Geldgerelateerde ruzies oplossen

Ruzies over geld komen vaak voor in gezinnen. Kunnen ze worden vermeden?
Geldgerelateerde ruzies oplossen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 08 september, 2023

“In dit huis praten we niet over geld,” “We kunnen geen gesprek over zaken beginnen zonder ruzie te maken,” “De zondagse lunch verandert in een slagveld als iemand over grootmoeders erfenis begint,” “We zijn uit elkaar gegaan omdat we zoveel ruzie hadden over uitgaven.” Dit soort geldgerelateerde ruzies komen heel vaak voor, vaker dan je je misschien realiseert.

Geldgerelateerde ruzies komen voor in een groot percentage van de gezinnen over de hele wereld. Dit is precies het tegenovergestelde van wat er zou moeten gebeuren in het soort relaties waar ‘bloed dikker is dan water’. Toch adviseren specialisten daarom om elk soort financiële transactie tussen leden van dezelfde familie te vermijden. Bijvoorbeeld leningen, het opstarten van een bedrijf, etc.

Aan de andere kant beschouwen velen dit als negatief advies en ze starten veel liever een bedrijf met een familielid dan met een vreemde. Maar in hoeverre is dit gunstig?

Geld overhandigen

Drie belangrijke bronnen van familieconflicten waar geld de schuldige is

Huwelijksgeschillen

Het kan gaan om koppels waarbij de een meer verdient dan de ander. Of de ene partner geeft geld uit aan onbelangrijke dingen en spaart niet. Er kan sprake zijn van buitensporige aankopen met een creditcard of ze zijn het niet eens over waar ze hun geld in moeten investeren.

In feite eindigen duizenden huwelijken in een scheiding vanwege geldproblemen (Engelse link) , omdat de situatie vaak onhoudbaar wordt.

Mislukte bedrijven

Als je samen met een familielid een bedrijf hebt opgezet dat mislukt of mislukt is, kunnen de problemen beginnen. Misschien heeft de ene partner te hoge verwachtingen van de andere.

In deze gevallen kunnen ze helaas niet meer samenkomen voor gelegenheden als Kerstmis of verjaardagen omdat het onderwerp onvermijdelijk ter sprake zal komen. Dat is als ze niet al een enorme ruzie hebben gehad en elkaar zelfs nooit meer spreken.

Slechte zaken tussen familieleden

Een auto verkopen aan een neef, geld lenen aan een tante, een huis kopen van een neef, enz. Het kunnen allemaal goede voorstellen zijn als beide partijen eerbare bedoelingen hebben, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn momenten waarop een van de twee probeert te profiteren.

Dit staat los van het feit dat het een familielid is waarmee ze te maken hebben en een persoon die ze regelmatig zullen moeten zien.

Twee mensen maken ruzie

Is het mogelijk om geldgerelateerde ruzies in de familie te vermijden?

Er zijn duizenden voorbeelden van succesvolle familiebedrijven. Het is dus zeker mogelijk om harmonieus ‘economisch’ samen te leven tussen leden van dezelfde clan.

Geld kan een kracht zijn, een hulpmiddel, een manier om vooruit te komen of beter te worden, rijkdom te consolideren, van baan te veranderen, een nieuwe kans te bieden aan degenen die geen baan hebben, enz. Het mag in geen geval iets zijn dat pijn, ruzies en scheidingen veroorzaakt.

Voordat je een financiële operatie onderneemt, moet je nagaan of je familiebanden wel zo sterk zijn als je denkt. Jullie moeten het allemaal eens zijn over moraliteit en waarden. Een financiële transactie aangaan gaat veel verder dan één keer per week afspreken om samen pasta te eten.

Het betekent anderen accepteren, helpen als ze dat nodig hebben en er voor ze zijn als ze blij of verdrietig zijn. In feite zijn je verplichtingen in dit opzicht niet anders dan de beloften die je doet in je trouwgeloften.

Je moet geïnteresseerd zijn in wat er gebeurt met degene met wie je de transactie aangaat en hun keuzes en manier van leven respecteren. Verder moet je altijd beschikbaar zijn als ze hulp nodig hebben en deelnemen aan familiefeesten en bijeenkomsten. Dit zorgt ervoor dat jullie een echt onbreekbare band hebben, ondanks het feit dat er geld mee gemoeid is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.