Leer elke dag vreugde te vinden

Wat is vreugde en hoe vind je het? Dit is de vraag die we ons hele leven proberen te beantwoorden. Lees er meer over in dit artikel.
Leer elke dag vreugde te vinden
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 december, 2022

Wat is vreugde en hoe vind je het? Dit is de vraag die we ons hele leven proberen te beantwoorden. We vullen ons leven met lijstjes, uitdagingen en ideeën waarvan we denken dat ze ons geluk en vreugde zullen brengen.

Sommige mensen werken van zonsopgang tot zonsondergang om het geld te hebben om de dingen te kunnen doen die hen gelukkig maken. Anderen nemen het risico om alles achter te laten om hun levensdroom te leven… En er zijn mensen die dromen over hoe ze elke dag vreugde kunnen vinden.

“Gelukkig zijn betekent niet dat alles perfect is. Het betekent dat je vastbesloten bent om te genieten, ongeacht onvolkomenheden”

-Anoniem-

Vrouw op een veld met madeliefjes

De afleidingen van het moderne leven

We hebben het tegenwoordig allemaal zo druk dat het niet moeilijk is om het gevoel te hebben dat we verdwaald zijn. De dingen waar je je elke dag zorgen over maakt, zijn ongetwijfeld je werk, het behalen van succes, het hebben van steeds meer dingen en het voldoen aan al je behoeften.

Het resultaat is dat je aan het einde van de dag zo moe en druk bent dat je niet eens beseft dat je redenen hebt om gelukkig te zijn. Momenten van vreugde gaan aan je voorbij en je ziet ze niet.

“Ik kijk naar het moderne leven en ik zie dat mensen geen verantwoordelijkheid voor hun leven willen nemen. De verleiding om de schuld te geven en de externe oorzaken van problemen te zoeken is heel modern. Persoonlijk vind ik het een heel interessante visie op verantwoordelijkheid”

-Edward Zwick-

We denken dat vreugde alleen komt als de dingen perfect zijn, als er geen rampen, zorgen of tekortkomingen zijn. Maar de realiteit is dat vreugde ligt in kleine momenten die gedurende de dag plaatsvinden. Stop met geloven dat je gelukkig zult zijn als je die 10 kilo verliest of het salaris hebt dat je wenst.

De echte redenen voor geluk zijn kleine wonderen: een ijsje halen met vrienden, je kinderen knuffelen, het gezicht van je partner zien wanneer hij of zij dat verborgen liefdesbriefje vindt dat je hebt achtergelaten.

Vind je momenten van vreugde

Vreugde is niet constant. Ik wed dat zelfs als het je lukt om die extra kilo’s kwijt te raken, je na een paar dagen een ander doel hebt.

Vreugde is geen eindbestemming vol perfectie. Eigenlijk gaat het om ontdekken wat het leven te bieden heeft en het waarderen.

“Vreugde is de manier om te laten zien dat het leven niet bij ons kan zijn en is de beste manier om het verdriet te minimaliseren”

-Anoniem-

Dus waar te beginnen om elke dag vreugde te vinden? Volg deze tips en je zult vreugde gaan vinden in je dagelijks leven:

  • Leef in het heden
  • Verbinding met sociale netwerken verbreken
  • Ga uit met je vrienden
  • Praat met je familie
  • Bevrijd jezelf van het verleden
gelukkige vrouw die lacht

Wees dankbaar

Ik heb gemerkt dat veel mensen die geen redenen voor vreugde kunnen vinden, niet waarderen wat ze hebben. Als je alles wat je hebt niet waardeert en je tijd besteedt aan klagen, zijn je vooruitzichten somber.

We leven in een zeer consumptiemaatschappij en zijn zo hongerig om steeds meer dingen te verwerven. Dit maakt het gemakkelijk om te geloven dat geluk wordt bepaald door de materiële goederen die je hebt.

Hoe vaak heb je bedankt dat je vandaag een baan hebt? Of heb je net geklaagd dat je er morgen heen moet?

De volgende keer dat je vastzit in het verkeer, begin dan niet te zeuren, haal diep adem en denk aan één ding waar je dankbaar voor kunt zijn.

“…Dank aan het leven, dat me zoveel heeft gegeven

Het heeft me laten lachen en het heeft me tranen gegeven,

Dus ik onderscheid geluk en verdriet

De twee materialen die deel uitmaken van mijn lied

En jouw liedje, dat is hetzelfde liedje

En het lied van alles is mijn eigen lied…”

Violeta Parra

Wacht niet op geluk, zoek het!

Het is gemakkelijk om te klagen over wat we niet hebben of niet leuk vinden. Maar dit helpt je niet om elke dag vreugde te vinden. In plaats van door te gaan met dit schadelijke patroon, schakel je over en ga je op zoek naar redenen om te glimlachen.

Geluk is immers een houding, maar het komt niet vanzelf op je pad, je moet eropuit gaan om het te zoeken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.