het recht om intimiteit en privacy te beschermen

Het recht op bescherming van intimiteit en privacy is een van de zaken die het sterkst zijn beïnvloed door de technologische vooruitgang. Het feit dat je gegevens nu een kostbaar goed zijn, vraagt om een actualisering van de wetten die ze reguleren.
het recht om intimiteit en privacy te beschermen

Laatste update: 19 juni, 2021

De behoefte om intimiteit en privacy te beschermen is ieder mens eigen. Je moet bepaalde dingen over individualiteit begrijpen om je identiteit en persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen. Het is dus begrijpelijk dat een mens een privéleven wil leiden.

Het is duidelijk dat bepaalde persoonlijke rechten meer bedreigd worden door de evolutie van nieuwe technologieën, zoals het recht op privacy en intimiteit. Ook met de combinatie van deze rechten en het recht op vrijheid van informatie. Vooral sinds de ontwikkeling van sociale netwerken en het internet.

In dit artikel zullen het recht op privacy en intimiteit, de grenzen ervan en de relatie met nieuwe technologieën worden geanalyseerd.

Een vergrootglas voor een sleutelgat

Het recht op bescherming van je intimiteit en privacy

Het respect voor het privéleven en van het persoonlijke en familiale levens zijn fundamentele menselijke waarden.

Het recht op privacy, privéleven en intimiteit is dus een fundamenteel mensenrecht. Vooral op grond daarvan heeft men de macht om bepaalde delen van zijn leven uit te sluiten van of te beschermen tegen anderen.

Dit recht omvat het recht op:

  • onschendbaarheid van de eigen woning
  • privé-correspondentie
  • privé-communicatie
  • eer
  • een eigen zelfbeeld
  • niet deel te nemen aan het collectieve leven en zich vrijwillig af te zonderen
  • niet gestoord te worden

Daarnaast hebben deze rechten met vele andere te maken, zoals het recht om niet naar buiten te brengen wat je denkt (onderdeel van de vrijheid van meningsuiting) en de vrijheid van voortplanting en seksuele voorkeur.

Dit zijn fundamentele mensenrechten, vastgelegd door verschillende internationale instellingen. Zo bepaalt de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in artikel 12 dat niemand mag worden onderworpen aan willekeurige inmenging in zijn privéleven, zijn familie, zijn briefwisseling of zijn woning, noch aan smaad en laster.

Bovendien staat er dat iedereen recht heeft op wettelijke bescherming tegen dergelijke aanvallen of inmenging.

Wat zijn de grenzen van het recht op privacy?

Overheden staan voor een dilemma als het gaat om de bescherming van het recht op privacy van een individu. Zij hebben moeite om het evenwicht te bewaren tussen het recht op privacy van hun burgers en hun bescherming tegen onder andere diefstal, ontvoering en terroristische aanslagen.

Als je het recht op privacy in absolute termen interpreteert, zou je dus strafvervolging kunnen voorkomen. De volgende factoren bepalen het recht op privacy:

  • bescherming van de openbare orde, gezondheid en zedelijkheid
  • bescherming van de nationale gezondheid
  • de bescherming van je rechten en vrijheid en die van anderen

Bepaalde grondwetten vermelden het recht op privacy uitdrukkelijk. Andere kennen het impliciet via wetten die beschermen tegen de illegale schending van het privéleven. Laten we op dit punt benadrukken dat het privéleven dus kwetsbaarder is voor de vooruitgang in spionagetechnieken.

Een hangslot op een toetsenbord

Privacy op het internet en ontwikkeling

Het lijdt geen twijfel dat het internet een revolutie heeft teweeggebracht in alle aspecten van het leven van de mens. Vandaag de dag kan iedereen online content creëren, en dit is dankzij publicatiemiddelen. Dit fenomeen is dus terug te vinden in blogs, fora en sociale netwerken.

Deze situatie heeft het debat over het recht op privacy dan ook aangezwengeld. Wat versta je onder privacy? Hoe bescherm je je rechten op het World Wide Web?

Je denkt misschien dat de essentiële diensten die je online vindt gratis zijn, maar in werkelijkheid betaal je ervoor als je je eigen gegevens toevoegt. Veel mensen gaan ervan uit dat bedrijven financiering ontvangen uit generieke reclame.

Deze inkomsten zijn echter ontoereikend. Bijvoorbeeld je profiel, smaak en consumptiegewoonten zijn gegevens die momenteel online worden verzameld voor commerciële (selectieve reclame), economische, politieke en veiligheidsdoeleinden.

Een voorbeeld van deze informatieoverdracht zijn cookies. Dat zijn namelijk bestanden die websites naar je computer sturen om je browser te identificeren. Marketing gebruikt cookies om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren door gebruikersvoorkeuren en gedragstrends op te slaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.