Het belang van psychologische therapie in tijden van emotionele crisis

Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar van moed en zelfzorg. Als we ons in moeilijke tijden tot een professional wenden, kunnen we in een veilige en niet-oordelende omgeving begrijpen wat we voelen.
Het belang van psychologische therapie in tijden van emotionele crisis

Laatste update: 16 april, 2025

Er zijn fases in het leven waarin alles uit de hand lijkt te lopen. Een onverwacht verlies, een liefdesbreuk, werksituaties of gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat we ons verdrietig voelen of overweldigd worden door onze eigen gedachten. Wanneer je door een emotionele crisis gaat, is het makkelijk om je eenzaam, verward of zonder de kracht om door te gaan te voelen.

In die momenten van nood waarin emoties uit de hand lopen, kan de juiste ondersteuning een groot verschil maken. Individuele psychologische therapie stelt patiënten in staat om beter te begrijpen wat ze voelen. Daarnaast kan het helpen hun algemene welzijn te herstellen en van binnenuit te genezen.



Wat is een emotionele crisis en hoe uit deze zich?

Een emotionele crisis, ook wel zenuwinzinking of geestelijke crisis genoemd, is een intense reactie op een probleem die iemands incasseringsvermogen te boven gaat. Het gaat meestal gepaard met verlies van controle over emoties, verwarde gedachten en een gevoel van wanhoop. Enkele van de meestvoorkomende symptomen zijn:

  • Overmatige angst. Emotionele crises wekken een gevoel van nervositeit of angst op dat niet onder controle kan worden gehouden, wat kan leiden tot paniekaanvallen.
  • Diepe depressie. Gevoelens van intens verdriet, hopeloosheid en gebrek aan interesse in dingen die we normaal leuk vinden.
  • Moeite met beslissingen nemen. Mentale verwarring kan het moeilijk maken om beslissingen te nemen, waardoor de situatie vaak verergert.
  • Schuld- of schaamtegevoelens. Mensen in een emotionele crisis hebben vaak het gevoel dat ze niet tegen hun taak opgewassen zijn of dat ze op de een of andere manier gefaald hebben.
  • Slaap- of eetlustproblemen. Deze episodes kunnen het slaappatroon verstoren en slapeloosheid of overslapen veroorzaken, evenals gebrek aan eetlust.
Hoewel deze reacties normaal zijn, kunnen ze, als ze lang aanhouden of overweldigend worden, de levenskwaliteit en iemands vermogen om in het dagelijks leven te functioneren aantasten.

Waarom is psychologische therapie belangrijk tijdens een emotionele crisis?

Als iemand een emotionele crisis doormaakt, kan hij of zij zich erg eenzaam en verloren voelen. Het is echter essentieel om te onthouden dat hulp zoeken een moedige en noodzakelijke stap is om verder te komen.

Counseling stelt ons in staat om onszelf te uiten zonder oordeel en om onze gedachten en emoties op een diepere manier te onderzoeken. Dit zijn de belangrijkste voordelen.

1. Biedt een veilige ruimte

Een van de meest waardevolle aspecten van counseling is dat het mensen een veilige en persoonlijke omgeving biedt om zich te uiten zonder bang te hoeven zijn voor een oordeel. Tijdens een emotionele crisis kan het een opluchting zijn om je diepste ervaringen en emoties te delen. Gevoelens die je niet onder controle hebt, vasthouden brengt alleen maar pijn en verdriet met zich mee.

2. Helpt bij het verwerken van emoties

Als je met een complex probleem leeft, is het normaal om je verward of overweldigd te voelen door wat je voelt. Therapie biedt een ruimte om die emoties te onderzoeken en te begrijpen waar ze vandaan komen. Tevens is het behulpzaam om te ontdekken hoe ze onze beslissingen en gedragingen beïnvloeden.

Door emoties te benoemen en ermee te werken, wordt niet alleen het ongemak verlicht, maar wordt ook een dieper en bewuster genezingsproces in gang gezet.

3. Biedt hulpmiddelen voor stressmanagement

Therapeuten hebben verschillende hulpmiddelen en technieken die mensen kunnen helpen om te gaan met stress, angst en verdriet. Deze omvatten cognitieve gedragstherapie, progressieve spierontspanning en technieken voor mindfulness.

Volgens onderzoek in Trends in Psychiatry and Psychotherapy  (Engelse link)  kan online psychologische therapie een effectief hulpmiddel zijn bij zelfmoordpreventie en het overwinnen van traumatische situaties, waarbij cognitieve gedragstherapie de overheersende en meest succesvolle behandelaanpak is.

4. Bevordert veerkracht

Door therapie leren mensen veerkrachtiger te worden en ontwikkelen ze het vermogen om tegenslagen te overwinnen. Dit wordt bereikt door het vergroten van zelfinzicht, zelfzorg en vaardigheden om in de toekomst met moeilijke situaties om te gaan.

Een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Anti aging East-Europe (Engelse link) suggereerde dat psychologische interventies in tijden van crisis patiënten enorm kunnen helpen zich gemotiveerder te voelen en zich meer in te zetten voor hun behandelingen. Vooral wanneer ze lijden aan chronische pijn, depressie of vermoeidheid.

5. Helpt negatieve gedachten te herstructureren

Als we in een crisis verkeren, zijn onze gedachten vaak pessimistisch en zelfkritisch. Counseling helpt om deze gedachtepatronen te identificeren en ze te herstructureren om een positievere en realistischere denkwijze aan te moedigen.

6. Stelt doelen voor herstel

Midden in een emotionele crisis komt het vaak voor dat je je verloren of doelloos voelt. Therapie helpt om orde te scheppen in die emotionele chaos door de persoon te begeleiden bij het stellen van duidelijke en realistische doelen.

Het nemen van kleine, concrete stappen kan helpen om vooruitgang te boeken. Dat geldt ook voor de motivatie en het gevoel van doelgerichtheid te herstellen die vaak verloren gaan in moeilijke tijden.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Hoe lang duurt het voordat psychologische therapie gaat werken?


Hoe weet je of je counseling nodig hebt?

We maken allemaal moeilijke periodes door op verschillende momenten in ons leven. Als je echter het gevoel hebt dat gevoelens van angst of verdriet na verloop van tijd blijven toenemen en je belemmeren in je dagelijkse activiteiten, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Dit zijn tekenen dat je baat kunt hebben bij therapie:

  • Je emoties beïnvloeden je interpersoonlijke relaties.
  • Je voelt je voortdurend overweldigd en kunt geen troost vinden.
  • Je ervaart aanzienlijke veranderingen in eetlust, slaap of energie.
  • Je hebt het gevoel dat je door je emoties niet kunt functioneren in je dagelijks leven.
  • Je neemt impulsieve of gevaarlijke beslissingen als een manier om met verdriet om te gaan.


Zoek in tijden van emotionele crisis professionele hulp

Als je het gevoel hebt dat je wereld instort en je met iemand moet praten over hoe je je voelt, is het zoeken van hulp een wijs en moedig besluit. Je hoeft deze moeilijkheden niet alleen door te maken. De steun van een getrainde professional kan je helpen om op een gezondere manier door deze moeilijke tijd heen te komen.

Als je in Spanje bent en een emotionele crisis of zelfmoordgedachten hebt, bel dan 113. Deze gratis telefoonlijn wordt gepromoot door het Ministerie van Volksgezondheid en is 24 uur per dag bereikbaar, elke dag van het jaar. In het geval van een dreigend levensbedreigend noodgeval, aarzel dan niet om het alarmnummer 112 te bellen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.