De angst om bang te zijn: de sleutel tot angststoornissen

Angststoornissen leiden ertoe dat je vermijdt waar je bang voor bent. Maar alleen door de angst om bang te zijn te verliezen, kun je vooruit komen. Ontdek waarom dit mechanisme zo belangrijk is.
De angst om bang te zijn: de sleutel tot angststoornissen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel leggen we het belang van angst om bang te zijn uit. Angst is een van de meestvoorkomende gezondheidsproblemen in de huidige samenleving. Degenen die er last van hebben, weten dat het gemakkelijk chronisch kan worden en hun leven volledig kan overnemen.

Bovendien, eenmaal ontwikkeld, hebben dit soort aandoeningen de neiging om in de loop van de tijd te bestendigen. Waarom gebeurt dit echter? Wat is het mechanisme waardoor de symptomen zo moeilijk te elimineren zijn?

Als je last hebt van een angststoornis, heb je waarschijnlijk gemerkt hoe specifieke symptomen uiteindelijk een deel van je identiteit worden. Sterker nog, zonder dat je het doorhebt, heeft angst je geest en je acties overgenomen. Dit beperkt je op meerdere manieren in je dagelijkse leven.

Misschien heb je al tientallen jaren last van angst of misschien is het recenter. Hoe het ook zij, je moet begrijpen hoe het werkt, zodat je ermee kunt leren omgaan.

Vrouw met angstblokkade

Angst, de basis van angst

Angst is een basisemotie die bij alle mensen aanwezig is en die noodzakelijk is om te overleven. Zijn functie is om ons te waarschuwen voor een dreigend gevaar en ons te mobiliseren om te vluchten, onszelf te verdedigen of in veiligheid te komen.

Zonder angst zou onze fysieke of psychologische integriteit in gevaar komen. Om deze reden moeten we het niet als een vijand zien.

Het probleem doet zich voor wanneer angst wordt geactiveerd in afwezigheid van risico’s of in het licht van stimuli of situaties die volledig onschadelijk zijn. In deze omstandigheden brengt het je niet alleen niets positiefs, maar het beperkt je ook, verlamt je en verhindert je om normaal te functioneren op een dagelijkse basis.

Daarom zouden we kunnen zeggen dat irrationele angst de basis vormt van angst. Het is het soort angst dat ontstaat als gevolg van ontoereikende percepties en interpretaties van wat er gebeurt, zowel extern als intern.

De angst om bang te zijn

Hoe noodzakelijk angst ook is om te overleven, we kunnen niet ontkennen dat het een onaangename emotie is. Het genereert bezorgdheid, een gevoel van controleverlies en een grote fysiologische activering. Je ervaart deze toestand als negatief en soms zelfs traumatisch. Daarom, als je last hebt van angst, begin je een angst om bang te zijn te ontwikkelen.

In feite heb je niet langer alleen last van het onder ogen moeten zien van de situatie die je bang maakt, maar ook van het moeten ervaren van die onaangename gewaarwordingen. Dus anticiperende angst begint.

Dit betekent dat je je herinnert hoe verontrustend de angst was die je voelde en je begint je zorgen te maken over hoe ongemakkelijk het zal zijn om het opnieuw te ervaren. De angst om bang te zijn wordt dan een centraal onderdeel van het probleem.

Dit is een fenomeen dat veel voorkomt bij paniekstoornissen en pleinvrees. Inderdaad, na een eerste episode van extreme angst (paniekaanval), begint de persoon te vrezen dat het opnieuw zou kunnen gebeuren.

Als dit gebeurt, begin je constant je fysieke gewaarwordingen te volgen. Bovendien heb je, paradoxaal genoeg, de neiging om je drempel steeds verder te verlagen. Uiteindelijk interpreteer je elke kleine sensatie als het begin van een nieuwe episode om bang voor te zijn. Daarom is het de angst om bang te zijn zelf die je symptomen veroorzaakt.

Iets soortgelijks gebeurt met gegeneraliseerde angststoornis, sociale fobie of een andere angststoornis. Aan de centrale angst wordt de angst toegevoegd om die angst en het ongemak dat typisch is voor angst opnieuw te ervaren.

Waarom is dit concept de sleutel tot angststoornissen?

Angst om bang te zijn is een sleutelbegrip bij angststoornissen. Dit is niet alleen omdat het het ongemak verergert of een nieuw element van angst toevoegt. In feite is het vooral omdat het ervoor zorgt dat de aandoening in de loop van de tijd aanhoudt en veralgemeend wordt.

In alle gevallen is de angst ongegrond, irrationeel of op zijn minst overdreven. Dit is iets dat je onder controle zou kunnen houden als je de gevreesde situaties onder ogen zou zien en zag hoe ongevaarlijk ze werkelijk waren.

De angst om opnieuw angst te voelen, zorgt er echter voor dat je jezelf absoluut niet blootstelt aan de situaties die de angst veroorzaken. Of, als je dat doet, is het voor extreem korte tijd en in het algemeen met veiligheidsgedrag. Bijvoorbeeld altijd naast een uitgang zitten, een metgezel bij je hebben, of een amulet dragen.

Dit soort vermijdende houding slaagt er alleen maar in om angst te versterken en te bestendigen. Dat komt omdat het je de mogelijkheid ontneemt om te verifiëren dat er in werkelijkheid niets ergs zal gebeuren.

Bezorgde vrouw in angst voor angst

Breek door de angst om bang te zijn heen

Gezien al het bovenstaande is het duidelijk dat het aanpakken van de angst om bang te zijn essentieel is om elke angststoornis te behandelen. Hiervoor is exposuretherapie het meest gebruikt en effectief.

Het bestaat uit blootstelling aan de prikkels of situaties die angst veroorzaken, op een georganiseerde manier en voor voldoende tijd om de angst te verminderen.

Op deze manier verifieer je dat fysieke sensaties geen teken zijn van een dreigende paniekaanval. Als alternatief raak je gewend aan het ongemak dat wordt veroorzaakt door sociale interactie, waarbij je bevestigt dat je het aankunt zonder dat er iets vreselijks gebeurt.

Je kunt dit soort therapie in het begin misschien afwijzen. Onderzoek (Engelse link) heeft echter aangetoond dat het durven doorstaan van angst, en het voelen zonder weg te lopen, de beste manier is om het te verlichten.

Kortom, het ontwikkelen van angst voor angst is een veelvoorkomend fenomeen en van cruciaal belang bij angststoornissen. Als je merkt dat dit jou overkomt of begint te gebeuren, aarzel dan niet om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken.

Het is mogelijk om het te benaderen en eraan te werken en goede resultaten te behalen. Dit zal je bevrijden van de beperkingen die de stoornis je oplegt. Wellicht ook interessant voor jou

De neurobiologie van angst
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De neurobiologie van angst

Welke verschillende delen van je hersenen zijn betrokken bij het produceren van angst? Lees in dit artikel over de neurobiologie van angst.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sandín, B. (2005). Evitación interoceptiva: Nuevo constructo en el campo de los trastornos de ansiedad. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica10(2), 103-114.
  • Botella, C. B. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para el trastorno de pánico. Psicothema, 465-478.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.