Het belang van digitale geletterdheid in de wereld van vandaag

Digitale geletterdheid omvat verschillende vaardigheden. Bijvoorbeeld het lokaliseren, analyseren, ordenen, begrijpen en evalueren van informatie; allemaal uitgevoerd via digitale technologie. Ontdek waarom het zo belangrijk is in de wereld van vandaag.
Het belang van digitale geletterdheid in de wereld van vandaag

Laatste update: 22 september, 2021

Het is een realiteit. Kinderen leren niet langer alleen door traditioneel lezen en schrijven, maar ook door nieuwe technologieën. Dit houdt in dat leren in alle opzichten in beweging is in dit steeds digitaler wordende tijdperk. Met dit alles komt het fenomeen digitale geletterdheid.

Maar wat is digitale geletterdheid precies? Is het een proces, een capaciteit, een ontwikkeling…? Bovendien, waarom is het belangrijk om digitale geletterdheid op scholen te onderwijzen, en wat zijn de voordelen ervan? Je kunt het hier te weten komen.

Digitale geletterdheid

Onderwijsgeletterdheid betekent het aanleren van het vermogen om te lezen en te schrijven. Vanuit deze oorsprong, in de huidige wereld van nieuwe technologie en communicatie, ontstaat het concept van digitale geletterdheid. Dit is een proces dat ons in staat stelt om de nodige vaardigheden te verwerven om competent te zijn in nieuwe technologieën.

Digitale geletterdheid betreft dus het vermogen om verschillende taken uit te voeren in een digitale omgeving. Het is een algemene definitie die andere nuances bevat, aangezien deze mogelijkheid andere mogelijkheden omvat, zoals de volgende:

  • Zoek informatie.
  • Onderzoeken.
  • Analyseren.
  • Bereid inhoud voor.
  • Ontwerp digitale voorstellen.

Dit alles wordt gedaan door middel van technologie en digitale media. Digitale geletterdheid is dus het vermogen om op een geheel nieuwe manier te communiceren, informatie te creëren en te begrijpen.

Meisje op zoek naar informatie op de computer

Verschillende niveaus

Er zijn verschillende niveaus van digitale geletterdheid. Deze variëren van de meest eenvoudige tot gemiddelde tot superieur. Maar wat houdt elk niveau in? Welke voorbeelden van vaardigheden vinden we in elk niveau?

  • Basis of elementair niveau. Bijvoorbeeld weten hoe je op Instagram moet publiceren.
  • Gemiddeld niveau. Het gebruik van technologie om je leven te verbeteren, of om efficiënter te zijn. Bijvoorbeeld leren programmeren op Facebook.
  • Hoger niveau. Bijvoorbeeld het maken van uw eigen digitale content.

Belang en voordelen

In de wereld van vandaag, waar het gebruik van nieuwe technologieën de overhand heeft, is het bijna essentieel om op zijn minst te weten waar digitale geletterdheid uit bestaat. Weten dat het een nieuwe manier is om met mensen in contact te komen, om zowel met hen als met de wereld te communiceren.

Bovendien gaat digitale geletterdheid verder dan het aanleren van digitale tools en programma’s en heeft het grote voordelen. Bijvoorbeeld het:

  • Ontwikkelt kritisch denken. Door toegang te krijgen tot meer informatie, kun je deze beter contrasteren, waardoor kritisch denken wordt bevorderd.
  • Geeft toegang tot betere banen. Het kennen en beheersen van ICT (Informatie- en Communicatietechnologie) vandaag vergroot de mogelijkheid om toegang te krijgen tot meer en beter betaalde banen.
  • Bevordert sociale inclusie en ontwikkeling. In feite zorgt een gebrek aan toegang tot technologieën voor meer verschillen op cultureel, economisch, sociaal en educatief gebied.
  • Verbetert de dagelijkse gang van zaken. Nieuwe technologieën kunnen in uw dagelijkse leven worden geïntegreerd en je kwaliteit van leven verbeteren, waardoor het gemakkelijker en comfortabeler wordt.

School en digitale geletterdheid

Scholen kiezen er steeds vaker voor om programma’s of vakken op te nemen die digitale geletterdheid bevorderen. Dit type geletterdheid brengt echter een nieuwe manier van onderwijzen en leren met zich mee.

Digitale geletterdheid is een nieuwe manier van leren, waarin innovatie, actieve participatie en creativiteit centraal staan.

Wat zijn echter de voordelen van het aanleren van ICT aan de kleintjes? In feite:

  • Stimuleert het hun nieuwsgierigheid.
  • Bevordert het meer autonoom werken. Ze moeten bijvoorbeeld zelf informatie zoeken.
  • Bevordert het vakoverschrijdend leren.
  • Geeft het die “digitale” kinderen die al zeer vertrouwd zijn met nieuwe technologieën meer greep op de werkelijkheid.
Kinderen leren met digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid introduceren op school

De introductie van ICT in het schoolcurriculum vertaalt zich in het aanleren van computerhulpmiddelen en -programma’s, maar omvat ook de introductie van e-learning (elektronisch leren – Engelse link).

Dit systeem biedt één voordeel: alle geografische barrières worden weggenomen. In feite biedt het toegang tot onbeperkte informatie, evenals samenwerking met andere centra.

ICT maakt het dus mogelijk om te leren programmeren en het internet beter te leren kennen. De opname ervan op school moet echter gebaseerd zijn op onderwerpen die verband houden met media en audiovisueel onderwijs.

Zoals we kunnen zien, maakt digitale geletterdheid al deel uit van onze realiteit, en ook van de realiteit van de kleintjes. Bovendien is het niet alleen relevant voor mensen die toegewijd zijn aan de digitale wereld, maar ook voor complete beginners die net beginnen te leren van deze nieuwe technologieën.

Digitale omgevingen groeien immers steeds meer en daarom is het essentieel om de juiste tools te hebben om erin te bewegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García, F.J. (2005). Estado actual de los sistemas e-learning. Teoría de la Educación. Educación y Cultura en la Sociedad de la Información, 6(2).
  • VV.AA. (1986). Noves tecnologies: risc i alternatives. Barcelona: Fundació Jaume Bofill.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.