar bent, in een stressvolle situatie terechtkomen.

Om niets te vergeten, schrijf je alles op wat je nog moet doen en selecteer je welke taken het meest urgent zijn. Dit zal je helpen om je ideeën te ordenen en je hoofd leeg te maken voor andere zaken.

Twijfels voor de bruiloft, hoe los je die op om niet in de stress te schieten?

Millennials en het huwelijk

Bruiloften worden erg geïdealiseerd, roze geverfd door miljoenen reclame-uitingen. Hoewel het een heel bijzonder moment op zich is, moet je de twijfels die opkomen niet onderdrukken of de relatie verwaarlozen. Kijk daarom eens naar deze andere tips.

1. Ga door met de plezierige activiteiten met je partner

Soms leidt de voorbereiding van het feest tot meningsverschillen en gespannen momenten. Daarom mogen de interacties van de bruid en bruidegom in deze periode niet beperkt blijven tot deze activiteit. Spanningen kunnen namelijk leiden tot twijfels voor het huwelijk. Vergeet niet om te blijven zoeken naar momenten van ontkoppeling en plezier met je partner.

2. Verwaarloos communicatie niet

Het is normaal om twijfels te voelen voor het huwelijk. Het betekent niet dat je niet bij die persoon wilt zijn of dat je een fout maakt. Het beste wat je in deze gevallen kunt doen, is ze op een open (of empathische) manier met je partner bespreken. Als dit ook helpt om een probleem op te lossen dat jullie in behandeling hebben, des te beter.

3. Probeer een positieve houding aan te nemen

Hoewel onvoorziene gebeurtenissen en vertragingen altijd catastrofaal lijken voorafgaand aan de bruiloft, is de waarheid dat ze uiteindelijk allemaal op een gegeven moment worden opgelost. Het is dus het beste om catastrofaal denken te vermijden en je te richten op oplossingen.

4. Deel je zorgen met iemand in je omgeving die niet je partner is

Het kan ook nuttig zijn om een blik van buitenaf op de relatie te hebben, zoals die van een beste vriend of een naast familielid. Op deze manier kun je die twijfels van buitenaf visualiseren en oplossingen overwegen die je eerder niet zou hebben overwogen.

5. Pas op met het nemen van beslissingen in negatieve stemmingen!

Er kunnen momenten zijn die zo wanhopig zijn dat je overweegt om de verloving af te zeggen. Het staat je vrij om dat te doen als je voelt dat het nodig is, maar het is een beslissing die je niet in het heetst van de strijd moet nemen. Denk erover na wanneer je de rust hebt om je emoties en gedachten te onderzoeken en je pad te kiezen.

Geniet vooral van

Je bruiloft is je grote moment. Het moment om jezelf te tooien en je schoonheid te laten zien, om heerlijke dingen te eten, te dansen, je vreugde te delen en te genieten van een welverdiende huwelijksreis.

Je weet niet wat de toekomst brengt met de persoon die je hebt gekozen. Het heden is echter rooskleurig: jullie gaan trouwen. Leef dus vooral elke seconde alsof het je laatste is en geniet van dit begin van je verloving met je partner.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cote Rangel, L. P., & García Becerra, A. M. (2016). Estrés como factor limitante en el proceso de toma de decisiones: una revisión desde las diferencias de género. Avances en Psicología Latinoamericana34(1), 19-28. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=79943294003
  • García Moreno, A. (2020). Beneficios de los ejercicios respiratorios en el control de la ansiedad. Una revisión bibliográfica. [Tesis de pregrado, Universidad de Coruña]. https://ruc.udc.es/dspace/handle/2183/26874
  • Sharma, M., & Rush, S. E. (2014). Mindfulness-based stress reduction as a stress management intervention for healthy individuals: a systematic review. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 19(4), 271-286. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25053754/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.