Hoe lang duurt het voordat psychologische therapie gaat werken?

Vaak bemoeilijken de angsten van een patiënt in verband met het bijwonen van psychotherapie het starten van de behandeling. Bovendien stellen ze vaak de vraag hoe lang de behandeling duurt voordat er enige vooruitgang zichtbaar is. Lees er hier meer over.
Hoe lang duurt het voordat psychologische therapie gaat werken?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 23 juli, 2023

Als mensen met psychologische therapie beginnen, vragen ze vaak hoe lang het duurt voordat het begint te werken. In de regel zal de patiënt tijdens de eerste drie sessies veranderingen opmerken. In dit stadium ervaren ze meestal enige opluchting omdat ze zich begrepen voelen en een alliantie aangaan met de therapeut die hen begeleidt op hun reis.

Maar significante vooruitgang hangt af van de omstandigheden van elke patiënt. Ze zijn ook afhankelijk van de psycholoog en het soort methodologische strategie dat ze toepassen. Er zijn ook psychische aandoeningen die een langere behandelingstijd vereisen. Bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen of zware depressies.

Cognitieve gedragstherapieën die zich richten op specifieke problemen zijn meestal de kortste behandelingen.

Factoren die bepalen hoe lang het duurt voordat psychologische therapie werkt

De eerste stap zetten en in therapie gaan is vaak een oefening in moed. Het kan zijn dat iemand veel angsten moet overwinnen alleen al om de wachtkamer te bereiken. Het is een proces dat niet voor iedereen gemakkelijk is, omdat het een pijnlijke onderneming kan zijn en/of ook economische kosten met zich meebrengt.

Hierdoor willen sommige patiënten zo snel mogelijk resultaten boeken. In zulke gevallen is het nuttig om te weten dat er veel variabelen zijn die de langverwachte therapeutische vooruitgang beïnvloeden.

Een overzicht uitgevoerd door de Universiteit van Zürich (Zwitserland – Engelse link) beweert dat het verbeteren van de nauwkeurigheid van het schatten van het aantal sessies dat een patiënt nodig zou kunnen hebben, een vooruitgang zou betekenen binnen de geestelijke gezondheidszorg. In het Verenigd Koninkrijk varieert het minimum bijvoorbeeld van acht tot 20 sessies.

Maar nogmaals, elke patiënt is anders. Daarom is het niet altijd gemakkelijk om uit te vinden wanneer ze klaar zijn om de therapie af te ronden.

Vrouw in online psychologische therapie
Veel mensen verwachten bij het starten van een psychologische therapie snelle vooruitgang, maar dat is niet altijd mogelijk.

1. Wat zegt de American Psychological Association?

In 2017 publiceerde de American Psychological Association (APA – Engelse link) gegevens over het aantal sessies dat een patiënt nodig heeft om verandering waar te nemen. Ze gaven de volgende informatie:

  • Als er 15 tot 20 sessies worden ondernomen, zal 50 procent van de patiënten zelfstandig verder kunnen.
  • Vanwege hun gevoeligheid voor terugval vereisen sommige stoornissen een langere therapeutische interventie.
  • Mensen met persoonlijkheidsstoornissen hebben in verschillende fasen van hun leven therapeutische zorg nodig.
  • Er zijn psychologische therapieën die door hun aanpak minder sessies nodig hebben en in bepaalde gevallen net zo effectief kunnen zijn. Bijvoorbeeld korte strategische therapie.

2. Het hangt af van de persoonlijke realiteit van elke patiënt

Om te weten hoe lang psychologische therapie duurt om te werken, moeten we kijken naar wat er nodig is voor een patiënt om gespecialiseerde hulp te vragen. In de regel is er een wisselwerking tussen het soort probleem en andere variabelen die de interventie verkorten of verlengen.

De dichtheid en kwaliteit van de steunkring of de perceptie van de stoornis zijn factoren die in dit opzicht veel gewicht in de schaal leggen. De volgende variabelen moeten ook in overweging worden genomen:

  • Angststoornissen en fobieën hebben baat bij kortere therapieën en vooruitgang wordt sneller opgemerkt.
  • Klinische stoornissen zoals borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) of zware depressie kunnen meer sessies nodig hebben.
  • Het aantal sessies dat een patiënt nodig heeft hangt ook af van zijn of haar openheid, persoonlijkheid en inzet voor het therapeutische proces.
  • Soms kan de patiënt veel weerstand tegen de therapie vertonen. Dit betekent dat het langer duurt voordat ze verbetering laten zien.

