Het fenomeen van de mot naar de vlam

Het fenomeen van de mot naar de vlam is een metafoor voor emotionele afhankelijkheid. Het gaat over hoe je je soms aangetrokken voelt tot de dingen die je kunnen schaden. Aan de andere kant kan je ook bang worden van juist datgene wat je kan bevrijden.
Het fenomeen van de mot naar de vlam
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Soms heb je het gevoel dat je niet kunt ontsnappen aan situaties die je pijn doen. Dit kan gebeuren ongeacht hoezeer de stress die ze veroorzaken je dwingt om te vertrekken. In deze situatie is het relatief makkelijk om afhankelijk te worden. Zo vallen we in het fenomeen van de mot naar de vlam.

In de context van afhankelijkheid kan overgave een van je diepste en meest beperkende angsten worden. Het is door die angst dat je jezelf aan de zijlijn van je leven plaatst. In plaats van gezonde relaties te vinden, kun je giftige situaties gaan voeden. Dit is meestal wat er gebeurt bij het fenomeen van de mot naar de vlam.

Waar gaat dit nou echt over? Wat kun je doen om te voorkomen dat je in deze valkuil valt? Wat zijn de voordelen van het erkennen van dit alles? Laten we onze zoektocht naar antwoorden beginnen met één inspirerend citaat:

“Dingen laten vloeien betekent dingen loslaten, ook al is het moeilijk onder ogen te zien waar je het meest bang voor bent. Dat is hoe je je weg naar welzijn begint.”

Het fenomeen van de mot naar de vlam

Zoals psycholoog en schrijver David Sola suggereerde, verwijst dit fenomeen naar die ingewikkelde gedragingen die mensen terugleiden naar situaties die hen pijn doen. Het verwijst vaak specifiek naar vroegere relaties.

We hebben het dus over een fenomeen waarbij iemand steeds weer teruggaat naar een relatie uit het verleden. Dit zorgt ervoor dat ze elke keer meer lijden, omdat oude problemen de neiging hebben om zich te herhalen.

Een vrouw kijkt naar haar mobiele telefoon in bed

Concreet gezien kun je denken aan mensen die er alles aan doen om terug te keren naar hun ex. Ze sturen hen berichten, bellen hen op en kopen cadeautjes. Kortom, ze doen alles wat ze nodig achten om te voorkomen dat hun partner hen uiteindelijk in de steek laat.

Waarom noem je dit het fenomeen van de mot naar de vlam? Dat doen we omdat motten sterk aangetrokken worden door het licht dat vlammen produceren. Hoe dichter ze bij de vlam komen, hoe dichter bij de pijn te komen. Toch weerhoudt die pijn ze niet van om steeds terug te komen.

Een mogelijk gevolg van dit fenomeen is een vermindering van het gevoel van eigenwaarde. Eigenwaarde is een van de eerste dingen die de vlam begint weg te vreten. Niet alleen dat, het verandert ook in een verlies van emotionele controle en gevoel van realiteitszin.

Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van het mot naar de vlam fenomeen

We gaan je wat strategieën laten zien om dit fenomeen te doorbreken. Laten we eens kijken:

  • Vergroot je zelfkennis. Jezelf kennen zal je helpen om onverstandig gedrag te herkennen. Het zal je ook helpen begrijpen waarom dit gedrag aantrekkelijk kan lijken, ook al kan het je pijn doen. Tot slot, het is de basis om het te elimineren uit je gedragspatronen.
  • Verbeter je gevoel van eigenwaarde. Als je je eigen waarde herkent, is het makkelijker om niet verder te gaan dan de grenzen die je waardigheid beschermen.
  • Stop met het idealiseren van mensen. Soms zie je het onderwerp van je genegenheid als een perfect wezen. Zelfs als het niet zo ver gaat als perfectie, zou je kunnen denken dat ze beter zijn dan ze werkelijk zijn. Dit motiveert je om te proberen de relatie te behouden, zelfs als de kosten daarvan hoog zijn.
  • Erken dat er niets mis is met alleen zijn. Dit alles hangt af van je je eigen idee van alleen zijn. Profiteer van je eigen tijd om na te denken over jezelf en activiteiten die je het leukst vindt.
  • Stop met jezelf voor de gek te houden. Dat wil zeggen, wees je bewust van wat er werkelijk gebeurt in je leven en wees oprecht naar jezelf.
  • Probeer de dingen beter te begrijpen. Probeer een duidelijker perspectief van de situatie te hebben. Stel jezelf ook in de schoenen van de andere persoon.

Onthoud dat iedereen het recht heeft om samen te zijn met wie hij of zij wil. Om jezelf te respecteren, moet je de rechten van andere mensen respecteren. Dat geldt ook wanneer je ex niet meer bij je wil zijn.

Een vrouw omhelst zichzelf

De voordelen van je bewust te zijn van het fenomeen

Als je wordt beïnvloed door het fenomeen van de mot naar de vlam, zal het loslaten ervan je het volgende opleveren:

  • Je leven zal gemakkelijker verlopen.
  • Je zult in staat zijn om jezelf emotioneel te reconstrueren.
  • Het zal je helpen te herkennen wat je grenzen zijn, net als die van andere mensen.
  • Het kan je helpen jezelf te bevrijden door middel van vergeving.
  • Je zult in staat zijn om te werken aan je inlevingsvermogen.
  • Je kan beginnen om meer zin te vinden in je leven.

In zijn boek From Emotional Chaos to Internal Liberation laat David Sola je zien hoe belangrijk het is om aan jezelf te werken om dit fenomeen te herkennen. Als je je er eenmaal bewust van wordt, kun je jezelf naar een nieuw pad leiden om gezondere relaties op te bouwen, die je kunnen helpen om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Het fenomeen van de mot naar de vlam kan je soms in de val lokken. Het ligt echter in je eigen handen om eraan te ontsnappen. Vergeet niet dat een goed gevoel van eigenwaarde, toewijding, het stellen van grenzen en zelfkennis kwaliteiten zijn die je kunnen helpen beschermen tegen dit denkpatroon.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Solá, D. (2016). Del caos emocional a la paz interior: cómo lograr una sanación integral. Tyndale House Publishers.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.