Het lege-nest-syndroom overwinnen

Mensen met het lege-nest-syndroom ervaren meestal negatieve gedachten en gevoelens, zoals onzekerheid, verdriet en nostalgie. We vertellen je er alles over in dit artikel.
Het lege-nest-syndroom overwinnen

Laatste update: 07 maart, 2022

De levenscyclus vereist dat we op een bepaald moment in ons leven allemaal het huis uit gaan. Kinderen groeien op en nemen uiteindelijk de beslissing om zelf op pad te gaan en hun eigen weg te gaan. Hoewel dit proces een belangrijk onderdeel van het leven is, veroorzaakt het verlaten van het huis soms het zogenaamde “lege-nest-syndroom” bij ouders.

Wat doen we als onze kinderen het huis uit gaan? Hoe kunnen we weer alleen gaan wonen met onze partner nadat we zo lang met meer mensen in huis hebben gewoond? Hoe kunnen we voorkomen dat we ons ‘oud’ voelen? Dit zijn enkele van de vragen waar ouders mee te maken krijgen als hun kind het huis uitgaat.

Mensen met het lege-nest-syndroom ervaren meestal negatieve gedachten en gevoelens, zoals onzekerheid, verdriet en nostalgie. Dit fenomeen doet zich voor bij ouders wanneer hun kinderen het huis uit gaan. Plots staan ze er alleen voor na zo’n lange tijd voor hun kind(eren) te zorgen en op te voeden.

Hoewel deze gevoelens normaal zijn en meestal overgaan, kunnen ze een probleem worden wanneer ze, in plaats van geleidelijk af te nemen met de tijd, chronisch worden. Bovendien kunnen ze verergeren wanneer u zich overdreven bewust bent van de komst van de “derde leeftijd” en de dingen die ermee samenhangen, zoals de menopauze of andropauze (penopauze).

Het lege-nest-syndroom?

Het is aan de ene kant uiterst belangrijk om te praten over wat er met ouders als individu gebeurt als hun kinderen het huis uit gaan en hoe dit hun huwelijk kan beïnvloeden.

Het is niet zo dat ouders die het lege-nest-syndroom ervaren niet blij zijn voor hun kinderen als ze trouwen en/of in het algemeen hun onafhankelijkheid vinden, maar eerder dat ze het gewoon moeilijk hebben met een leeg huis en een verandering in routine.

Laten we zeggen dat de gemiddelde persoon op 25-jarige leeftijd verhuist om een eigen gezin te stichten. Dat zijn 2,5 decennia sinds de ouders samen zijn geweest zonder kinderen (ervan uitgaande dat ze nog steeds getrouwd zijn). Er is veel gebeurd in die tijd.

Dus wat we zien is een herontdekking tussen een paar, een periode waarin een vervlogen tijdperk herleeft dat lang geleden is gebeurd en misschien al lang vergeten is. Dit kan moeilijk zijn om te navigeren, omdat beide mensen volwassen zijn geworden en veel zijn veranderd sinds het begin, toen er nog geen kinderen waren om je zorgen over te maken.

Daarom is het beter om deze nieuwe routine vreugdevol zonder kinderen te beginnen in plaats van er vol verdriet of verlangen aan te beginnen. Natuurlijk is het in het begin moeilijk, maar ç’est la vie. Ouders waren ooit ook kinderen en gingen ook het huis uit.

We snijden de navelstreng door als er een kind wordt geboren, maar we ontwikkelen andere, sterkere banden naarmate onze kinderen groter worden. Als je je kinderen als kinderen blijft behandelen nadat ze zijn opgegroeid, wordt het veel moeilijker om te verhuizen.

Hoe overwin je het lege-nest-syndroom?

Hieronder staan enkele van onze aanbevelingen om je te helpen het lege-nest-syndroom te overwinnen:

  • Een nieuwe kijk op de situatie aannemen. In plaats van je zo sterk te concentreren op de negatieve aspecten van de situatie, zoek naar het positieve. Denk bijvoorbeeld aan het welzijn van je kind(eren); als zij gelukkig zijn, zou jij ook blij voor hen moeten zijn!
  • Versterk je relatie met je partner. Dit is het moment om je relatie te versterken door samen activiteiten te doen die je misschien hebt uitgesteld omdat je kinderen had.
  • Uit je gevoelens. Het is altijd gepast om te verwoorden wat je voelt, en soms kan het je helpen om ze te overwinnen door ze aan je dierbaren te vertellen.
  • Doe dingen waar je blij van wordt. Soms stellen we het doen van dingen die we willen doen uit vanwege de eisen van het leven. Nu is het moment om op te staan en ze te doen. Het zal je helpen af te leiden van die negatieve gevoelens en te beseffen dat het leven doorgaat.
  • Verbeter je relatie met je kind(eren). Misschien zal hun verhuizing helpen om de communicatie tussen jullie te smeren en je te helpen een gezonde, gelukkige relatie te ontwikkelen.

Het is belangrijk voor ons om te onthouden dat onze relatie met onze kinderen niet eindigt alleen omdat ze verhuizen. Het wordt gewoon anders en je moet er net als elke andere relatie aan blijven werken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.