Het psychologische profiel van Adolf Hitler

In 1943 stelden psychologen een psychologisch rapport op over Adolf Hitler. Het besloeg ruim 1.000 pagina's. In dit artikel bespreken we enkele van de bevindingen.
Het psychologische profiel van Adolf Hitler
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 22 november, 2023

“Hij is een volwaardige masochist.” Dat is wat de CIA concludeerde nadat ze een groep psychologen opdracht hadden gegeven om een psychologisch profiel van Adolf Hitler op te stellen. De analyse was meer dan 1.000 pagina’s lang.

Hoewel ze het uiteindelijk terugbrachten tot 229. Desondanks was het de eerste poging om het brein te begrijpen van een van de meest verwoestende figuren uit de moderne geschiedenis.

Verschillende vooraanstaande personen uit die tijd werkten mee aan het opstellen van het rapport. De belangrijkste waren Dr. Henry Murray, de Amerikaanse psycholoog en Harvard professor en academicus Joseph MacCurdy.

Psychoanalyticus Walter C. Langer droeg ook bij aan het opstellen van het rapport. Hij beschikte in feite over waardevolle gegevens uit de eerste hand, omdat hij in Duitsland woonde ten tijde van Hitlers opstand. Hij schreef The Mind of Adolf Hitler: The Secret Wartime Report. In dit boek noemde hij een aantal van de psychologische eigenschappen waar we het in dit artikel over hebben.

Van wat we weten over zijn psychologie is de meest waarschijnlijke mogelijkheid dat hij zelfmoord zal plegen in het geval van een nederlaag. Het is waarschijnlijk waar dat hij een buitensporige angst voor de dood heeft, maar omdat hij mogelijk een psychopaat is, zou hij zichzelf ongetwijfeld “opschroeven” tot superman en de daad verrichten .

-Walter C. Langer-

Top secret

Hoe werd het psychologische profiel van Adolf Hitler opgesteld?

Dit is misschien wel je eerste vraag. Heeft Adolf Hitler vrijwillig interviews, evaluaties en klinische tests ondergaan om het psychologisch rapport te kunnen maken? Het antwoord is natuurlijk nee.

In feite was het het Office of Strategic Services, een voorloper van de CIA, dat dit rapport in 1938 opstelde. Het kostte hen ongeveer twee jaar om alle gegevens te verzamelen. Ze ordenden alle informatie en documenten in het Hitler Bronnenboek. Van bijzonder belang waren de getuigenissen uit de eerste hand van figuren als:

  • William Patrick Hitler, neef van Adolf Hitler.
  • Eduard Bloch, huisarts.
  • Ernst Hanfstaengl, een voormalige goede vriend van Hitler.
  • Hermann Rauschning, een Duitse conservatief die kort met Hitler samenwerkte.
  • Prinses Stephanie von Hohenlohe, een vriendin van Hitler.
  • Otto Strasser, een van de eerste leden van de nazipartij.
  • Friedelind Wagner, dochter van de grote componist Richard Wagner.
  • Kurt Lüdecke, een ander lid van de nazipartij. Hij vertrok echter vanwege onenigheid met Hitler.

Hoewel het waar is dat geen van de psychologen die het rapport samenstelden oog in oog stond met Hitler, hadden ze zeker genoeg materiaal om mee te werken. Bovendien werden ze geholpen door interviews met de mensen die we hierboven noemden. Ze hadden ook toegang tot bepaalde audiovisuele materialen.

Het rapport

In 2005 werd het rapport door de autoriteiten gederubriceerd. Als gevolg daarvan is het werk nu beschikbaar op de Cornell University. Het is gecatalogiseerd onder de titel Analysis of the Personality of Adolph Hitler: With Predictions of His Future Behavior and Suggestions for Dealing with Him Now and After Germany’s Surrender.

Het rapport concludeerde een aantal zaken over het psychologische profiel van Adolf Hitler, die we hieronder zullen beschrijven.

Paranoïde schizofrenie

In het rapport noemden Murray, MacCurdy en Langer specifiek de aandoeningen schizofrenie, neurose en hysterie. Ze beschreven Hitler als iemand die niet in staat was om duurzame sociale relaties te onderhouden. Hij was een buitenbeentje en extreem wraakzuchtig. Bovendien kleineerde hij mensen en koesterde wrok.

Bovendien beweerden degenen die hem kenden dat hij de neiging had tot hysterische woede-uitbarstingen. Hij was ook snel gefrustreerd en reageerde die frustraties af op anderen.

Hitler zelf gaf altijd blijk van een paranoïde geloof dat hij door God was uitverkoren om de Duitse natie te bevrijden van de Joden. Veel getuigen beweerden dat hij zei dat hij stemmen hoorde die hem uitlegden wat hij op een bepaald moment moest doen. Dit lijkt de hypothese van schizofrenie te versterken.

