Het belang van nieuwe ervaringen

De overweldigende intensiteit van de eerste liefde. Het boek dat je altijd is bijgebleven. De film of het nummer waar je geobsedeerd door was. De emoties van nieuwe ervaringen zijn onvergetelijk. Bovendien is het nooit te laat om ze weer te voelen.
Het belang van nieuwe ervaringen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 mei, 2023

Je bent een debutant op de reis van het leven. Nog meer in je jeugd, wanneer je met een mengeling van angst en verlangen vele onbekende ervaringen aangaat. In de regel is de liefde een van de meest onvergetelijke van deze ervaringen. Mettertijd verbeter je je vaardigheden op dit gebied, dankzij zowel je teleurstellingen als je grote ontdekkingen.

Nieuwe ervaringen vergeet je zelden. Bovendien wordt het neurologische mechanisme dat jouw benadering van onontdekte levensscenario’s orkestreert, bemiddeld door complexe neurotransmitters. Dit verklaart waarom je vaak, als je over de drempel van het veilige naar het onbekende stapt, een merkwaardige mengeling van angst, onzekerheid en aantrekkingskracht ervaart.

Je mist vaak dat tintelende gevoel dat je ervaart als je iets nieuws voor het eerst omarmt. Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn om te vergeten dat je een bepaald boek hebt gelezen of een bepaalde film of serie hebt gezien, zodat je diezelfde sensaties opnieuw kunt beleven In feite is nostalgie er altijd.

Het is het gevoel dat je voor het eerst iets benadert dat je leven voor altijd zal tekenen, op de een of andere manier.

De kunst van de eerste keren maakt je tot een ontdekkingsreiziger op zoek naar emoties, ervaringen en leren.

couple experiencing the emotion of the first times
Hoewel je eerste liefdes misschien niet goed zijn afgelopen, zijn het ervaringen waar je geen spijt van hebt.

De spanning van de eerste keren: het gemotiveerde brein

Hoe lang geleden heb je iets voor het eerst gedaan? Wanneer heb je voor het laatst een nieuwe taal geleerd? Nieuwe vrienden gemaakt? Of zelfs naar een onbekende plaats gereisd? Nieuwe ervaringen zijn de meest bevredigende soorten. Dat komt omdat ze een reeks ervaringen schetsen die we als mensen nooit mogen opgeven, hoe oud we ook zijn.

Zelfs als je in de herfst van je leven bent; opnieuw liefhebben, reizen en blijven leren zijn altijd de moeite waard. Bovendien zijn de emoties die je voelt bij deze eerste ervaringen als vitaminen voor je hersenen. Ze zijn als slagaders waardoor je motivatie en zelfs je psychisch welzijn stromen.

Hoewel veel van je eerste ervaringen je misschien een beetje getraumatiseerd hebben achtergelaten (zoals liefdes die verkeerd liepen of verkeerde beslissingen die je nam), zul je, als je de grens niet oversteekt, altijd blijven hangen in de wachtkamer van niet-ervaring. Soms moet je dus die barrière overwinnen en jezelf uitdagen.

Hoewel nieuwe ervaringen vaak gedomineerd worden door een zweem van angst of onzekerheid, vergemakkelijkt dopamine de impuls en de opmars naar een nieuwe situatie.

Nieuwigheid, dopamine en beloningssystemen

Het Rotman Research Institute in Canada heeft een onderzoek gedaan (Engelse link) naar hoe de hersenen nieuwe stimuli en ervaringen verwerken. Deze situaties ‘verlichten’ als het ware de hersenen. Het wordt geactiveerd vanuit het limbisch systeem, de hippocampus, corticale gebieden, de voorste en inferieure cingulate cortex, putamen, en mediale prefrontale cortex, enz.

De emotie van eerste ervaringen wordt echter gedomineerd door een specifieke neurotransmitter: dopamine. In feite wordt elke nieuwe sensatie georkestreerd door deze neurochemische stof die meerdere ervaringen moduleert. Je stemming verbetert en je voelt je gemotiveerder en meer gericht op nieuwe doelen.

Bovendien verminderen je gevoelens van stress en wordt je geest creatiever. Dit is een onbetwistbaar feit. Het betreden van een nieuw scenario is inderdaad alsof je onweerstaanbaar gekieteld wordt. Alles wordt mogelijk en hoewel je misschien onrustig bent, wegen je positieve emoties zwaarder dan de negatieve.

Nieuwe ervaringen mogen nooit ophouden

Af en toe kun je je echt nostalgisch voelen. Het is een lastig soort emotie die je kan doen geloven dat bepaalde situaties niet meer terug zullen komen. Het bedriegt je door je te vertellen dat de schoonheid van sommige ervaringen van gisteren nooit meer terug zal komen.

