De effecten van bewust ademen op je hersenen

Je ademhaling kan je lichaam op vele manieren beïnvloeden. Bewust ademen kan je helpen de balans in je lichaam te herstellen en je innerlijke rust brengen.
De effecten van bewust ademen op je hersenen
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 27 december, 2022

Ademen is een natuurlijk proces van elk levend wezen. Sommige mensen ademen door hun neus, anderen door hun mond, en weer anderen gebruiken beide tegelijk. Iedereen ademt op verschillende manieren. Als je je ademhaling opmerkt, besef je dat je het niet altijd op dezelfde manier doet. Vandaag leer je over de effecten van bewust ademen op je hersenen.

Ademhalen is belangrijk omdat het je helpt te weten hoe het met je lichaam gesteld is, zowel lichamelijk als emotioneel, op een bepaald moment. Dus, als je zwaar ademt, heb je waarschijnlijk stress, ben je boos, of ben je heel gelukkig. Als je ademhaling dieper en langzamer is, voel je je echter waarschijnlijk vredig en ontspannen.

De manier waarop je middenrif beweegt, kan helpen bepalen hoe je je voelt. Met dit in gedachten, is het tijd om te begrijpen hoe de ademhaling de hersenen beïnvloedt.

Adem diep in om je geest thuis te brengen in je lichaam.”

Thich Nhat Hanh

Een vrouw haalt diep adem

De verschillen tussen bewust en onbewust ademen

De normale ademhaling, ook bekend als onbewuste ademhaling of claviculaire ademhaling, is een onbewust proces dat dient als gasuitwisseling voor je lichaam. Het garandeert de celstofwisseling door je lichaam van zuurstof te voorzien. Tegelijkertijd is de ademhaling verbonden met het autonome zenuwstelsel, dat de autonome functies van je lichaam regelt.

Aan de andere kant versnelt en verbetert de bewuste of diafragmatische ademhaling niet alleen je ademhaling, maar beïnvloedt het ook je hersenen en helpt het ruimtes van ontspanning, kalmte en emotionele veiligheid te creëren.

Het belangrijkste verschil bij bewust ademhalen is hoe je onbewust overgaat van een thoracale ademhaling naar een diafragmatische ademhaling.

Diafragmatisch ademen vergroot je zuurstofvolume en -druk, vult je longen, gebruikt alle luchtzakjes in je longen en laat een grote hoeveelheid kooldioxide uit je lichaam ontsnappen. Het slaagt er ook in om je sympatisch zenuwstelsel te activeren, dat de ontspanning en kalmte van je lichaam regelt.

Gevoelens komen en gaan als wolken in een winderige lucht. Bewust ademen is mijn anker.

-Thich Nhat Hanh-

Bewust ademen door een stel

De effecten van bewust ademhalen op je hersenen

De effecten van bewust ademen op je hersenen zijn divers. Bewust ademen kan de ademhalingscapaciteit verhogen door een grotere cellulaire oxygenatie, weefsel oxygenatie, het controleren van de weefseldruk, en het stimuleren van de synthese van adenosine trifosfaat (ATP), dat cellulair leven mogelijk maakt.

Dit gebeurt omdat bewuste ademhaling je bloeddruk verbetert. Bovendien verbetert deze vorm van ademhaling je cerebrale bloedtoevoer, waardoor de verbindingen tussen je neuronen verbeteren.

Het is vermeldenswaard dat verschillende studies hebben aangetoond dat wanneer bewuste ademhaling wordt gebruikt als een meditatietechniek, je hersenen groter worden.

Kortom, de effecten van ademhaling op je hersenen vertalen zich in veranderingen in je prefrontale cortex, in gebieden die te maken hebben met aandacht en hoe je zintuiglijke informatie verwerkt.

Diep ademhalen brengt diep denken en oppervlakkig ademhalen brengt oppervlakkig denken.”

-Elsie Lincoln Benedict-

Een tekening van een vrouw die omhoog kijkt naar de lucht

Bewust ademen stimuleert ook de nervus vagus. Ook verhoogt het de activiteit van het parasympatische zenuwstelsel bij elke inademing of uitademing en vermindert het de activiteit van het sympathische zenuwstelsel. Hoe kun je ontspanning bereiken? Een lichte variatie veroorzaakt een toename van acetylcholine, een neurotransmitter die je hersenen vertelt te ontspannen.

Concluderend, bewust ademhalen zal je helpen evenwicht te vinden in je lichaam. Bovendien kan het de werking van je neuro-endocriene stelsel, spijsvertering, bloedsomloop, neurochemische stelsel en zenuwstelsels verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baigorri, G., JA., Lorente, B. (2005). Oxigenación tisular y sepsis. Medicina Intensiva, 29(3), 178-184.

  • Benson, H., & Klipper, M. Z. (1975). The relaxation response. New York: Morrow,1-158

  • Brassard, P., Ainslie, P. N., & Secher, N. H. (2014). Cerebral oxygenation in health and disease. Frontiers in physiology, 5, 458.

  • Canet, J. (2006) Fisiología respiratoria. Extraído el 08 de abril, 2049 de http://www.scartd.org/arxius/fisioresp06.pdf

  • Everly, G. (1989): A clinical guide to the treatment of the human stress response. Nueva York: Plenum. 3 – 187.
  • Lara, M. A. (2019). Beneficios de la Respiración consiente contra la ansiedad generalizada y el estrés.

  • Lodes, H. (1990). Aprende a respirar. Barcelona: Integral. 56 –  75.
  • Manoj, K., Bhasin., Jeffery, A., Dusek., Bei-Hung, Chang, Marie, G.,Joseph, John,W., Denninger., Gregory,L., Fricchione, Herbert B.,Towia,A., Libermann. (2013). Relaxation Response Induces Temporal Transcriptome Changes in Energy Metabolism, Insulin Secretion and Inflammatory Pathways. PloS one, 8(5), e62817.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.