Het verband tussen tinnitus en verkeerslawaai

Recent onderzoek heeft een significante relatie gevonden tussen het verschijnen van tinnitus en het wonen in de buurt van een weg. Er zijn nog twee andere factoren die kunnen leiden tot het optreden van dit gerinkel en gesuis in één of beide oren.
Het verband tussen tinnitus en verkeerslawaai
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 juni, 2023

Voor sommige mensen komt er een dag in hun leven dat de stilte ophoudt te bestaan. Ze verliezen hun gevoel van rust doordat hun gehoor verstoord wordt door voortdurend gezoem, geklik of gefluit. Dit is tinnitus. Het is een perceptueel verschijnsel dat niet gecontroleerd kan worden. In feite wordt het in veel gevallen een chronische aandoening.

Tegenwoordig is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek beschikbaar om ons te helpen de ervaring van tinnitus te begrijpen. Een eeuw geleden was het echter een storende aandoening waarover niets bekend was. Bovendien werd het vaak verward met hallucinerende toestanden. Immers, waarom zou iemand anders een geluid horen dat in de buitenwereld niet bestond?

We begrijpen nu dat deze ervaring een echt verschijnsel is. We weten ook dat het verbonden is met verschillende delen van de hersenen, niet alleen met die welke verband houden met het gehoor. Het is begrijpelijk dat het een aandoening is die veel psychisch leed kan veroorzaken. Bovendien is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van depressies en angststoornissen.

Maar we begrijpen nog steeds niet precies de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor dit verschijnsel, dat ongeveer 15 procent van de bevolking treft. Toch suggereert een recent onderzoek een mogelijke oorzaak.

Tinnitus kan de werkprestaties, de kwaliteit van de slaap en de geestelijke gezondheid beïnvloeden. Het kennen van de triggers kan ons helpen het te voorkomen.

Verkeerslawaai
Wonen naast een drukke weg verhoogt het risico op het ontwikkelen van tinnitus.

Tinnitus en verkeerslawaai

Onlangs heeft de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Zuid-Denemarken onderzoek gedaan (Engelse link) dat een verband aan het licht bracht tussen tinnitus en verkeerslawaai. de studie beweert dat wonen in de buurt van een drukke weg het risico op het ontwikkelen van tinnitus verhoogt.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan drie en een half miljoen Deense deelnemers. De resultaten suggereerden dat blootstelling aan het aanhoudende geluid van auto’s die in de buurt van onze huizen rijden uiteindelijk onze gezondheid verandert. Inderdaad, hoe hoger de decibellen in verband met het verkeer, hoe groter de kans dat we oorsuizen ervaren.

Dr. Manuella Lech Cantuaria, een van de onderzoekers, beweert dat we ons vanuit medisch oogpunt bewust moeten zijn van hoe het hebben van een snelweg in de buurt onze kwaliteit van leven vermindert. In 2021 werd zelfs een verband gevonden tussen verkeerslawaai en het ontstaan van dementie.

We moeten onze steden en wegen herstructureren om geluidsoverlast te verminderen. We kunnen er niet omheen dat het geluid van het verkeer niet alleen ons gehoor aantast, maar ook het risico op beroertes verhoogt.

Variabelen die het optreden van tinnitus vergroten

Er is een significant verband tussen tinnitus en verkeerslawaai. Er zijn ook andere factoren in het spel. Zo kunnen een slechte nachtrust en het ervaren van veel stress deze zoemende of sissende geluiden in iemands oor veroorzaken.

Tinnitus wordt veroorzaakt door een fout in het auditieve systeem. Dit veroorzaakt het trillen van de weefsels die het oor omgeven. Af en toe kan er ook een vaatafwijking of ongewone samentrekkingen optreden in de spieren van het middenoor of die rond de kaak. Het probleem is te weten wat deze structurele eigenaardigheden veroorzaakt.

In het licht van bovengenoemd onderzoek is het duidelijk dat iets zo gewoons als wonen aan een weg met veel verkeer dit probleem kan veroorzaken, samen met slecht slapen en constante stress.

