Geluk en angst - sluiten ze elkaar uit?

Geluk en angst kunnen in dezelfde kamer overleven. De afwezigheid van angst is echter de aanwezigheid van geluk. Als je erover nadenkt, zijn de meeste van onze dagelijkse angsten denkbeeldig en helpen ze ons niet veel. Toestaan dat angst ons verlamt, moet worden vastgeketend, beperkt en beperkt tot een kleine bubbel van zelfbescherming.
Geluk en angst - sluiten ze elkaar uit?

Laatste update: 29 april, 2022

Eduardo Punset was een nogal populaire politicus die ons een prachtige erfenis van menselijke wijsheid heeft nagelaten. Vandaag gaan we een van zijn meest onthullende en interessante uitspraken bespreken. Aan de suggestie dat geluk de afwezigheid van angst is, voegde hij eraan toe dat schoonheid de afwezigheid van pijn is. Is het waar dat geluk en angst elkaar uitsluiten?

Punset reflecteerde op veel van de realiteiten van onze huidige wereld. Bijvoorbeeld het overheersende type ‘geluk’ dat veel mensen nastreven. Voor het geval je het nog niet gemerkt hebt, dit is tegenwoordig een erg populair woord. Het is echter ook heel moeilijk te definiëren. Dit is misschien wel de eerste moeilijkheid die we tegenkomen als we het proberen te bereiken: we weten niet echt wat echt geluk is.

“Een van de eerste voorwaarden voor geluk is dat de band tussen mens en natuur niet verbroken mag worden.”

Lev Tolstoy

Sommigen zoeken geluk door succes of macht na te streven, terwijl anderen het najagen door liefde en genegenheid. Anderen zoeken het niet langer omdat ze het beu zijn teleurgesteld te zijn. Als Eduardo Punset zegt dat geluk de afwezigheid van angst is, geeft dat ons een veel realistischer en diepgaander perspectief. Laten we eens kijken waarom.

Geluk en angst

We hebben vast allemaal wel eens iemand ontmoet die tevreden is met wie en wat ze zijn en wat ze hebben, zelfs als ze grote verliezen hebben geleden. Het is ook zeer waarschijnlijk dat je iemand hebt ontmoet die precies het tegenovergestelde is: een zeer ‘succesvol’ persoon met macht, luxe en de liefde van velen. Ze zijn echter niet gelukkig.

Hoewel de meeste literatuur erop staat dat ‘geluk in ons zit’, hebben we de neiging om het veel te vaak te vergeten. Zo doen we het tegenovergestelde. Dat wil zeggen, we zijn constant op zoek naar externe stimulatie als basis voor ons geluk, omdat we aannemen dat we, als we het krijgen, nog lang en gelukkig zullen leven.

Die externe prikkels kunnen iemand zijn om van te houden, een doel of een bepaalde stand van zaken. Zo onderwerpen we ons aan factoren die buiten onze controle liggen. En we hebben ook ontdekt dat als we gelukkig zijn, het niet zo compleet is als we ons hadden voorgesteld.

Als Punset zegt dat geluk de afwezigheid van angst is, wijst hij ook op twee dingen:

  1. Geluk zit in ieder van ons.
  2. Het gaat er niet om iets te hebben of te krijgen, maar om onszelf te ontdoen van de emoties die ons onderdrukken.

Kan angst bestaan waar geluk is?

Punset spreekt over de afwezigheid van angst in relatieve zin. Bang zijn is niet alleen normaal, maar ook gezond. Het is een emotie die ons waarschuwt voor risico’s en gevaren en ons de kans geeft om ons daarop voor te bereiden. Soms gaan we echter te ver in een dergelijke paraatheid.

Het gebeurt wanneer we iets dat niet echt een bedreiging voor ons is, als te riskant of gevaarlijk beschouwen. Waarom gebeurt dit? Het is over het algemeen te wijten aan de effecten van een opleiding die ons ertoe hebben gebracht het te geloven, hoewel het ook het resultaat kan zijn van een soort psychologisch conflict dat we nog moeten oplossen.

Hoe dan ook, vaak dragen we een cluster van denkbeeldige angsten die ons onderdrukken en ons niet toestaan om gelukkig te zijn. Het is zelfs mogelijk dat we uiteindelijk bang worden voor geluk en ervoor wegrennen als we er een glimp van opvangen.

Dit komt omdat we bang zijn en daardoor beperken we ons onnodig. We verwerpen alle positieve ervaringen omdat we bang zijn voor de pijn die ze ons kunnen brengen.

Angst uitroeien

Een vrouw voor een kapotte spiegel

Punset had gelijk toen hij zei dat geluk de afwezigheid van angst is. Door onszelf te bevrijden van denkbeeldige angsten, krijgen we de vrijheid om het leven ten volle te ervaren. Het maakt het ons ook mogelijk om ons wezen uit te drukken en die rigide grenzen te overwinnen waarin we ons vrijwillig opsluiten uit angst om er voorbij te gaan.

Eduardo Punset zegt dat als iemand gelukkig wil zijn, hij eerst moet nadenken over zijn angsten. Waar ben je precies bang voor? Waarom ben je daar bang voor? Dit zijn eenvoudige vragen die je kunt beantwoorden als je volledig eerlijk tegen jezelf bent. Ze kunnen je er zelfs toe brengen te beseffen dat dit angsten zijn waar je niet in geïnteresseerd bent.

Een afwezigheid van angst brengt innerlijke rust. Je moet stoppen met het bepalen van je leven op basis van denkbeeldige gevaren en dwaze angsten vervangen door zelfvertrouwen. Je zult ook een gevoel van vrede ervaren dat je helpt om in alle situaties te stromen. Hoe kun je die dagelijkse angsten achter je laten die je niet laten vliegen? Nou, dat is een onderwerp voor een ander artikel.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Reguillo, R. (1998). Imaginarios globales, miedos locales: la construcción social del miedo en la ciudad. Ponencia presentada en el IV Encuentro de la Asociación Latinoamericana de Investigadores de la Comunicación. ALAIC.“Ciencias de la Comunicación: Identidades y Fronteras”. Universidad Católica de Pernambuco, Recife, Brasil, 11-16.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.