In de regel stelt de psycholoog tijdens de eerste sessie met de patiënt de doelen vast die moeten worden bereikt en de sessies die daarvoor min of meer nodig zijn. De vooruitgang wordt geleidelijk zichtbaar.

3. Sommige therapieën geven sneller resultaat

Psychologische therapie stelt de patiënt in staat om nieuwe instrumenten, vaardigheden en technieken te ontwikkelen om met problemen om te gaan. De strategie verandert afhankelijk van het type therapie. Er zijn verschillende scholen en therapeutische modellen en elke vordert in zijn eigen tempo.

Cognitief-gedragstherapeutische benaderingen bieden relatief snelle resultaten. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology benadrukt dat dit het meest onderzochte model is en een van de ondersteunde modellen voor meervoudige psychologische behoeften.

Aan de andere kant zijn er ook korte strategische therapieën, zoals die ontwikkeld door Giorgio Nardone. Deze duurt meestal tussen de vijf en twaalf sessies en laat al goede resultaten zien bij de behandeling van depressieve en angststoornissen. Het is de moeite waard om op te merken dat psychodynamica relevant is als je bedenkt welke therapieën het meest uitgebreid zijn.

4. De psycholoog is een essentieel element

De psycholoog speelt een sleutelrol in de vooruitgang van de patiënt. In sommige gevallen wordt er geen empathische en comfortabele band met de professional bereikt. Dit wordt opgemerkt tijdens de eerste drie tot vijf sessies. Er zijn verschillende factoren die een afstand tussen specialist en patiënt kunnen veroorzaken.

Als dit gebeurt, moet de patiënt op zoek gaan naar een andere optie. Er zijn veel zeer goed voorbereide psychologen met wie ze op tijd welzijn kunnen bereiken.

5. Het hangt af van de visie van de patiënt op psychologische therapie

De perceptie van de patiënt op het psychotherapieproces zal beïnvloeden of hij of zij vroeg of laat voordelen merkt. Helaas bestaan er nog steeds valse mythes over deze dimensie. Dit kan het bereiken van therapeutische doelen bemoeilijken. Er moet rekening mee worden gehouden dat:

  • Therapie geen passief proces is waarbij de patiënt alleen maar naar de professional hoeft te luisteren.
  • De functie van de psycholoog is niet om de problemen van de patiënt op te lossen of zijn werk voor hem te doen.
  • Het proces is niet altijd lineair. Er zijn noodzakelijke tegenslagen die laten zien waar de meest complexe conflicten zitten die aangepakt moeten worden.
  • Psychotherapie is een leeroefening waarmee je nieuwe instrumenten integreert om het heden en eventuele toekomstige ups en downs het hoofd te bieden.

Psychologische therapie is niet bedoeld om patiënten te ‘repareren’, maar om ze in staat te stellen hun eigen problemen aan te pakken met de geleerde hulpmiddelen. Als je dit weet, zullen ze de vooruitgang in het therapeutische proces veel eerder opmerken.

Brein met een mens erin
Gemiddeld worden vorderingen in psychologische therapie vanaf de derde sessie opgemerkt.

Betrokkenheid beïnvloedt hoe lang het duurt voordat psychologische therapie begint te werken

Vaak merken patiënten kleine vorderingen na de eerste drie sessies. Dit aantal is vaak voldoende voor de patiënt om enige vooruitgang vast te stellen. Ze zijn ook in staat om bepaalde strategieën te internaliseren die hun copingvaardigheden verbeteren, waardoor ze kunnen beginnen met het helen van hun wonden.

Vanaf dit punt begint de reis. En beginnen de patiënt en de psycholoog, met hun inzet en inspanning, de diepste behoeften van de patiënt aan te pakken.

Er zullen moeilijke momenten blijven komen, maar de patiënt mag niet opgeven. Sterker nog, om goed te genezen is er altijd een beetje meer lijden nodig voordat de wonden voor altijd geheeld kunnen zijn. Niemand zou ooit de therapie moeten opgeven. Het is de best mogelijke bondgenoot voor ons welzijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.