Hildegard van Bingen: biografie van een uomo universale

Hildegard van Bingen heeft de basis gelegd voor de gezondheid en anatomie van vrouwen. Zo bood ze in een van haar boeken dieetrichtlijnen aan als behandeling voor amenorroe. Ze was de vrouwelijke wetenschappelijke pionier in de middeleeuwen.
Hildegard van Bingen: biografie van een uomo universale
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hildegard van Bingen was een 12e-eeuwse Duitse abdis. Daarnaast was ze echter ook filosoof, theoloog, componist en dichteres. Sommigen zeggen dat zij de pionier was van de opera, seksuologie en wetenschappelijke natuurlijke historie.

Al van kleins af aan had ze een ware passie voor kennis. Ze wilde de natuur begrijpen. Ondanks het feit dat haar ouders haar op zeer jonge leeftijd naar de kerk stuurden, slaagde ze erin de middelen te vinden om haar intelligentie te ontwikkelen en haar gedachten, visioenen en de mystieke boodschappen die ze gedurende haar hele leven ontving te bevorderen.

Hildegard van Bingen heeft een enorme nalatenschap achtergelaten. Ze is een duidelijk voorbeeld van hoe vrouwen, ondanks alles dat ze tegen zich hadden, altijd een manier hebben gevonden om wetenschappelijke vooruitgang te bevorderen.

In hetzelfde visioen begreep ik de geschriften van de profeten, de evangeliën en de andere heiligen, en van bepaalde filosofen, zonder enige menselijke instructie. En ik heb een aantal van hen uiteengezet, hoewel ik nauwelijks kennis van literatuur had, zoals een ongeschoolde vrouw me had geleerd.

-Hildegard van Bingen-

Heilige vrouw met boek in haar hand

Hildegard van Bingen

Ze werd geboren in 1098 in de buurt van de rivieren Nahe en Rhine in het plaatsje Bermersheim, Duitsland. Ze kreeg al op zeer jonge leeftijd te kampen met ernstige gezondheidsproblemen.

In haar eerste levensjaren, werd er voor haar gezorgd door een abdis genaamd Jutta van Spanheim. Deze vrouw gaf haar muziekles en leerde haar Latijn. Ze leerde haar echter niet om te schrijven. Daarom heeft Hildegard van Bingen zichzelf moeten leren schrijven.

Sommige schriftelijke documenten, zoals die van de monnik Theoderich van Echternach, verklaren dat ze al vanaf haar achtste visioenen kreeg. Ze was tijdens deze visioenen altijd bij bewustzijn. Toch waren het zeer intense visuele en auditieve hallucinaties die ze haar hele leven lang had.

Een visioen dat alles heeft veranderd

Toen Hildegard van Bingen volwassen werd, verdween haar lichamelijke pijn gewoon vanzelf. Dit was een ware ontwaking voor haar. Hierdoor kon ze zich namelijk concentreren op datgene waar ze het meest enthousiast over was: kennis.

Ze had boeken over de natuurwetenschappen, de natuurlijke historie en de Griekse kosmologie bij de hand, waardoor ze zichzelf kon onderwijzen en een wetenschappelijke visie kon ontwikkelen.

In tegenstelling tot haar ziekte, verdwenen haar visioenen echter nooit. Ze werden op een gegeven moment zelfs nog intenser. Alleen abt Jutta en de mentor van Hildegard, monnik Volmar de Disibodenberg, wisten echter dat ze deze visioenen had.

Haar grootste openbaring vond plaats toen ze 38 jaar oud was, toen ze een visioen had van zichzelf waarin ze was omringd door licht. Een stem vertelde haar dat het haar missie was om haar kennis op papier te zetten en het met de wereld te delen.

Het klooster van hildegard van bingen

De abdis van Disibodenberg: een uomo universale met de zegen van de paus

Kort na dat visioen stierf de abdis Jutta en nam Hildegard van Bingen haar plaats in. De paus werd uiteindelijk geïnformeerd over haar mystieke ervaringen. Hij was zo geschrokken dat hij haar het recht gaf om alles bij te houden dat ze had gezien in de zestien visioenen die ze gedurende haar leven had gekregen.

Hildegard schreef haar eerste grote werk, Scivias, in 1141. In dit werk heeft ze het over een soort kosmologie gebaseerd op de Griekse cultuur. Ze legt uit dat de aarde uit vier elementen bestaat: wind, vuur, water en aarde. Ook vertelt ze dat dit hemellichaam verschillende lagen lucht en water heeft. Dit was een opmerkelijke ontdekking voor die tijd.

Doordat de paus haar zijn zegen had gegeven, werd ze niet langer lastiggevallen door mensen die haar van ketterij beschuldigden. Abdis Hildegard van Bingen was voor zo veel mensen de stem van God. In een maatschappij die werd gekenmerkt door bijgeloof, had ze een uitzonderlijke stem die anderen misten, waar ze absoluut gebruik van wist te maken.

De Sibille van de Rijn

Het feit dat de kerk aan haar zijde stond, maakte het werk van Hildegard erg populair in Europa. Zo werd ze beroemd en begonnen mensen haar de Sibille van de Rijn te noemen.

Ze was een vrouw die wist wat ze wilde. Ze wilde Disibodenberg verlaten en haar eigen klooster bouwen. Deze droom werd werkelijkheid toen ze uiteindelijk besloot om de abdij van Eibingen in Duitsland te bouwen.

Vervolgens verdiepte Hildegard van Bingen zich nog meer in de geneeskunde en de natuur en werd ze op een gegeven moment zelfs een genezer. Toen ze vijftig was, begon ze door Europa te reizen met als doel vrede te brengen en haar kennis over wetenschap en geneeskunde overal waar ze naartoe ging te verspreiden.

Hildegard van Bingen: de eerste seksuoloog

Haar meest opmerkelijke werk was Physica (Liber Simplicis Medicinae). In deze encyclopedie geeft ze een gedetailleerde beschrijving van enkele ziekten en de medicinale eigenschappen van sommige planten. Ook geeft ze aan hoe belangrijk kokend water is om pijn te behandelen en het lichaam en wonden te reinigen.

Hildegard had zelfs het ‘lef’ om orgasmes te beschrijven als iets moois, subliems en vurigs waar zowel mannen als vrouwen van zouden moeten genieten. In haar medische boeken, zoals het werk Causae et Curae, geeft ze waardevolle informatie over menstruatie en amenorroe.

Plaatje van een uomo universale

Profetes en heilige

Hildegard van Bingen stierf op 81-jarige leeftijd. Hoewel ze de geëxcommuniceerden verdedigde, had ze altijd de goedkeuring van pausen, koningen, edelen en gewone mensen. In 2010 noemde Paus Benedictus XVI haar zelfs profetes en heilige Hildegard van Bingen en benoemde hij haar tot een Doctor van de kerk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barona, J. L. (2006). Hildegard von Bingen (1098-1179), mística, ciencia y medicina en la Edad Media, Mètode 50, 2006
  • King-Lezneier, Anne H (2001) Hildegard of Bingen: An Integrated Vision, Liturgical Press
  • Maddocks, Fiona (2001) Hildegard of Bingen: The Woman of Her Age, Doubleday

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.