7 gewoonten om positieve veranderingen in je leven aan te brengen

De gewoonten om je leven positief te veranderen zijn kleine handelingen die in ieders dagelijks leven een plaats hebben. Ze leiden tot sereniteit, evenwicht, en betere houdingen en beslissingen.
7 gewoonten om positieve veranderingen in je leven aan te brengen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 07 augustus, 2022

Een van de centrale leerstellingen van Zen is het tot rust brengen van je gedachten en emoties, zodat je blijvende en stabiele innerlijke vrede kunt scheppen. Innerlijke vrede is fundamenteel als je je gepast wilt gedragen en van welzijn wilt genieten. Het doel van de gewoonten die we vandaag zullen delen is positieve veranderingen in je leven aan te brengen om de juiste omgeving te bevorderen voor het bereiken van dat innerlijk evenwicht.

Waar je ook bent, wees er helemaal!

Jim Elliot

Als je je gedachten en emoties kalm houdt, heb je de helderheid om te handelen en de kracht om je te concentreren. Het zal gemakkelijker zijn om je energie niet te verspillen, en alles wat je doet zal betere resultaten hebben. Enkele van de gewoonten die je nodig hebt om positieve veranderingen in je leven aan te brengen zijn de volgende:

1. Adem

Je zou verbaasd zijn hoeveel je leven kan veranderen als je gewoon de tijd neemt om elke dag bewust te ademen, vooral als het moeilijk wordt. Ademhalen is absoluut essentieel voor je geest en lichaam om goed te kunnen functioneren.

Een van de gewoonten om positieve veranderingen te maken is dus precies dat: ademhalen. Neem elke dag even de tijd om je ademhaling te vertragen en concentreer je op je ademhaling als het moeilijk wordt.

Vrouw geniet van de zon


2. Verander het verhaal

Bijna zonder het te beseffen, creëer je vaak een script voor je leven dat veel meer kwaad dan goed doet. Het omvat al die negatieve gedachten die je vertellen dat je het niet kunt, dat de dingen niet goed zullen aflopen, dat je bang moet zijn, enz.

Een van de gewoonten die je in je leven kunt inbouwen om die neiging te veranderen is je bewust te worden van die steeds terugkerende negatieve gedachten. Neem er nota van en verander ze dan. Ontdoe je van alle ideeën die gericht zijn op schuld, schuldgevoel en minimalisatie.

3. Glimlach

Soms is het goed om jezelf kleine uitdagingen te geven. Deze houdt in dat je iemand de ene dag met een ernstig gezicht begroet en de andere dag met een lachend gezicht. Noteer welke soorten gevoelens en gedachten bij je opkomen en wat je waarneemt in de reacties van de ander. Je zult ongetwijfeld een belangrijk verschil opmerken.

Studies tonen aan dat de daad van glimlachen een reeks neuropeptiden vrijmaakt die een positief effect hebben op je stemming. Oefen dus, als je een slechte dag hebt, met glimlachen in de spiegel. Maak van je glimlach je meest voorkomende gebaar.

4. Herprogrammeer pijnperceptie

De meesten van ons zijn van mening dat een goed leven een leven is vrij van pijn. Dat is niet alleen onrealistisch maar ook verkeerd. Alle grote gebeurtenissen in het leven gaan gepaard met een zekere mate van pijn – ook je eigen geboorte.

Pijn is niet iets dat je moet proberen te vermijden, maar een natuurlijk deel van het leven. Als je in staat bent ervan te leren, dan is accepteren dat pijn normaal is een volgende stap naar positieve veranderingen,

5. Breng tijd door in de natuur

Wacht niet tot je op het randje zit om je los te maken van je routine. Een andere gewoonte die belangrijk is voor je welzijn is te vermijden dat je in een sleur blijft steken, opnieuw contact te maken met de natuur, en toe te staan dat die je met rust vervult.

Naar het park gaan of een wandeling in het bos maken moet geen incidenteel iets zijn. In de natuur zijn moet een regelmatig onderdeel van je leven zijn. Dit kan je verbazen, maar het is net zo belangrijk als werken, je aan je afspraken houden, enz. Het effect dat de natuur op de mens heeft is wonderlijk en blijvend.

6. Leef in het heden

Je richten op het verleden of de toekomst is een oefening in zinloosheid. Je hebt geen controle over die delen van je leven; het enige wat je ermee kunt doen is ze in je hoofd steeds weer omdraaien. Meestal voedt nadenken over het verleden of de toekomst alleen maar nostalgie of triggert angst.

Het is belangrijk dat je je bewust bent van waar je vandaan kwam en waar je heen wilt. Dat gezegd hebbende, het allerbelangrijkste in het leven is het huidige moment. Zodra je dat uit het oog verliest, is het te gemakkelijk om in donkere en onproductieve stemmingen te vervallen.

Vrouw op het strand

7. Meditatie

Mediteren houdt niet per se in dat je in de lotushouding op een kussen gaat zitten en opstijgt naar het Nirvana. Je kunt mediteren terwijl je de afwas doet, naar huis loopt, of in praktisch elke situatie die niet veel uiterlijke gerichtheid vraagt.

In een notendop gaat het er bij meditatie om dat je in contact met jezelf komt. Jezelf en je emoties voelen. Aandacht schenken aan hoe je hart klopt en aan de beweging van je adem in en uit je lichaam. Je bewust zijn van de gedachten die in je opkomen en van de emoties die je in je lichaam ervaart.

Deze zeven gewoonten kunnen je helpen positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Ze zijn eenvoudig en bovendien toepasbaar op mensen uit alle lagen van de bevolking. Het enige wat je nodig hebt om ze in praktijk te brengen is de wens om je leven te veranderen en de discipline om het te laten gebeuren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Nardone, G., & Watzlawick, P. (1999). El arte del cambio. Herder.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.