Als je durft te onderwijzen, stop dan niet met leren

Als je durft te onderwijzen, stop dan niet met leren

Laatste update: 28 augustus, 2016

Ieder van ons is zich ervan bewust dat weten en onderwijzen twee zeer verschillende dingen zijn. We weten hoe moeilijk het onderwijzen is en toch waarderen we het vaak niet echt.

Ik zeg graag dat onderwijs de baljurk is om het feest van het leven in te bij te wonen. Ik vind deze vergelijking leuk, omdat het een eerlijke en inspirerende uitdrukking is, omdat het iets in me raakt en me doet herinneren…

Ik herinner me en bedank al die mensen die me op een bepaald punt in mijn leven, en misschien nu nog steeds, hebben onderwezen. En het is waar dat onderwijzen het meest nobele doel dat een persoon kan hebben, het meest nobele en het meest productieve is.

Moeder en Kind

De kunst van het leren onderwijzen

Een goede leraar wordt je door middel van een magische formule die verschillende ingrediënten bevat. Onderwijzen vergt grote beheersing van verschillende talenten en heel veel competenties. Laten we er eens een paar onder de loep nemen.

Een belangstelling voor de wereld en het leven

Ware belangstelling voor onderwijzen is meer dan de grenzen van de pedagogie. Het is iets veel persoonlijkers. Het is een belangstelling om harten en emoties te onderwijzen.

Goed onderwijs is het soort dat je je leven lang bij je draagt, dat een afdruk in je achterlaat, waardoor je vragen stelt, waar ruimte is voor twijfel, dat leren inspireert. Dat alleen op één fundering rust: de fundering van belangstelling en bewondering voor degene die onderwijzen voor het leven.

Liefde voor boeken en lezen

Het voelen van een complete verering voor alle objecten die kennis verspreiden, een liefde voor boeken en het plezier dat zij geven.

Leren

Liefde voor je leerlingen

Of het nu kinderen zijn of niet, het is van groot belang dat een persoon die durft te onderwijzen houdt van iedereen die ze moeten helpen met leren. Goede leraren krijgen dit voor elkaar, zelfs als ze het niet in woorden uit kunnen drukken.

Het beheersen van je emoties

Er wordt gezegd dat voordat je iemand leert lezen, je ze eerst de waarde van dingen moet leren. Ze proberen zichzelf in de schoenen van hun leerlingen te verplaatsen, hun emoties te identificeren en deze met liefde te gebruiken enkel en alleen om de leerling te laten groeien, ontwikkelen en al hun hoop en dromen in zichzelf te vinden.

Alleen met de hulp van goede leraren (leraren van het leven en professionele leraren) kunnen we leren lief te hebben, om rust te waarderen en om rechtop te staan.

Het meest eindeloze geduld en sereniteit

Leraren hebben de geweldige gave om frustratie en wanhoop te transformeren in rustige, wijze en standvastige energie. Met andere woorden: wat echt telt is de som van alles wat onderwezen wordt en hoe het wordt onderwezen.

Kind met Olifant

Wat we onze leraren en onderwijzers schuldig zijn

Carl Jung had gelijk toen hij zij dat we de briljante onderwijzers met waardering herinneren en zij die onze harten hebben geraakt met dankbaarheid. We zijn de mensen die ons hebben onderwezen, nog steeds onderwijzen en onze kinderen onderwijzen oneindig veel dankbaarheid schuldig.

Net zoals we nooit stoppen met proberen om nieuwe kennis toe te passen om onze kinderen te onderwijzen, verlaten leraren iedere dag hun huis met tevredenheid en frustratie die hen inspireert om verder te gaan dan de plicht.

Zeggen dat onderwijzers onderwijzen is erg kort door de bocht. Een goede leraar is een leraar door zijn roeping, iemand die niet alleen onderwijst, maar ook ons geheugen, onze intelligentie, onze gevoeligheid en onze verbeelding stimuleert. Dit is iemand die onze hersenen wakker schudt en die ons het belang van geduld toont.

Onderwijzers zijn de redding van de maatschappij, omdat zij ieder van hun leerlingen een paspoort geven naar de verlichting. Dankzij hen stromen ons leven en onze toekomst over, dankzij hun uitnodiging om te denken, dankzij hun woorden en inspiratie.

Leraar…

     Je zal ze leren om te vliegen, maar ze zullen jouw vlucht niet vliegen.
Je zal ze leren om te dromen, maar ze zullen jouw dromen niet dromen.
Je zal ze leren om te leven, maar ze zullen jouw leven niet leven.
Je zal ze leren om te zingen, maar ze zullen jouw lied niet zingen.
Je zal ze leren om na te denken, maar ze zullen niet denken zoals jij.
Maar je weet dat elke keer dat ze vliegen, dromen, leven, zingen en nadenken,
je binnenin hen zit, het zaad van een weg onderwezen en geleerd.

     -Maria Teresa van Calcutta-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.