Gesprekshypnose, wat is dat?

Conversationele hypnose omvat een reeks technieken die proberen controle te krijgen over de wil van een ander. Wil je ze ontmoeten?
Gesprekshypnose, wat is dat?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 19 juni, 2023

Gesprekshypnose is een methode om suggesties te implanteren wanneer je met een andere persoon praat. Het maakt gebruik van enkele klassieke hypnose-instrumenten. Het heeft echter geen therapeutisch doel. In feite probeert het de persoon te beïnvloeden, zodat hij ergens van overtuigd wordt of zich gemotiveerd voelt om een bepaalde actie uit te voeren.

Hypnotische toestanden(Spaanse link) komen vaker voor dan je zou denken. Ze doen zich voor wanneer iemand zo opgaat in een situatie, dat het lijkt alsof de rest van de wereld niet bestaat. In die toestand zijn ze gemakkelijker te beïnvloeden. Dit is het uitgangspunt van gesprekshypnose.

Er is een veel voorkomende misvatting dat een gehypnotiseerd persoon zijn wil (Spaanse link) volledig verliest en alle instructies van de hypnotiseur zal opvolgen. Maar dit is niet waar. Niemand kan inderdaad gedwongen worden iets te doen dat tegen zijn wil ingaat. Ze kunnen echter wel overgehaald of beïnvloed worden. Laten we eens uitzoeken wat conversationele hypnose inhoudt.

“Met conversationele hypnose kunnen we ons zakelijke project veel aantrekkelijker laten klinken, onze baas of klant een detail laten vergeten waarvan we willen dat ze het negeren, of bijvoorbeeld een aspect dat ons versterkt levendiger in het geheugen maken.”

-Nacho Muñoz-

Oudere man in therapie
Het proces van conversationele hypnose wordt gebruikt om anderen te beïnvloeden.

Gesprekshypnose

Gesprekshypnose is een gestructureerde overtuigingsmethode die probeert de percepties en overtuigingen van een individu of groep te beïnvloeden , via verbale, non-verbale en vocale taal (dit laatste wordt geassocieerd met stem- en spraakmanagement). Het wordt gebruikt in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld in marketing en politiek, naast andere gebieden.

Degenen die conversatiehypnose toepassen, beweren dat het een praktijk is die gericht is op het reptielenbrein. Dit is het meest primitieve en instinctieve deel van de hersenen. Misschien is het juister om te spreken van het onbewuste. Door middel van een reeks technieken probeert dit proces de rationele geest te omzeilen. Als zodanig worden suggesties in het individu geïmplanteerd zonder dat het zich daarvan bewust is.

Iedereen kan deze vorm van hypnose toepassen. Er zijn geen speciale vaardigheden voor nodig, maar wel veel oefening. De basistechnieken moeten herhaaldelijk worden toegepast totdat voldoende vaardigheid is verworven zodat de proefpersoon niet merkt dat hij wordt beïnvloed.

Het proces van gesprekshypnose

Binnen gesprekshypnose zijn er vier tactieken die we hieronder zullen toelichten.

Vaststelling van een kader

Dit bestaat uit het ‘overnemen’ van een gesprek. De persoon die de hypnose uitoefent is de regisseur van de situatie. Maar, die neemt niet de leiding door machtsvertoon of oplegging. Integendeel zelfs.

In principe kaapt dit type hypnose de wil van een persoon. De aanstichter past zich aan hen aan, observeert wat ze zeggen, en geeft hen positieve feedback die tot overeenstemming leidt.

Als de persoon bijvoorbeeld een conflict ervaart tussen hem en een ander individu, luistert de aanstichter naar hem en begint suggesties te doen als “Ik zie dat je een heel goed punt hebt en goede redenen hebt om ontevreden te zijn. Maar, je moet ook overwegen of de ander iets steekhoudends te zeggen heeft”.

Genereer rapport

Rapport is een harmonieuze psychologische verbinding tussen individuen. De functie ervan binnen gesprekshypnose is het scheppen van een klimaat van vertrouwen. In dit geval imiteert de initiatiefnemer de ander in alles. Ze imiteren hun toon en spreekstijl en parafraseren zelfs wat ze zeggen.

Het komt erop neer dat we onbewust geneigd zijn mensen te vertrouwen die op ons lijken. Hoeveel mensen zijn inderdaad aangenomen omdat ze op dezelfde plaats studeerden als degene die hen interviewde?

Een patroon van verandering

Dit wordt ingezet als het individu al in het gesprek opgaat en daardoor gemakkelijker te beïnvloeden is. De techniek is gebaseerd op verhalen en anekdotes. Via hen geeft de initiatiefnemer hen een ‘bevel’ zonder dat ze het beseffen.

Dat komt omdat rechtstreeks iets vragen vaak bedenkingen oproept. Aan de andere kant betekent het doen in het kader van een verhaal dat het bevel in hun onbewuste wordt ingeplant.

Een implicatie afsluiting

Als de hypnotische suggestie bij hen is ingeplant, kan de zaak worden afgesloten. Bijgevolg verandert de initiator onmiddellijk van onderwerp. Dit wekt “selectief geheugenverlies” op en het individu vergeet bewust het verzoek. Het blijft echter gefixeerd in hun onbewuste.

Twee mensen in gesprek
Men gebruikt gesprekshypnose veel in de reclame en de politiek.

Werkt het?

Gesprekshypnose is op veel gebieden effectief gebleken. In feite maakt de reclame voortdurend gebruik van de technieken ervan. Ook politieke leiders maken er regelmatig gebruik van.

Iedereen kan zich bekwamen in het gebruik van deze technieken. Ze hoeven ze alleen maar voortdurend te oefenen. In feite ligt het succes van deze vorm van hypnose in het zo natuurlijk mogelijk voeren van het gesprek.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Avitia, J. C. (1998). El misterio de la voluntad perdida por José Antonio Marina. Mayéutica, 24(57), 240-241.
  • Rodríguez Sánchez, P. M., & Rodríguez Rodríguez, M. (2011). Argumentación de la teoría científica: modo de funcionamiento subconsciente del cerebro en estado hipnótico. Medisan.
  • Sánchez, T. G., Short, D., Erickson, B. A., & Erickson-Klein, R. (2015). La hipnosis de Milton Erickson. Laitalë.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.