Daarom zou je kunnen denken dat sommige liefdes onherhaalbaar zijn en dat sommige boeken en plaatsen eenvoudigweg niet te vergelijken zijn met andere. Dat kan best waar zijn.

Maar aannemen dat je geen nieuwe ervaringen meer zult hebben is gevaarlijk. Het is als iemand die zichzelf opsluit in zijn huis, alle ramen sluit en ervoor kiest zijn leven niet meer te leven. Maar of ze het nu geloven of niet, er zijn duizenden mensen, situaties en scenario’s met de kracht om hen het plezier van nieuwigheid weer te laten voelen.

Denk aan het verhaal van Duizend-en-een-nacht. Scheherazade vertelde de sultan elke avond een verhaal. Ze probeerde zijn belangstelling te behouden om niet geofferd te worden. Uiteindelijk deden de gevoelens van plezier en nieuwsgierigheid van de Sultan, en het verlangen om elke dag een nieuw verhaal te horen, hem zijn wrede ideeën laten varen. Hij werd verliefd op de jonge vrouw.

Als mensen zijn we ‘geprogrammeerd’ om te zoeken naar en te genieten van het nieuwe. Nieuwsgierigheid zit in onze genen. We zijn ook emotionele wezens die ernaar verlangen te voelen, om volledig te kunnen leven.

Routine en het gewone kunnen vijanden zijn van welzijn en persoonlijke groei. We moeten ons openstellen voor nieuwe ervaringen, om kwaliteit van leven te krijgen.

Blije vrouw
Openheid voor ervaringen en nieuwigheid is verbonden met intelligentie.

Intelligentie en openheid voor ervaringen

Interessant is dat intelligentie een competentie is die ons in staat stelt de meest uiteenlopende problemen op te lossen ten gunste van onze aanpassing. Ook weten we dat de slimste mensen degenen zijn die openstaan voor nieuwe ervaringen. Deze trend stelt hen in staat nieuwe kennis op te doen, wat bijdraagt aan hun vooruitgang en ontwikkeling.

Daarom moet je jezelf niet de kans ontzeggen om de emotie van nieuwe ervaringen te voelen. Zoals we al eerder zeiden, ben je nog steeds een beginner op de reis van het bestaan. Je hebt altijd nieuwe dingen te leren, uit te proberen en te ontdekken. Dat gezegd hebbende, kan het nieuwe beangstigend zijn. De eerste stap zetten geeft je echter nieuwe kennis en de meest uiteenlopende genoegens.

Tot slot

Heb je vandaag iets gedaan wat je nog nooit eerder hebt gedaan? We bedoelen niet per se het nemen van een vliegtuig en op avontuur gaan. In feite kan het een van de meest eenvoudige en stimulerende nieuwe ervaringen zijn.

Een boek lezen, naar nieuwe liedjes luisteren, je inschrijven voor een andere sport of interessante mensen ontmoeten zijn bijvoorbeeld allemaal goede manieren om jezelf een shot dopamine te geven.

De kindertijd en de jeugd zijn geen exclusieve gebieden voor nieuwe ervaringen. De emotie die je bij deze ervaringen voelt is tijdloos. Het is eeuwig en voor iedereen toegankelijk. Je moet het alleen bevorderen en er naar op zoek gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bastiaansen M., Lub X. D., Mitas O., Jung T. H., Ascenção M. P., Han D. I., et al. (2019). Emotions as core building blocks of an experienceInt. J. Contemp. Hosp. Manag. 31, 651–668. 10.1108/IJCHM-11-2017-0761
  • Berlyne D. E. (1960). Novelty, uncertainty, conflict, complexity, in McGraw-Hill Series in Psychology. Conflict, Arousal, and Curiosity, ed. Berlyne D. E. (New York, NY: McGraw-Hill), 18–44. 10.1037/11164-002
  • Hwang, Jinsoo & Hyun, Sunghyup. (2013). The impact of nostalgia triggers on emotional responses and revisit intentions in luxury restaurants: The moderating role of hiatus. International Journal of Hospitality Management. 33. 250–262. 10.1016/j.ijhm.2012.09.001.
  • Skavronskaya L, Moyle B, Scott N. (2020). The Experience of Novelty and the Novelty of Experience. Front Psychol, 11. doi: 10.3389/fpsyg.2020.00322. PMID: 32174872; PMCID: PMC7057242.
  • Tulving, E., Markowitsch, H. J., Kapur, S., Habib, R., & Houle, S. (1994). Novelty encoding networks in the human brain: positron emission tomography data. Neuroreport5(18), 2525–2528. https://doi.org/10.1097/00001756-199412000-00030

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.