Gedeelde tegenspoed - is het draaglijker?

Denk jij dat er troost schuilt in gedeelde tegenspoed? Lees verder om erachter te komen.
Gedeelde tegenspoed - is het draaglijker?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Verschillende populaire spreuken behandelen vanuit verschillende perspectieven de vraag of gedeelde tegenspoed draaglijker is. Aan de ene kant zegt het oude gezegde “ellende houdt van gezelschap” in feite dat je beter af bent als meerdere mensen tegenslagen hebben en niet alleen jij.

Je problemen verdwijnen echter niet alleen omdat anderen zich in dezelfde situatie bevinden als jij. Andere uitspraken zoals “twee in nood maakt verdriet minder” pleiten ook voor het geruststellende element te weten dat je niet de enige bent die door een moeilijke situatie gaat.

Dus, zit hier enige waarheid in? Het antwoord is ja. Je kunt dit fenomeen in veel alledaagse situaties waarnemen. Als een leerling bijvoorbeeld niet slaagt, neemt de negatieve impact ervan af als ze weten dat de meeste van zijn klasgenoten hetzelfde lot hadden.

Ook zijn steungroepen voor mensen met bijvoorbeeld een psychische stoornis een enorme hulp omdat ze mensen met elkaar in contact brengen die soortgelijke ervaringen doormaken.

Maar wat is de basis van dit alles? Moet je blij zijn met het ongeluk van andere mensen? Ben je dan intrinsiek slecht? Helemaal niet. Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt.

Is gedeelde tegenspoed draaglijker

De impact van sociale vergelijking

Onderzoek in de sociale psychologie observeerde jarenlang de druk die sociale groepen op individuen uitoefenen. Een groot deel van de identiteit van mensen wordt gesmeed in hun relaties met anderen en daarom is hun invloed op jouw zelfbeeld groot.

Alle mensen hebben de neiging zichzelf met de rest te vergelijken om hun waarde en geschiktheid te meten. Het resultaat van deze vergelijking heeft invloed op je zelfbeeld. Daarom, wanneer je pech hebt, leunt de vergelijkende schaal tegen je aan. Je voelt je daardoor anders en minderwaardig en begin je allerlei negatieve emoties te ervaren.

Door andere mensen in dezelfde situatie te vinden, wordt de vergelijking gunstiger. Dit komt omdat het op de een of andere manier je gevoel van eigenwaarde beschermt. Je weet dat je niet meer de enige bent die heeft gefaald.

Het is geen tegenspoed maar een deel van je menselijkheid

De sleutel tot de opluchting die je krijgt zodra je weet dat niet alleen jij door een moeilijke situatie gaat, is dat het je herinnert aan medemenselijkheid. De emotionele schok kan groot zijn als er een negatieve en onverwachte gebeurtenis op je afkomt.

Het kan zijn dat je een belangrijke test niet haalt of dat je partner je bedriegt of dat je een paniekstoornis hebt… Al deze situaties plaatsen je in eerste instantie in een achtergestelde positie. Je voelt dat je persoonlijk gefaald hebt, dat je niet toereikend bent en dat er iets mis met je is.

Je ervan bewust zijn dat je niet de enige bent die problemen heeft, verruimt je perspectief. Het herinnert je eraan dat je een mens bent en dat iedereen positieve en negatieve gebeurtenissen mee kan maken. Pijn maakt tenslotte net zo goed deel uit van de levenservaring als plezier. Zowel mislukking als succes maken deel uit van het avontuur van het leven.

Het enige dat je zal helpen, is je geest tot rust te brengen en de interne dialoog die je beschuldigt tot zwijgen te brengen. Ook het normaliseren van je emoties als een voorbijgaand en aanvaardbaar proces zal je helpen.

Bovendien kan het zien hoe andere mensen met soortgelijke omstandigheden worden geconfronteerd, je motiveren om je eigen hulpmiddelen te bedenken. Daarnaast kun je ideeën van hen overnemen om het beter te doen.

Alleen door actie te nemen kom je uit de problemen

Gedeelde tegenspoed – neem actie

Ondanks dat je verlichting vindt in het delen van omstandigheden met anderen, moet je in gedachten houden dat actie ondernemen altijd de sleutel is. Als je voor een examen bent gezakt, moet je bij het volgende examen meer en beter studeren. Het feit dat veel van je klasgenoten ook slechte cijfers haalden, zal je score niet verbeteren.

Evenzo, als je relatie beëindigd is, zul je je eigen middelen moeten hebben moeten bedenken om er overheen te komen. Het is geen goed idee om degenen die hetzelfde doormaken te zoeken om hun lijden beter te maken.

In plaats daarvan kunnen jullie elkaar wel motiveren om verder te gaan. Het vinden van mensen in dezelfde situatie betekent niet dat je mee moet doen aan gedeelde tegenspoed in een slachtofferrol, woede of wrok.

Alleen je acties zullen je uit je omgeving halen en je leiden waar je naartoe wilt. Daarom, als je je met anderen gaat vergelijken, laat het dan zijn om je te inspireren om door te gaan.

Het helpt ook om te observeren hoe zij tegenspoed als onderdeel van hun leven accepteren en van hen leren. Leun dus op de anderen om je vleugels te herstellen en weer te gaan vliegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Festinger, L. (1954). A theory of social comparison processes. Human relations7(2), 117-140.
  • Robinson, W. P., & Tajfel, H. (Eds.). (1996). Social groups and identities: Developing the legacy of Henri Tajfel. Psychology Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.