Het transformatieve potentieel van boosheid
Woede heeft een transformerend potentieel dat de meeste mensen negeren. Hoe vaak heb je niet gehoord dat je je boosheid moet leren beheersen en verborgen moet houden, zodat je geen gedrag gaat vertonen waar je later spijt van kunt krijgen? Iets wat je echter moet onthouden over emoties is dat ze allemaal een doel hebben en op de een of andere manier nuttig zijn.
Woede is misschien wel de meest motiverende emotie en ook de meest bevorderlijke voor verandering. Bovendien heeft boosheid de verborgen deugd dat het waardevolle informatie over jezelf biedt. Met boosheid nemen mensen hun grenzen waar en identificeren ze wat hen stoort, wat ze niet kunnen verdragen en welk gedrag van andere mensen niet overeenkomt met hun eigen waarden.
Het is echter duidelijk dat boosheid zich soms irrationeel kan manifesteren als het resultaat van louter instinct gedreven door blind geweld. Dit gebeurt echter maar in heel weinig gevallen. Als je jezelf de kans geeft om dieper te graven en te begrijpen hoe deze emotie zich manifesteert, kun je geweldige dingen doen. Lees verder om er meer over te weten te komen.
“De waarheid zal je bevrijden, maar eerst zal het je kwaad maken.”
-Joe Klaas-
De sleutels tot het begrijpen van het transformatieve potentieel van woede
Howard Kassinove is psycholoog aan de Hofstra University, in Long Island, New York. Hij is een van de beste experts in het begrijpen van dimensies zoals woede, geweld en angst. In boeken als Woedebeheersing onthult hij dat woede een transformerend potentieel heeft dat een groot deel van de bevolking negeert.
Zo ontdekte hij in een onderzoek dat hij uitvoerde op een steekproef van Russische en Amerikaanse staatsburgers, dat bijna 55 procent van de mensen toegaf dat goed beheerde woede hen had geholpen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.
Hieronder zie je de voordelen van deze emotie die mensen zo gewend zijn te vermijden of te verbergen.
Woede leidt tot verandering, wat betekent dat het een transformerende kracht heeft
Van alle emoties die mensen ervaren, is woede degene die je aanzet tot activiteit, actie en transformatie. Dat is de verdienste ervan en daarom moet je weten wat het communiceert.
Woede verschijnt wanneer je tegenstrijdigheid voelt, wanneer je onrechtvaardigheid waarneemt of wanneer iemand je rechten, waarheid of integriteit schendt.
Deze emotie wil niet dat je stil, stil of onderdanig bent. Dag in dag uit je woede botvieren heeft gevolgen. Bovendien leidt het niet praten over wat je kwetst of dwars zit uiteindelijk tot ongepaste reacties. Ontploffen op het verkeerde moment met de verkeerde mensen, bijvoorbeeld.
Woede vereist dat mensen actie ondernemen in tegenstrijdigheid, ook al is sereniteit de juiste bondgenoot om het met balans te doen. Emotie geeft je energie, maar je moet leren het te beheersen om het in jouw voordeel te laten spelen.
De transformerende kracht van goed beheerde boosheid verbetert relaties
Hoe kan boosheid de kwaliteit van je relaties verbeteren? Nogmaals, onthoud wat we hierboven hebben gezegd: deze emotie informeert je over wat je dwars zit, pijn doet of schaadt, zodat je het kunt veranderen. Boosheid wil niet dat je het in bedwang houdt; het wil dat je actief bent en klaar om de werkelijkheid te transformeren om je leven te verbeteren.
Je zult je dus beter voelen als je aandacht besteedt aan het doel van deze dimensie. Weinig dingen zijn dus schadelijker in een relatie dan blijven zwijgen over wat je dwars zit of wat je niet bevalt.
Dit komt omdat opgekropte woede je ziek maakt en je gevangen houdt. Je moet er goed mee omgaan en op een assertieve manier zeggen wat je boos maakt, wat je niet wilt en wat in strijd is met je waarden.
Luister naar je boosheid om jezelf beter te leren kennen
Als er één fout is dat de populaire psychologie, die een wetenschappelijke basis ontbeert, je heeft doen geloven, dan is het wel dat emoties ofwel goed ofwel slecht zijn. De laatste, zoals verdriet, boosheid, angst en teleurstelling, zijn (volgens deze benadering) realiteiten die je moet vermijden om prioriteit te kunnen geven aan de goede, namelijk vreugde.
Hiervan uitgaan leidt tot problematische toestanden en zorgt ervoor dat je vervalt tot emotioneel analfabetisme, waarbij je dimensies die zo relevant zijn als boosheid zelf niet tolereert en niet weet hoe ermee om te gaan. Alle emoties zijn geldig en dienen een doel.
Daarom bevorderen het accepteren van hun aanwezigheid, het tolereren ervan, het begrijpen van hun boodschap en weten hoe je ermee om moet gaan zelfkennis en persoonlijke groei.
Zoals je ziet, helpt het kunnen ontcijferen van de boodschap van boosheid je om jezelf beter te leren kennen. Het zal je helpen je grenzen te ontdekken, wat je boos maakt en welke delen daarvan je moet beheersen of waar je aan moet werken in je dagelijks leven.
Boosheid heeft een transformerend potentieel waar je je bewust van moet zijn. Laat de emotionele taak die je vandaag kunt doen niet liggen voor morgen. Dit zal je kwaliteit van leven verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Kassinove, H., Sukhodolsky, D. G., Tsytsarev, S. V., & Solovyova, S. (1997). Self-reported anger episodes in Russia and America. Journal of Social Behavior & Personality, 12(2), 301-324.