Hoe beïnvloedt het niet naar school gaan onze kinderen?

Niet naar school kunnen gaan is zeker geen goede zaak voor onze kinderen. Het gebrek aan socialisatie en in veel gevallen, het ontbreken van technische middelen om hun studies online voort te zetten, opent nieuwe problemen in dit beperkte scenario. Wat zijn de gevolgen van het niet naar school gaan voor onze kinderen?
Hoe beïnvloedt het niet naar school gaan onze kinderen?

Laatste update: 21 mei, 2020

De effecten van het niet naar school gaan op onze kinderen tijdens de pandemie gaan verder dan alleen maar verveling of bijvoorbeeld gebrek aan socialisatie.

Deze kinderen worden al de ‘coronavirusgeneratie’ genoemd en de crisis kan ernstige cognitieve, academische en emotionele gevolgen hebben. En wat nog ernstiger is, is dat dit een nog duidelijkere kloof zal veroorzaken tussen mensen met minder middelen.

Het coronavirus en het huidige pandemische scenario hebben alle fundamenten veranderd waarop we de samenleving hadden opgebouwd. Buiten de quarantaine, zelfs buiten het economische scenario, gesloten grenzen en de lucht zonder vliegtuigen die toeristen brengen, is er iets bloedserieus aan de hand.

Aan de ene kant is er de ziekte zelf met de vernietigende effecten ervan. Dan zijn er de persoonlijke verhalen van elk gezin, met hun angst voor de toekomst en de onzekerheid over wat er morgen zal gebeuren.

Er is echter een gevoeligere kwestie en dit zijn natuurlijk onze kinderen. Ze beleven deze realiteit in stilte, verwerken deze op hun eigen specifieke manier en lijden onder een van de meest opvallende gevolgen van deze huidige situatie: de afwezigheid van traditionele scholing.

Bij meer dan 300 miljoen studenten over de hele wereld is hun studiejaar onderbroken. In landen als Italië laten de onderwijsautoriteiten de leerlingen automatisch overgaan.

De meesten proberen het probleem op te lossen via online lessen. Maar er is hier sprake van een digitale verdeling. Niet alle gezinnen hebben namelijk de middelen en wat nog opmerkelijker is, is dat een groot percentage van onze scholen nog steeds niet goed voorbereid is op onderwijs op afstand.

Sommige kinderen vinden niet naar school gaan best fijn

Vijf effecten op kinderen van niet naar school gaan tijdens de pandemie

Kinderen en tieners zullen zich deze dagen nog lang herinneren. Ieder van hen zal deze situatie op zijn eigen manier verwerken, afhankelijk van hun individuele ervaringen.

Sommigen zullen familieleden verliezen als gevolg van het coronavirus. Anderen zullen zich de angst herinneren die ze thuis voelden en die werd overgebracht via de uitdrukkingen op de gezichten en gesprekken van hun ouders. Anderen zullen daarentegen goede herinneringen hebben aan de tijd die ze thuis doorbrachten.

We kunnen niet voorspellen hoe de generatie van morgen, waaronder de jongere generatie van deze samenleving, eruit zal zien. We kunnen echter wel zeggen dat hun wereld ongetwijfeld zal veranderen.

Een van onze grootste zorgen is het ontdekken van de gevolgen voor kinderen van het niet naar school gaan tijdens de pandemie. Dit is iets waar instanties als de UNESCO al op anticiperen door middel van rapporten en schattingen. Laten we hun rapport eens bekijken.

De meeste negatieve effecten bij kinderen van vier tot zeven jaar

Het gebrek aan regelmatig onderwijs kan de meeste gevolgen hebben voor jongere kinderen. Met name degenen die nog bezig zijn met leren lezen en schrijven.

In de leeftijd van vier tot zeven jaar maken kinderen een grote kwalitatieve sprong waarin cognitieve, motorische, aandachts- en uitvoerende processen de sleutels zijn tot het ontwikkelen van lees- en schrijfvaardigheden.

Vanzelfsprekend kunnen ze dit thuis voortzetten. Als ze goede steun krijgen van hun families, zullen ze niet onnodig worden getroffen. Als die ondersteuning echter niet bestaat, kan het langer duren voordat deze vaardigheden zijn verworven.

Quarantaine en adolescenten

Een ander effect op kinderen die tijdens de pandemie niet naar school gaan is vooral op onze pre-adolescenten en tieners. Op deze leeftijd is het heel gewoon dat ze relatief gemakkelijk geïsoleerd raken. Ervoor kiezen om op hun kamer te blijven en uren op het internet zitten in plaats van hun academische werk te doen, is een ander gevaar.

Gezinnen worden gedwongen om toezicht te houden op hun werk en ervoor te zorgen dat ze studeren en hun huiswerk maken. Dit kan allemaal vermoeiend zijn en kan ook een bron van conflict zijn.

Ouders in de rol van leerkrachten als kinderen niet naar school kunnen

De huidige quarantaine thuis dwingt ouders om (nu meer dan ooit) de rol van leerkracht of docent te vervullen. In sommige gevallen is dit geen probleem. Maar niet iedereen is hierop voorbereid. Niet iedereen heeft het geduld of zelfs het vermogen om zijn eigen zorgen terzijde te schuiven en hun kinderen te helpen hun studie voort te zetten.

Nee, niet iedereen heeft thuis een computer of internet

De digitale kloof bestaat echt. We weten dat onderwijs op afstand een optie is en dat, als lessen niet in klaslokalen gegeven kunnen worden, er de mogelijk is van virtuele lessen.

We moeten echter niet vergeten dat niet alle gezinnen over dezelfde middelen beschikken. Miljoenen kinderen over de hele wereld hebben thuis geen computers om hun schoolwerk bij te houden.

Kinderen studeren

Voldoende voedingsstoffen zonder schoolvoeding

Een ander effect van het niet naar school gaan tijdens de pandemie is het niveau van voedingswaarden. We mogen niet vergeten dat veel kinderen afhankelijk zijn van de maaltijden die ze in schoolkantines krijgen. Als sociale instanties gezinnen geen voedselbonnen verstrekken, zullen veel kinderen ernstige voedingstekorten krijgen.

Academische achterstanden en gebrek aan socialisatie als kinderen niet naar school gaan

Het missen van de laatste schoolperiode zal zeker effect hebben. Er zal inhoud zijn die de kinderen niet zullen leren, onderwerpen die in de lucht blijven hangen, vaardigheden die ze niet zullen verwerven en unieke ervaringen die ze nooit in hun klas kunnen beleven.

Voor veel kinderen is het niet naar de les gaan als een soort vakantie. Er is echter één aspect dat de meesten van hen zullen missen: de gezelligheid, de routine van de lessen, hun vrienden en dat bruisende, soms gecompliceerde en soms opwindende dagelijkse leven dat ook de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen verbetert.

We weten dat het effect van de pandemie een tijdje zal aanhouden. Maar wanneer de klaslokalen weer opengaan, weet de academische en educatieve wereld dat er uitdagingen voor de deur zullen staan.

Ze moeten het onderwijssysteem aanpassen om met dergelijke noodsituaties om te kunnen gaan. Ze moeten mechanismen invoeren om ervoor te zorgen dat online onderwijs van dezelfde kwaliteit is als in het klaslokaal. Laten we hopen dat dit voor iedereen beschikbaar zal zijn!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.