Het tijdperk van leeftijdsvriendelijke steden
Menselijke wezens hebben behoefte aan interactie met andere mensen. Je omgeving kan erg nuttig zijn, omdat ze verband houden met de manier waarop je met anderen omgaat en met je ideeën, emoties en gedrag. Er is een nieuwe trend voor steden: leeftijdsvriendelijke steden. Dit zijn ruimtes die het voor mensen gemakkelijker maken om met elkaar te communiceren, ongeacht hun leeftijd.
Deze steden kunnen ouderen meer kansen geven om zich te ontwikkelen en bij te dragen aan hun gemeenschap. Zo kunnen ze hun waardigheid en autonomie bevorderen. Bovendien maken leeftijdsvriendelijke steden het voor ouderen gemakkelijker om een waardig en veilig leven te leiden.
Om een leeftijdsvriendelijke stad te creëren, moet je ze veranderen en aanpassen aan de ouderen. Waarom? Aan de ene kant zijn de meeste plaatsen niet gebouwd voor ouderen, wat deze mensen ervan weerhoudt zich te ontwikkelen en deel te nemen aan hun gemeenschap. Aan de andere kant, omdat iedereen oud wordt, zal een plek voor ouderen op een bepaald moment van pas komen voor alle betrokkenen.
Voorbeelden van leeftijdsvriendelijke steden
Er lopen verschillende leeftijdsvriendelijke stadsprojecten. In de Verenigde Staten blijft de bevolking van gepensioneerden bijvoorbeeld groeien. Er zijn plaatsen (zoals The Villages in Florida) die werken als een netwerk van dorpen met structuren die zijn ontworpen voor ouderen. Kun je je een all-inclusive netwerk voorstellen?
Malta is een goed voorbeeld van een leeftijdsvriendelijke natie. Dit land stimuleert de participatie van ouderen omdat het voor hen niet alleen gaat om het aanpassen van ruimtes, maar ook om het gezond maken ervan. Om dit te doen, houdt Malta rekening met het volgende:
- Een aandeel in de sociale en werkende markten.
- Het belang van hun onafhankelijkheid en autonomie, het creëren van een vriendelijke omgeving voor mensen die hulp nodig hebben.
- Gemeenschappen die zijn opgeleid om met kwesties als dementie om te gaan, en deze patiënten speciale zorg te geven.
- Actie ondernemen ten gunste van de geestelijke gezondheid.
Bovendien zorgen leeftijdsvriendelijke steden voor een inclusieve stedelijke ontwikkeling. Dit betekent dat alle of het grootste deel van de bevolking kan communiceren in een stad die om hun behoeften geeft.
Hoe kunnen leeftijdsvriendelijke steden je welzijn verbeteren?
Leeftijdsvriendelijke steden worden ook wel leeftijdsinclusieve steden genoemd. Deze steden verbeteren het welzijn van iedereen, want in een gemeenschap die al haar inwoners waardeert, is het een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. Zo is iedereen betrokken en ontstaat er een goede band, wat essentieel is voor je sociale gezondheid.
Aan de andere kant, door een positieve impact op je emoties te creëren, omdat ouderen zich dichter bij hun gemeenschap gaan voelen, verbeter je je affectieve gezondheid. Dit is geweldig! Het betekent niet dat dit het enige is dat je nodig hebt voor je emotionele gezondheid, maar het is een goed startpunt.
Bovendien zetten leeftijdsvriendelijke steden zich in om de gezondheid te bevorderen door ziekte te voorkomen. Dit betekent dat je buiten de kaders moet gaan denken en op zoek moet gaan naar manieren om je gezondheid te verbeteren. Dat is wat je een betere kwaliteit van leven zal geven. Sommige onderzoeken voeren diagnostische evaluaties uit om te begrijpen hoe ouderen zich aanpassen aan de steden.
Hoe je meer van dit soort steden kunt maken
Het creëren van een leeftijdsvriendelijke stad hangt af van iedereen. Je kunt dit idee promoten door rekening te houden met verschillende sectoren, zoals:
- Werk. Verander de manier waarop je naar werk kijkt, zodat je ouderen kunt integreren en hen nieuwe kansen kunt geven.
- Educatief. Meer weten over hoe je je assertief kunt ontwikkelen en je welzijn kunt verbeteren.
- Financieel. Leeftijdsvriendelijke steden hebben een financieel systeem nodig dat bij hun behoeften past.
- Politiek. Gebruik beleid om deze steden te promoten en om ouderen te beschermen en in hun behoeften te voorzien.
- Stedelijk. Ruimtes ontwikkelen voor integratie.
Dit is een baan die veel taken en mensen vereist. De WHO houdt dergelijke steden in de gaten en deelt officiële documenten uit om deze ruimtes efficiënt te begeleiden of te onderhouden. In hun gids voor leeftijdsvriendelijke steden (Engelse link) moedigt het steden bijvoorbeeld aan om ruimtes te creëren voor mensen met speciale behoeften.
Kortom, leeftijdsvriendelijke steden die je levenskwaliteit kunnen verbeteren, zijn noodzakelijk. Aan de andere kant kan iedereen zijn steentje bijdragen om meer leeftijdsvriendelijke steden te creëren. Het gaat niet alleen om fysieke of mentale obstakels, het gaat om het helpen van anderen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
del Barrio Truchado, E., Rascado, S.M. & Casttiello, M.S. (2018). Del envejecimiento activo a la ciudadanía activa: el papel de la amigabilidad. Aula abierta, 47 (1), 37-44.
Expósito Miralles, S. Martínez Sánchez, J. Munteanu Munteanu, A.D., & Caballer Miedes, A. (2017). Evaluación diagnóstica del grado de adaptación de la ciudad Castellón a las personas mayores.
Organización Mundial de la Salud. (2007). Global Age-friendly Cities A GUIDE.