Het gebruik van de syllabische methode in de klas

De syllabische methode wordt gebruikt om kinderen op zeer jonge leeftijd te leren lezen. Lees verder om hier meer over te leren!
Het gebruik van de syllabische methode in de klas
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Pedagogen Friedrich Gedike en Samuel Heinicke ontwikkelden de syllabische methode. Beiden richtten zich op het zoeken naar een techniek waarmee kinderen veel sneller en effectiever konden leren lezen. Daarom bedachten ze deze methode, die lettergrepen en hun combinaties gebruikt om dit proces gemakkelijker te maken.

Volgens sommige artikelen, zoals ‘Writing and reading: Social fact, not natural’, is de syllabische methode een afleiding van de fonetische methode. De reden hiervoor is dat het, voordat lettergrepen aan kinderen gepresenteerd worden, van vitaal belang is dat ze begrijpen hoe elk woord afzonderlijk klinkt. Alleen dan kunnen ze de bijbehorende combinaties maken.

De syllabische methode in de klas

Zoals het artikel ‘Initial writing and cognitive style’ aangeeft, kunnen kinderen met deze methode de spelling van elke letter van het alfabet herkennen en correct gebruiken, en combinaties maken volgens de regels van de taal die ze proberen te leren. Om het in de klas in praktijk te brengen, is het daarom belangrijk om de volgende stappen te volgen.

Klinkers en medeklinkers

Tijdens de toepassing van de syllabische methode zullen alle oefeningen die met de leerlingen gedaan zullen worden eerst op de klinkers gericht zijn. Het werken met de medeklinkers komt later. Laten we dit eens illustreren om het beter te begrijpen.

  • Klinkers leren: de klinkers worden geleerd met de nadruk op hoe ze worden gelezen en geschreven. Op deze manier zullen de studenten ze hardop lezen en het geluid identificeren met de bijbehorende spelling.
  • Medeklinkers leren: deze moet je niet op een geïsoleerde manier leren, maar samen met de klinkers die de studenten al kennen. Daarom leren leraren vaak eerst eenvoudige combinaties, zoals ma-me-mi-mo-mu. Het belangrijkste is dat elke student vertrouwd raakt met het geluid van de medeklinkers die aan de klinkers vastzitten.

Dit zijn de eerste oefeningen die leraren in de klas toe kunnen passen, aangezien ze de basis vormen van de syllabische methode. Het is ook prima om kleuren te gebruiken, vooral in combinaties van medeklinkers en klinkers, om het leren veel gemakkelijker te maken. Zodra je deze eerste stap af hebt, kun je doorgaan met de volgende.

de syllabische methode om te leren lezen

De syllabische methode: werken met lettergrepen

Stap één is klaar. De studenten zijn bekend met de klinkers en medeklinkers en met enkele van hun combinaties. Nu is het belangrijk om een stap verder te gaan.

Zoals je kunt zien is de syllabische methode progressief en neemt de moeilijkheid toe naarmate studenten kennis assimileren. Hier volgen enkele belangrijke oefeningen om op een meer geavanceerde manier met lettergrepen te werken:

  • Introduceer een medeklinker in de klinker-medeklinkercombinaties. We hebben het hier over oefeningen waarbij de leerlingen werken aan het uitspreken en spellen van combinaties zoals bra-bre-bri-bro-bru.
  • Werk met lettergrepen in omgekeerde volgorde. Op dit punt hebben de studenten al combinaties gezien waarbij de medeklinker (of twee medeklinkers) eerst ging en vervolgens de klinker. Nu zal de moeilijkheid echter afhangen van het wijzigen van deze volgorde. Je kunt dus bijvoorbeeld werken met al-el-il-ol-ul of ar-er-ir-or-ur.

Door op deze manier met de lettergrepen te werken, kunnen de kinderen leren hoe dezelfde medeklinker van uitspraak kan veranderen, afhankelijk van de klinker die ernaast staat. Bijvoorbeeld de uitspraak in het Engels van “ch” in “cherry” en in “school.”

Diftongen, triftongen en gemengde lettergrepen

Op dit punt, als de voorgaande lessen goed zijn begrepen, is het tijd om verder te gaan. Het is nu handig om andere combinaties te zien die kunnen voorkomen tussen klinkers en medeklinkers. We hebben het over diftongen of tweeklanken, triftongen en gemengde lettergrepen. Laten we eens kijken naar enkele oefeningen die je voor dit doel kunt doen:

  • Diftongen: deze zijn de eenvoudigste. De kinderen maken kennis met eenvoudige tweeklanken, zoals aw-oi-ou, naast een reeks andere mogelijke combinaties.
  • Triftongen: bij deze voeg je nog een klinker toe aan de vorige eenheden. Het is een halfklinker van de ene klinker naar de andere en naar een derde, bijvoorbeeld iau (van miauw).
  • Gemengde lettergrepen: in dit geval worden de aan het begin bestudeerde lettergrepen (medeklinker + klinker) gecombineerd met de omgekeerde lettergrepen (klinker + medeklinker). Dit alles vormt eenzelfde woord.

Een goede leraar kan hoop creëren, de verbeelding prikkelen en liefde voor leren inspireren.

-Brad Henry-

Moeder leert dochter lezen

Zinsvorming en expressief lezen

Als alle voorgaande stappen zijn voltooid, moeten leerlingen er klaar voor zijn om te beginnen met het bouwen van steeds bredere zinnen, totdat ze hele zinnen vormen. Het uiteindelijke doel van de syllabische methode is in ieder geval om de student een tekst gemakkelijk en zonder grote complicaties te laten lezen en begrijpen.

Deze methode heeft bewezen zeer goed te werken. Kinderen kunnen erdoor kennis maken met verschillende spellingen en geluiden. Als gevolg hiervan kunnen ze uiteindelijk niet alleen een tekst lezen, maar deze ook begrijpen. Verder moedigt het hen aan om zelf zinnen en zelfs korte teksten te leren schrijven.

Dit is misschien niet een van de bekendste methoden wereldwijd. Leraren kunnen het echter heel gemakkelijk in de klas integreren. Het belangrijkste is dat de moeilijkheidsgraad van de oefeningen beetje bij beetje toeneemt om de kinderen de kans te geven om in hun eigen tempo te leren. Het kan zeer positieve resultaten opleveren!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chartier, A. M., & Hébrard, J. (2001). Método silábico e método global: alguns esclarecimentos históricos. História da educação5(10), 141-154.
  • Freeman, Y. (1988). Métodos de lectura en español¿ Reflejan nuestro conocimiento actual del proceso de lectura?. Lectura y vida9(5).
  • Valente, F., & Alves Martins, M. (2004). Competências metalinguísticas e aprendizagem da leitura em duas turmas do 1. º ano de escolaridade com métodos de ensino diferentes. Análise Psicológica22(1), 193-212.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.