Gebrek aan seksueel verlangen bij een partner: betekent het dat de relatie voorbij is?

Betekent een gebrek aan seksueel verlangen bij een partner dat de relatie voorbij is? In dit artikel zullen we enkele mogelijke oplossingen ontdekken voor het soort problemen dat vaak een gebrek aan seksueel verlangen veroorzaakt.
Gebrek aan seksueel verlangen bij een partner: betekent het dat de relatie voorbij is?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 29 januari, 2023

Voor veel stellen is seks een belangrijk onderdeel van hun leven. Het zorgt voor een moment van intimiteit en verbondenheid en geeft hen een voldaan gevoel. We weten echter allemaal dat de bruisende emoties en gevoelens die in het begin van een relatie worden ervaren de neiging hebben om tot rust te komen en dat de band andere nuances krijgt naarmate de jaren verstrijken. Wat gebeurt er dan als er een gebrek aan seksueel verlangen is bij een van de partners?

Gebrek aan seksueel verlangen in een relatie is vaak een ernstig probleem. Maar, zoals de psychotherapeut Xavier Serrano Hortelano (Spaanse link) aangaf in een lezing die hij in 2003 gaf: “Zelfs als het verlangen verloren is gegaan, kan er nog steeds sprake zijn van welzijn, communicatie, medeplichtigheid, ontwikkeling en gemeenschappelijke groei.” Wanneer dit niet het geval is, ontstaan er moeilijkheden.

Xavier Serrano Hortelano heeft een bemoedigende boodschap voor degenen die zich afvragen waarom het hun partners aan seksueel verlangen lijkt te ontbreken . Bovendien is hij van mening dat een gebrek aan verlangen geen omstandigheid is die noodzakelijkerwijs een breuk moet aankondigen.

Vervolgens zullen we ontdekken hoe een gebrek aan seksueel verlangen kan worden opgelost, ook al lijkt het in eerste instantie misschien het begin van het einde van de relatie.

Stel heeft ruzie

Gebrek aan seksueel verlangen bij een partner

Er zijn meerdere redenen voor het gebrek aan seksueel verlangen bij een partner. Bovendien vraagt elke reden om een andere oplossing.

Bovendien heeft elke copingstrategie een bepaalde moeilijkheidsgraad en zal een overeenkomstige hoeveelheid inspanning vergen. We gaan kijken naar de verschillende scenario’s die een gebrek aan verlangen bij een partner kunnen veroorzaken en de mogelijke manieren om ze op te lossen.

Ontrouw

De krant, La Razón (Spaanse link) verzamelde gegevens over een onderzoek uitgevoerd door een datingportaal. Het beweerde dat een gebrek aan seks “een van de redenen is waarom iemand een buitenechtelijke relatie zou kunnen overwegen.”

Maar door deze beslissing te nemen, in plaats van het probleem op te lossen, wordt het alleen maar ingewikkelder. Het hebben van andere relaties bevordert namelijk een verlies van interesse in de bestaande relatie.

Wat kunnen paren in deze gevallen doen? Om te beginnen kunnen ze relatietherapie proberen . Dat helpt veel mensen om hun partner weer te vertrouwen. Inderdaad, als ze de relatie willen redden, kan therapie uiterst nuttig zijn. ln deze omgeving wordt het voor hen gemakkelijker om met elkaar te communiceren.

Problemen in de relatie

Als ze te veel ruzie maken of er is emotionele afstand of problemen door jaloezie of ontrouw (Spaanse link), is het normaal dat het seksuele verlangen en de aantrekkingskracht afnemen en het verlangen om te vrijen kan verdwijnen.

Seksuele disfuncties

Premature ejaculatie (Spaanse link) of vaginisme, naast andere mogelijke seksuele disfuncties, kunnen een gebrek aan seksueel verlangen bij een partner veroorzaken. Door het ongemak of de angst die de lijder voelt, zullen seksuele ontmoetingen steeds sporadischer worden.

In dit soort situaties is het raadzaam een arts te raadplegen. Er zijn meerdere oorzaken van seksuele disfunctie. De arts zal eventuele organische oorzaken kunnen uitsluiten, wat uiterst belangrijk is.

Seksuele disfuncties kunnen ook op specifieke momenten optreden, veroorzaakt door externe middelen, zoals alcohol. Een verkeerde toerekening van de causaliteit kan echter leiden tot onrust, waardoor een permanent probleem ontstaat waar er geen was. Dit kan worden opgelost met hulp van een arts en een seksuoloog.

Verveling

Een andere reden voor een gebrek aan seksueel verlangen bij een partner kan verveling zijn. Als partners al jaren bij elkaar zijn, is het gemakkelijk voor seks om routine te worden en eventuele verrassingen en experimenteel gedrag te laten verdwijnen.

Op seksueel gebied moet een relatie, wil ze werken, verzorgd worden. Het is als het toevoegen van hout aan een vuur zodat de vlam blijft branden. Voor relaties geldt hetzelfde. Afspreken, seksspeeltjes gebruiken en nieuwe standjes uitproberen zijn allemaal manieren om seksuele relaties in stand te houden. Tantrische seks kan ook nuttig zijn.

