Respectvol ouderschap: wat te doen als het voor jou niet werkt?

Als je respectvol ouderschap gebruikt maar niet de verwachte resultaten behaalt, zijn er verschillende aspecten die je misschien wilt herzien.
Respectvol ouderschap: wat te doen als het voor jou niet werkt?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 31 december, 2022

Er zijn bepaalde trends in de opvoeding die de laatste tijd aan relevantie hebben gewonnen. Ze zijn er meestal op gericht om kinderen met respect op te voeden en hun autonomie te bevorderen. Eén zo’n methode staat bekend als respectvol opvoeden. Het is een uitstekend alternatief dat zowel kinderen als ouders ten goede komt. Je kunt echter het gevoel hebben dat het voor jou niet geschikt is.

Veel volwassenen denken inderdaad dat hun kinderen te opstandig of zenuwachtig zijn om deze praktijk te laten werken en dat ze meer autoritaire opvoedingsstijlen nodig hebben . Alle kinderen verdienen echter een respectvolle opvoeding. Daarom gaan we enkele redenen onderzoeken waarom respectvol opvoeden misschien niet werkt.

Als respectvol ouderschap voor jou niet werkt, bekijk dan de principes ervan

Voordat je deze (of welke andere) opvoedingsstijl toepast, is het belangrijk om nuttige en diepgaande informatie te verkrijgen uit betrouwbare bronnen (Spaanse link). Anders maak je de fout dat je de principes ervan niet begrijpt en ze niet goed in praktijk brengt.

Veel ouders verwarren bijvoorbeeld respectvol opvoeden met toegeeflijkheid en vergeten grenzen te stellen, streng te zijn en hun kinderen te begeleiden.

Respectvol opvoeden betekent niet altijd lief praten, toegeven aan kinderlijke grillen, of elk soort gedrag toestaan. Als dit het idee is dat je koesterde en dat je in praktijk hebt gebracht, is het niet verwonderlijk dat je resultaten niet zijn zoals je had verwacht. Onthoud dat liefde en grenzen (Engelse link) beide even noodzakelijk zijn.

Huilend kind
Kinderen kunnen wat opstandiger worden als er voor het eerst respectvol wordt opgevoed. Dat komt omdat ze de grenzen moeten testen.

Je hebt niet genoeg geduld

Je hebt misschien het gevoel dat respectvol opvoeden voor jou niet werkt omdat je niet het geduld hebt om rustig met je kind te praten, zijn emoties te valideren of hem te leren dingen zelf te doen. Het is waar dat hiervoor extra tijd nodig is. Te midden van je dagelijkse taken kun je het gevoel hebben dat je die niet hebt.

Immers, het is gemakkelijker om de hand van je kind vast te houden om het aan de gang te houden terwijl het een driftbui heeft, dan te stoppen en te luisteren naar hoe het zich voelt. Het is eenvoudiger om ze hun ontbijt te serveren dan ze aan te moedigen om te proberen het zelf te maken. En soms is schreeuwen onvermijdelijk. Om met respect op te voeden heb je echter geen geduld nodig, maar bewustzijn.

Als volwassene zou je er niet over piekeren om tegen je baas te schreeuwen, je partner door elkaar te schudden of je vriend te negeren als hij huilt. Kinderen verdienen hetzelfde respect en een vriendelijke behandeling. Sterker nog, je zult je al snel realiseren dat dit echt de enige manier van opvoeden is.

Je kind is opstandiger geworden

Als je pas sinds kort respectvol ouderschap toepast, heb je misschien gemerkt dat de opstandige houding van je kind toeneemt. Dit kan je ontmoedigen en je doen denken dat de methode niet werkt. Maar hun opstandigheid is volkomen natuurlijk.

Kinderen testen vaak de grenzen van volwassenen, gewoon om te begrijpen hoe hun omgeving werkt. Als de gezinsdynamiek verandert, is het normaal dat deze ‘testen’ ontstaan. Je moet gewoon volharden in deze nieuwe opvoedingsstijl, en je kind zal de verandering geleidelijk begrijpen en zichzelf ook transformeren.

Het huilende kind

Sommige ouders wenden zich tot respectvol ouderschap in een wanhopige poging om te leren omgaan met de driftbuien van hun kinderen. Maar ze zijn misschien verbaasd dat die nog steeds voorkomen en dat hun kinderen nog steeds gefrustreerd, huilend en emotioneel overweldigd zijn.

Deze reacties zijn natuurlijk op een bepaalde leeftijd en tonen alleen aan dat het kind nog niet geleerd heeft zijn zenuwstelsel te reguleren en zijn emoties te beheersen.

Deze opvoedingsstijl zal huilen of driftbuien niet voorkomen, dus de effectiviteit ervan kan op deze schaal niet gemeten worden. Het leert je echter wel hoe je je kind kunt begeleiden en ondersteunen, waardoor hun emotionele leerproces wordt vergemakkelijkt.

Ze zijn nog steeds ongehoorzaam

Tot slot denk je misschien dat respectvol ouderschap niet werkt omdat je kind ongehoorzaam blijft. Maar gehoorzaamheid is niet het doel van dit opvoedingsparadigma. In werkelijkheid is het doel ervan om de autonomie en het kritisch denken van een kind te bevorderen. Om het kind te leren luisteren, maar het ook een stem te geven.

Als je alleen wilt dat een kind je gehoorzaamt, respecteer je niet dat het als mens recht heeft op zijn eigen meningen, verlangens en behoeften, en zelfs om het niet met je eens te zijn. Natuurlijk moet je ze niet altijd laten doen wat ze willen. In plaats daarvan moet je hen met empathie begeleiden en discussies met hen voeren. Je moet ze zeker niet zomaar je gezag opleggen.

Vader spreekt dochter streng toe
Respectvol opvoeden vereist geduld, inzet en inlevingsvermogen van de ouders.

Stel je verwachtingen bij en houd vol

Als je het gevoel hebt dat respectvol opvoeden bij jou niet werkt, verwacht je waarschijnlijk de verkeerde resultaten. Het doel is niet dat je kind onderdanig wordt of stopt met huilen, noch dat je altijd zacht en lief tegen hem of haar spreekt.

Het echte doel is hun groei te begeleiden, hun rechten, ritmes en emoties te respecteren. Dat geldt ook voor een gezonde band te smeden, waardoor ze hun zelfvertrouwen kunnen opbouwen.

Daarom moet je je verwachtingen bijstellen en volharden in het toepassen van de principes van deze opvoedingsstijl. In korte tijd zul je echt positieve veranderingen zien. Niet alleen in de reacties van je kind, maar ook in je eigen gemoedstoestand en je relatie met hen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baumrind, D. (1967). Child care practices anteceding three patterns of preschool behavior. Genetic Psychology Monographs, 75(1), 43–88.
  • González, M. & Sáenz, N. (2020). Crianza Respetuosa: Hacia una parentalidad centrada en las niñas y los niños. Estudios, (41).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.