Meer dan 58 decibel: een gevaarlijke drempel

Dit onderzoek wijst op het gevaar voor onze gezondheid dat ontstaat bij blootstelling aan aanhoudend verkeersgeluid van meer dan 58 decibel. Vrachtwagens stoten tussen de 70 en 90 decibel (dB) uit, terwijl sirenes van noodvoertuigen meer dan 120 dB bedragen.

Helaas zijn dit soort geluiden constant aanwezig in onze steden. Onze hersenen lijden eronder. Deze geluiden overactiveren twee belangrijke hersengebieden, de auditieve cortex en de amygdala. De stimulatie doet in feite de stroom adrenaline en cortisol stijgen.

Deze stofwisselingsstoornissen maken ons niet alleen tot slapelozen met tinnitus, maar ze tasten ook onze algemene gezondheid aan. Zo neemt het risico toe dat we lijden aan niet-gehoorkwalen, zoals depressie, angst en stress. Dit leidt vaak tot hart- en vaatziekten en cerebrovasculaire aandoeningen.

Verkeerslawaai is een stille moordenaar.

Vrouw met handen op haar oren
Momenteel is er geen effectieve langetermijnbehandeling om tinnitus op te heffen of te genezen.

Verkeerslawaai en tinnitus

Er is momenteel geen behandeling om de uitputtende aandoening tinnitus te genezen. Bovendien zijn het geluid van grote steden en geluidsoverlast bijna net zo schadelijk als milieuvervuiling. Ze ontnemen ons stilletjes het leven, en tasten onze gezondheid en ons kostbare gehoor aan.

We hebben veranderingen in onze steden nodig op het gebied van akoestiek

Het vervangen van brandstofauto’s door elektrische auto’s lost niet echt iets op. Het belangrijkste akoestische probleem van het verkeer ligt in het contact tussen de banden en het asfalt. Het is dat hardnekkige geluid dat onze hersenen binnensijpelt en ons ziek maakt.

Geconfronteerd met deze realiteit zouden steden de nachtelijke verkeerscirculatie moeten verminderen om het leven van hun burgers te verbeteren. Het plaatsen van akoestische barrières langs de wegen, of het bedenken van een ander soort asfalt dat het geluid van de banden vermindert, zouden uiterst gunstige strategieën zijn.

Als je tinnitus hebt, accepteer dan zijn aanwezigheid

Tinnitus gaat niet weg, dus als je er last van hebt, is je enige optie om zijn aanwezigheid te accepteren. We weten dat patiënten die erin slagen dit neuroauditieve verschijnsel te integreren en aan te nemen, een groter welzijn bereiken. Ze verminderen ook hun niveau van angst, depressie en stress.

Probeer daarom, in plaats van te vechten met je tinnitus en tegen jezelf te zeggen dat je er niet meer tegen kunt omdat het je gek maakt, de aanwezigheid ervan te accepteren zonder al te gefrustreerd of overstuur te raken. Het is er tenslotte om te blijven, dus hoe minder je er tegen vecht, hoe beter.

Laat de geluiden rinkelen, zoemen en piepen. Vergeet niet dat het leven bestaat voorbij de innerlijke grenzen die deze aandoening je oplegt.

Als je je echter overweldigd voelt, aarzel dan niet om psychologische hulp te vragen. Hoewel je niet aan tinnitus kunt ontsnappen, zijn er bepaalde psychologische strategieën die je kunt inzetten om te voorkomen dat het je leven overneemt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Manuella Lech Cantuaria, Ellen Raben Pedersen, Aslak Harbo Poulsen, Ole Raaschou-Nielsen, Ulla Arthur Hvidtfeldt, Gregor Levin, Steen Solvang Jensen, Jesper Hvass Schmidt, Mette Sørensen. Transportation Noise and Risk of Tinnitus: A Nationwide Cohort Study from Denmark. Environmental Health Perspectives, 2023; 131 (2) DOI: 10.1289/EHP11248

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.