Geen enkel gevoel is belangrijker dan liefde

Stop liefde in alles wat je doet. Bied het gratis aan en sta jezelf toe het te ontvangen. Omdat echte liefde geen pijn doet, transformeert het je en duwt het je om het leven te creëren dat je echt wilt. In feite betekent het dat je alle doelen die je jezelf stelt met enthousiasme en passie vervult.
Geen enkel gevoel is belangrijker dan liefde

Laatste update: 01 april, 2022

Geen enkel gevoel is belangrijker dan liefde. Het verlicht alles. Met de liefde die je uitdrukt, valideer je anderen en zij valideren jou. Je vormt allianties met deze mensen en helpt en zorgt voor hen. In feite kan alles om je heen worden vervoegd met het werkwoord liefhebben, ook al besef je het niet altijd.

Om het beter te begrijpen, stel je voor dat je het huis verlaat om naar je werk te gaan. Voordat je dit doet, neem je hoogstwaarschijnlijk afscheid van iemand: je partner, kinderen, ouders of zelfs je huisdier.

Liefde zit in al deze gedragingen. Dan ga je de straat op en je ziet een poster, het soort waarvan de marketingstrategie gevoelens van liefde bij je oproept. Misschien is het een afbeelding van iemand die zijn geliefde een flesje parfum geeft.

Daarna ga je aan het werk. Naar een baan waar je van houdt. In feite jezelf op deze manier aan iets toewijden troost je en geeft zin aan je bestaan. Enige tijd later ontvang je een bericht van je beste vriend, je metgezel in alle goede en slechte tijden. Ze schrijven om je te vragen hoe alles gaat.

Liefde ligt ten grondslag aan al deze situaties. Het is een gevoel dat je meer dan enig ander verrijkt en het beste in je naar boven haalt. Hoewel vaak wordt gezegd dat de hersenen een puur sociaal orgaan zijn, is één ding duidelijk: de hersenen spreken de taal van emoties en de belangrijkste taal is niemand minder dan liefde.

Een hart in de hersenen

Geen enkel gevoel is belangrijker dan liefde

Zeggen dat er geen enkel gevoel belangrijker is dan liefde, klinkt misschien wat overdreven. Het heeft ook de neiging te impliceren dat we het hebben over het romantische soort liefde. Aannemen dat liefde maar één kant heeft, kan echter niet verder van de waarheid zijn.

Vriendschap, familie, passies, eigenliefde, bewondering… Dit alles wordt gedekt door het allesomvattende gevoel van liefde. Het heeft een enorme impact op je gedachten, emoties en gedrag. In feite is liefhebben een subjectieve ervaring.

Wanneer je je ervan bewust wordt dat liefde een grotere betekenis aan je leven kan geven, besef je dat het iets is dat je in de praktijk moet brengen.

Liefde is een kunst en moet begrepen en beoefend worden

Het was Erich Fromm die in 1956 in zijn boek The Art of Loving uitlegde dat je liefde moet zien als een kunstvorm. Als we het op deze manier waarnemen, hebben mensen twee verplichtingen. De eerste is om de theorie te begrijpen, haar essentie, betekenis en doel te herkennen.

Ten tweede, en niet minder belangrijk, moet je weten hoe je moet liefhebben. Hiervoor heb je oefening, goed werk en goede wil nodig. Nogmaals, we hebben het hier niet alleen over romantische liefde.

Er is geen enkel gevoel belangrijker dan liefde. Dat komt omdat het alles doordringt en overstijgt. In feite, zoals de filosoof José Ortega y Gasset zei, betekent het volledige vervulling.

Het woord liefde drukt meerdere gevoelens uit

Liefde associeert men over het algemeen met genegenheid voor iemand. Het beschrijft ook smaken en passies. Je houdt bijvoorbeeld van muziek, je houdt van lezen, je houdt van wandelen in de zomerregen. Deze gevoelens zijn allemaal geworteld in liefde en tonen de rijkdom van dit veelzijdige sentiment.

Interessant is dat verschillende talen enkele van de mooiste voorbeelden geven van de talloze betekenissen van liefde. Hier zijn enkele voorbeelden.

  • Forelsket. Een Scandinavische term die de euforie beschrijft die je voelt als je voor het eerst verliefd wordt.
  • Retrouvailles. Een Frans woord dat het geluk uitdrukt dat je voelt wanneer je iemand van wie je houdt weer ziet. Het maakt niet uit of het nu een vriend, familielid of partner is.
  • Radljost. IJslandse term die je vermogen beschrijft om licht in de duisternis te vinden als je eindelijk genoeg van jezelf houdt om op je eigen kunnen te vertrouwen.

Liefde is actie

Het werkwoord liefhebben is niet vervoegd in de passieve vorm. Het is niet gemaakt om alleen of in de eenzaamheid van je gedachten op te mediteren. In feite is er geen enkel gevoel belangrijker dan liefde, omdat het alleen betekenis krijgt door actie. Het nodigt je uit om die activiteiten op te pakken die je inspireren. Ze kunnen een baan, een doel of een hobby zijn.

Genegenheid wordt getoond door actie. Om ervoor te zorgen dat de liefde voor je partner, familie en vrienden echte betekenis heeft, moet je gedrag vertonen dat dit op een oprechte manier laat zien.

Zelfrespect vereist moedig gedrag waarmee je je kunt gedragen volgens je waarden, principes en verlangens, en jezelf geeft wat je nodig hebt en verdient.

Hoofd met een hart dat symboliseert dat het belangrijkste gevoel in het leven liefde is

Het maakt je een beter mens

In een interessant boek, getiteld The New Psychology of Love (Engelse link), onder redactie van Robert en Karin Sternberg, in hoofdstuk twee, beschrijven Aron en Tomlinson liefde als een zeer belangrijk mechanisme waarmee je je identiteit definieert. Niet alleen dat: het nodigt je uit om een beter mens te worden.

Liefde faciliteert tenslotte verbinding, interesse in een ander en het verlangen om het goede te genereren. Als je liefhebt, verbind je jezelf aan iets of iemand. Dit biedt je een prachtige stimulans voor je bestaan.

Ten slotte moet je altijd proberen je eigen realiteit te begrijpen door het filter van liefde. Het activeren kost niets en de verandering die het in je zal aanbrengen zal zeer verrijkend zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe liefde te laten werken volgens Robert J. Sternberg
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe liefde te laten werken volgens Robert J. Sternberg

Om de liefde te laten werken, zijn er volgens Robert J. Sternberg drie basiscomponenten nodig. Deze moeten elke dag verzorgd worden.
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.