Messiascomplex

Het Messiascomplex komt in geen enkel diagnostisch handboek voor. Het beschrijft echter wel het soort gedrag waarbij mensen waanideeën ervaren. Hitler was er namelijk van overtuigd dat Duitsland een superieur land was.

Bovendien was hij geobsedeerd om Duitsland te redden van alles wat hij als schadelijk beschouwde.

Adolf Hitler dacht dat het Duitse volk een superieur ras was. Hij dacht dat het zijn missie was om hen te leiden in een kruistocht tegen de Joden, die hij beschouwde als het vleesgeworden kwaad.

Collectief narcisme

Collectief narcisme verwijst naar een eigenschap waarbij het individu overdreven en buitenproportioneel respect versterkt voor een groep waartoe hij behoort. Dit idee is verwant aan het Messiascomplex.

Hitler toonde een buitensporige passie voor zijn eigen groep, in die mate dat hij alles wilde vernietigen wat niet aan zijn idealen voldeed.

Laag zelfrespect

Alle experts die aan dit rapport hebben bijgedragen, waren het erover eens dat Hitler een minderwaardigheidscomplex had. In feite verafschuwde hij zijn hele leven zijn fysieke verschijning.

Hij projecteerde zijn afwijzing van zichzelf op anderen. Sterker nog, hij verafschuwde alle schijnbaar zwakke of fragiele mensen.

Masochisme, parafilie, gebrek aan empathie

Veel vrienden en mensen uit de omgeving van de dictator spraken over zijn gebrek aan empathie en masochistische en misbruikende neigingen in zijn relaties. Zijn seksualiteit werd altijd in twijfel getrokken. Hij leek ook te genieten van nogal lugubere seksuele praktijken.

In 2003 publiceerde Theo Dorpat, een psychiater uit Seattle, een werk getiteld Wounded Monster: Hitler’s Path from Trauma to Malevolence. In dit boek sprak hij over Hitlers sadomasochistische neigingen en zijn onverschilligheid voor menselijk lijden. Dorpat beweerde dat dit een mogelijk gevolg zou kunnen zijn van jeugdtrauma’s.

Foto van Hitler

Psychose en amfetaminemisbruik

In het rapport werd gespeculeerd dat sommige paranoïde wanen en psychotische episodes van Hitler konden worden toegeschreven aan amfetaminemisbruik. Verpleegster Renate Heston rapporteerde dat Hitler amfetaminen zoals Pervitin gebruikte, evenals verschillende stimulerende middelen.

Charismatisch en manipulatief

Hitler had een geweldige invloed op de massa. In veel van het audiovisuele materiaal kun je zijn manipulatieve kracht en charisma aan het werk zien. Dit zou verklaard kunnen worden door de manier waarop hij zijn rol in de wereld zag en de verantwoordelijkheid die hij op zijn schouders voelde vallen.

Zoals we al eerder zeiden, vertelde God of de stemmen die tot hem spraken hem dat hij Duitsland moest redden. Die motivatie leidde hem om altijd overtuiging en standvastigheid te tonen tegenover zijn volgelingen.

Hitler leed aan chronische slapeloosheid. Als hij uiteindelijk in slaap viel, had hij vreselijke nachtmerries. Hij hoorde ook stemmen tijdens de lange eenzame wandelingen die hij maakte.

Een voortdurende analyse

Veel mensen zouden Adolf Hitler het liefst helemaal uit onze geschiedenisboeken verwijderen. Dat is ook niet verwonderlijk als je denkt aan de gruwelijke beelden van de massale genocide en humanitaire ramp die tot op de dag van vandaag in ieders hoofd blijven hangen.

Inderdaad, ook al hebben ze het psychologische profiel van Adolf Hitler niet onder de juiste omstandigheden uitgevoerd, we kunnen de hypotheses die erin worden voorgesteld niet negeren.

Onnodig te zeggen dat we nooit zullen weten wat er echt omging in het hoofd van deze Duitse dictator. Maar we weten wel wat hij deed en we weten nu wat zijn omgeving over hem zei. In feite zullen dit soort onderzoeken waarschijnlijk nooit ophouden. Dat komt omdat onderzoekers zullen blijven zoeken naar een of andere verklaring voor de redenering achter zijn vreselijke daden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Koepf, G. & Soyka, M. (2007) Hitler’s missing psychiatric file. European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience; 257(4).
  • Murray, H.A. (1943). Analysis of the personality of Adolf Hitler. With predictions of his future behavior and suggestions for dealing with him now and after Germany’s surrender.
  • Stewart, D. (2005) Inside the mind of Adolf Hitler. BBC.
  • Vernon, W. H. D. Hitler, the man – notes for a case history. In: The Journal of Abnormal and Social Psychology, Volume 37, Issue 3, July 1942, P. 295–308; compare Medicus: A Psychiatrist Looks at Hitler. In: The New Republic, April 26th, 1939, P. 326–327.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.