Stress en/of angst

Dagelijkse stress, zorgen en angst veroorzaken veranderingen in de hormonen en een reeks lichamelijke en psychologische veranderingen, die uiteindelijk de mate van seksueel verlangen beïnvloeden.

Als de spanning zich ophoopt en de situaties overweldigend worden, ontstaan er dus blokkades die vaak het seksleven van een stel beïnvloeden. In feite bevordert stress meestal gevoelens van apathie en het afremmen van verlangen.

Stel met de ruggen naar elkaar toe

Seksuele verveling

Steeds dezelfde seksuele standjes oefenen en hetzelfde herhalen zal uiteindelijk iemands verlangen doden. Daarom is het uiterst belangrijk om initiatief te nemen en te experimenteren met nieuwe ideeën, om samen nieuwe vormen van genot te ontdekken.

Angst voor het niet bevredigen van de partner

Een partner kan angst of zorgen voelen over het niet kunnen bevredigen van de partner in bed. Dit kan ertoe leiden dat ze het hebben van seks vermijden of afwijzen.

Wat te doen als het je partner ontbreekt aan seksueel verlangen

Zoals je hebt gezien, zijn er meerdere factoren die een gebrek aan seksueel verlangen bij je partner kunnen veroorzaken. Hoewel de oplossing afhangt van de specifieke omstandigheden, is het belangrijk om te weten wat de beste manier is om dit probleem met je partner aan te pakken.

Spreek openlijk

Dit is het belangrijkst. De eerste stap is om met je partner te praten over zaken die je verontrusten of zorgen baren. Maak hem of haar duidelijk hoe je je voelt en breng over hoe belangrijk het voor je is om een actiever seksleven te leiden. Laat hem of haar ook vertellen wat hij of zij voelt en denkt over het probleem. Probeer volkomen eerlijk, begripvol en respectvol te zijn.

Identificeer de obstakels en hoe ze op te lossen

De factoren die het seksuele verlangen kunnen beïnvloeden zijn divers, dus je moet de oorzaak van het probleem achterhalen en daarnaar handelen.

Als je partner bijvoorbeeld een moeilijke tijd doormaakt of meer gestrest is dan gewoonlijk, probeer dan begrip op te brengen en bied hem of haar je steun aan om hem of haar te helpen ontspannen en te kalmeren. In het geval dat het probleem lichamelijk is, moet je je hulp aanbieden en een afspraak plannen met de juiste arts.

Herzie je verwachtingen en overtuigingen

In onze maatschappij bestaat de impliciete norm dat seks essentieel is in een stel, en hoe meer hoe beter. Daarom is de afwezigheid ervan synoniem met problemen. Studies blijven echter de complexe en diverse aard van seksualiteit blootleggen. In feite suggereert onderzoek dat voor sommige mensen een gebrek aan seksueel verlangen bij een partner volkomen aanvaardbaar is.

Als er geen stoornis is die samenhangt met het gebrek aan seksueel verlangen van je partner, kan dit het ideale moment zijn om je eigen waarden in dit opzicht te heroverwegen. Waarom verlangt je partner niet meer naar je? Betekent het dat hij of zij niet van je houdt? Zijn jullie niveaus van seksueel verlangen compatibel? Er is veel om over na te denken.

Zoek professionele hulp

In het geval van een lichamelijke aandoening moet je partner zich laten behandelen door een geschikte specialist. Evenzo, als het probleem een psychologische oorsprong heeft, kun je het beste professionele hulp zoeken. Ze kunnen hulp zoeken bij een seksuoloog of relatietherapeut.

Betekent dit het einde van je relatie?

Zoals we hierboven al zeiden, is het in dit soort gevallen altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen. Het is niets om je voor te schamen. Integendeel. Het is inderdaad normaal dat na verloop van tijd het seksuele verlangen afneemt. Kinderen, tijdgebrek, stress, alles heeft invloed. Maar, er zijn oplossingen.

Soms kan een gebrek aan verlangen samenhangen met een verlies aan liefde, met als gevolg een breuk. Dat gezegd hebbende, zijn er andere situaties waarin de relatie kan worden voortgezet. Maar daarvoor moeten beide leden van de relatie het met elkaar eens zijn.

Als de ene partner geen moeite wil doen of geen interesse toont in het werken aan een door een therapeut opgesteld plan, dan is het misschien echt afgelopen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fernández Delgado, D. (2014). La eyaculación precoz: actualización del tema. Revista Clínica de Medicina de Familia7(1), 45-51.
  • Medina, J. L. V., Colín, B. G., Martínez, M. U. M., de Oca, Y. P. A. M., Fuentes, N. I. G. A. L., & Muñoz, M. A. T. (2013). Las causas que llevan a la infidelidad: Un análisis por sexo. Acta de investigación psicológica3(3), 1271-1279.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.