Zo kun je je hoofd leegmaken

Zo kun je je hoofd leegmaken

Laatste update: 23 januari, 2017

Na het lezen van vele artikelen over meditatie ben je zover. Je hebt besloten om gemakkelijke kleding aan te trekken, in de lotushouding te gaan zitten, je ogen te sluiten en te wachten tot je geest zich leegmaakt. Maar het lijkt wel alsof het nooit zal gebeuren. Je hoofd leegmaken is een van de meest ingewikkelde dingen die je maar kunt doen.

Leren om je hoofd leeg te maken is over het algemeen behoorlijk moeilijk, vooral in het begin of als je erg gestresst bent. In dit artikel vertellen we je hoe je dit kunt oplossen.

De geest heeft geen aan/uit-knop

De geest is geen apparaat dat kan worden losgekoppeld of uitgezet (gelukkig maar). Het proces is iets ingewikkelder dan simpelweg de stekker uit het stopcontact trekken of op een knopje drukken. Dus hoe kun je je hoofd volledig leegmaken?

De vraag die we onszelf eigenlijk zouden moeten stellen is of het brein inactief moet zijn om te kunnen mediteren. Leraren zullen zeker zeggen van wel, maar toch lijkt het alsof het geen essentiële voorwaarde is om de gewenste ‘verlichting’ te bereiken.

Brein

Waarom? Omdat het best wel moeilijk is om je gedachten te laten verdwijnen; we zijn tenslotte geen tovenaars. Vergeet niet, we kunnen niet zomaar wanneer we willen onze gedachten uitschakelen…

Misschien hoef je alleen maar je ogen te sluiten en te letten op wat er zich in jouw lichaam afspeelt. Je zou bijvoorbeeld kunnen letten op de lucht die je longen binnenkomt terwijl je ademhaalt of op je ruggengraat die schreeuwt om een betere houding (aangezien deze de hele dag gebogen is). Waarom zou je niet van het moment profiteren en wat ontspannende muziek aanzetten? Of even luisteren naar het gefluit van de vogels of het geluid van de zee?

Gedachten komen ongevraagd in ons hoofd op en zo verlaten ze ons eveneens. Hoe meer we ze proberen tegen te houden, hoe intenser ze zichzelf zullen willen laten horen. Daarom zou je niet tegen ze moeten vechten, maar juist vriendschap met ze moeten sluiten en wachten tot ze vanzelf weer weggaan.

Probeer niet om je hoofd volledig leeg te maken

Veel mensen (inclusief ikzelf) proberen om tijdens het mediteren hun hoofd volledig leeg te maken. Maar ik zal je zeggen, dat dit eigenlijk niet is wat je precies moet doen. Probeer te streven naar rust en probeer op te merken wat er om je heen gebeurt en wat er in jou gebeurt.

Als je wordt afgeleid door een gedachte, wees dan niet verdrietig omdat je geen ‘geestelijke zuiverheid’ bereikt hebt, maar wees blij! Het betekent dat je je bewust bent van je omgeving en dat je je ervan bewust bent dat er gedachten door je hoofd gaan die je moet oplossen of aanpakken.

Meditatie brengt mentale helderheid

Meditatie is niet een inspanning of een strijd, maar een manier om jezelf te observeren en rust te vinden op de beste manier die je je maar kunt bedenken.

Is het mogelijk om rust te vinden in het hectische heen-en-weer van je gedachten? Misschien wel, maar dit is allemaal afhankelijk van jou. Experimenteer met deze nieuwe manier van mediteren en ga na of het goed voor je was of niet. Er zullen positieve aspecten en minder positieve aspecten zijn, maar meditatie zal je zeker helpen om een beetje tot rust te komen en om af te rekenen met die dingen die jou ‘s nachts wakker houden.

En bovendien zal er tussen je gedachten door toch echt sprake zijn van leegte. Soms duurt de leegte lang en soms ook niet, maar het blijft een leegte! Deze momenten van mentale helderheid en verlossende stilte zullen ervoor zorgen dat je geniet van de ervaring.

Naarmate je oefent zullen deze momenten zich vaker voordoen en langer duren. Het gaat er niet om dat je dit forceert, maar dat het het natuurlijke gevolg is van jouw constante meditaties. Sta jezelf simpelweg toe te genieten van de rit. Het zal een prachtige weg zijn die je aflegt en het zal het waard zijn om te wachten op datgene dat gebeuren moet om je doel te bereiken.

Meditatie

De weg ontstaat door te lopen

Zodra je jouw doel bereikt, zul je je realiseren dat de reis ernaartoe weer eens het belangrijkst was. En dit kun je op elke situatie in je dagelijkse leven toepassen!

De voordelen van meditatie zijn niet alleen aanwezig wanneer jij daar zit met je benen gekruisd en je ogen dicht, terwijl je ‘om’ zegt en luistert naar mantra’s. Meditatie kan op elk moment gedurende de dag goed voor je zijn, zelfs wanneer je aan het werk bent, in de trein zit of eten aan het maken bent.

Elk van je handelingen kan meditatief zijn, omdat je hoofd niet leeg hoeft te zijn om goed te kunnen mediteren! Het belangrijkste, zoals je waarschijnlijk al begrijpt, is om alert te zijn op wat er op elk moment gebeurt. Het proces van leegte bereiken tussen je gedachten door zal plaatsvinden voor je het weet, maak je geen zorgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.